Мој пријатељ расте цвеће на продају. Веома сам похвалио индијске хризантеме, а такође сам желео да посалим бар једну грму за себе. Реците ми, шта да тражим када расте индијска хризантема?

Индијски хризантем је биљка са великим цвјетовима, која се најчешће гаји у затвореном простору на парчету. Само ране сорте индијске хризантеме добро расте на кревету. На пример, разне цвијеће хризантемске газеле у августу, има велики, бели цвет терри до пречника 17 цм, а висина стабла достиже 90 цм.

хризантема газела

Да расте индијска хризантема у затвореном простору, потребно је створити повољне услове како би се добила селективна усев цвијећа. Посебну пажњу треба обратити на температурни режим и осветљење, заливање и стварање неопходног нивоа влажности, правилну селекцију састава земљишта и благовремену примјену ђубрења, као и обрезивање грмља.

Подршка за температуру и погодно осветљење

мала цветна индијска хризантема

Индијска хризантема не толерише високе температуре. Да би цвјетао што дуже, неопходно је одржавати температуру на 10-15 степени Целзијуса. Љети, лонац треба ставити на тамно место, које је добро проветрано, а зими – да хризантема складишти на 5 степени топлоте.

Будући да цвет слабо реагује на директну сунчеву светлост, удобан “живот” ће му пружити источне или западне прозоре.

Али недостатак расвете неће имати користи од хризантема – то једноставно неће цветати, тако да северни дио куће није погодан за одржавање биљака.

Периодичност заливања и неопходне влаге

Хризантема веома воли воду, па га треба залијевати једном на свака три дана, јер се горњи слој земље исушује. Ако прескочите следећу заливање, онда неизлити пупољци, као и отворена цвијеће почињу да гнају. Истовремено, важно је да се не загризи биљка тако да се не гнијеже. За наводњавање је боље користити меку кишницу, а ако то није могуће, онда неколико дана устане за водом из славине.

За одржавање високог нивоа влажности потребна је хризантема, која се периодично прска прљавом водом. У исте сврхе се стављају низ контејнера воде.

Прскање хризантема је најбоље урадити ујутро, а до јесени треба га зауставити.

Захтјеви за земљиште и препоруке за ђубриво

наранџаста хризантема

Индијска хризантема захтева слободно хранљиво тло са неутралном киселином. У врту (4 дијела) за садњу цвета, препоручује се додавање трема (4 дијела), хумуса (1 дио) и песка (1 дио).

За правилан развој и бујну цветање индијски хризантем два пута мјесечно:

  • у периоду раста листопадне масе – азотна ђубрива;
  • у периоду пливања – са додатним ђубривима, укључујући фосфор и калијум.

Обрезивање хризантема

розе хризантеме

Прво обрезивање се врши како би се направила прелепа грмља – хризантема се окува два или три пута (горњи део пуцања је прекинут). Ово стимулише раст бочних пуцања. Треба напоменути да се последњи штап врши две недеље пре него што биљка почне цветати.

Следеће обрезивање грмља врши се пре стављања кризантеме у тамну, хладну и суву собу за зимско складиштење. Да бисте то урадили, одскочите све погаче, остављајући 10 цм.

Као и његови други рођаци, индијска хризантема се репродукује методама сјемења (годишње биље), као и сјече или цисцења (трајнице).

Видео о томе како се узгајају хризантеме великог цветања