Треба нам савет! Недавно је купио плац са малом кућицом. Али када покушавате да оропате кревете помоћу лаганог култиватора, установљено је да је готово немогуће. Земљиште је глине, култиватор се једва креће. Али шта је са великим површинама за кромпир и друге плантаже? Саветујте, боље је да орах преплавите земљом са глине и како бисте генерално ријешили овај проблем?

Можда је земља од глине која даје власницима највећи проблем. Тешко је да се оре, а још је теже расти богата жетва на њој. Земља се лагано загријава и задржава влагу дуго времена, због чега биљке често почињу да гњавају.

Узорак глине тла

Хајде да почнемо орање

Откривање такве земље са култиватором или коњима светлости (које данас и данас практикујемо на малим парцелама) готово је немогуће. Земља је сувише тешка, тврда и лепљива. Због тога постоји само један одговор на питање, боље је да орађују тешку земљу глином – моћним култиватором или трактором. Наравно, није неопходно користити масивне, тешке тракторе, који се користе у пољима. Данас из Кине и Белорусије у нашу земљу се увози мали, лагани трактори доста високе снаге. Они су прилично способни да орађују право подручје одговарајућим квалитетом, иако ће трајати доста времена.

Али истовремено је неопходно покушати ријешити проблем глине тла.

Побољшамо земљу глине

Наравно, једноставно можете замијенити тло у простору бољег – само уклоните горњи слој глине и доведите 5-10 камиона чернозема. Ово одмах решава проблем. Али је тешко и изузетно скупо. Дакле, проблем решавамо другачије.

У јесен, када се сакупља жетва, земљиште мора поново бити орањано. Прво је потребно посипати ситном пиљевином или сломљеном сламом.

Полирање са сламом је кључ за побољшање тла

Док не треба превише дубоко – 15-20 центиметара је довољно. Поред тога, на ову дубину, земљиште је најгушће насељено микроорганизмима који обрађују сваку органску материју до следећег садења. Стога се постижу два циља: земљиште је оплођено и постаје лакше.

Такође, песак може да се дода у сламу и тресет – са таквим адитивима глинена тла ће бити боље засићена кисеоником, што подстиче бољи раст било ког биљака.

Земљиште се не мења у потпуности годину дана, али након 5-7 година промене ће бити видљиве голим оком.

Орање тешког земљишта јасно се види у видео запису од стране култиватора