Реците ми, како ђубриво користи амонијум нитрат у поврћу? Које су стопе примене лека и може ли се користити за узгајање краставаца?

Амонијум нитрат је минерално ђубриво које се широко користи у узгоју разних баштенских усева. Произведен је у облику малих гранула у облику сфере, бијеле или розе боје.

Карактеристике препарата

амонијум нитрат

Ђубриво садржи до 34% азота. Да би био боље асимилован биљем, препарат садржи и малу количину сумпора (до 14%). Употреба амонијум нитрата је ограничена само корјеним врховима, директна примјена у културу у облику раствора може изазвати опекотине листова, што ће довести до смрти биљака.

Пошто азот у формулацији има својство испаравања, након отварања паковања са ђубривом, мора се користити у наредном мјесецу. Заптивни сита се може чувати не више од пола године у хладној соби, заштићеној од сунчеве светлости.

Када се ђубриво загреје до 33 степени, може експлодирати.

Акција амонијум нитрата

грануле

Главни задатак ђубрива је да обезбеди растуће усеве азотом. Међутим, ђубриво такође служи као добра заштита биљака од различитих бактерија и гљива које се акумулирају у тлу. Ово је нарочито важно у случајевима када не постоји могућност посматрања ротације усева. Карактеристична карактеристика амонијум нитрата је њен ефекат на ниским температурама.

Није дозвољено симултано увођење амонијум-нитрата са пиљевином, сламком или другим “запаљивим” супстанцама. У процесу интеракције, они се могу запалити.

Функције апликације

додавање сељака

Као и сва душикова ђубрива, амонијум нитрат се користи у пролеће и љето, када се баштенске биље активно расте и потребан је азот. Прва апликација у башти може се обавити и пре сјећења, ширењем гранула око локације и покривајући их грабљивкама у тлу. На 1 квадрат. м. земљишта ће захтевати 20 до 50 г лекова, у зависности од састава земљишта. Ово ће бити главна гардероба.

У будућности се у башти користи амонијум нитрат за ђубрење као додатно ђубрење поврћа:

  1. Када садите саднице парадајза, паприка и диње – додајте 1 тбсп. л. сита у сваком бунару и воду.
  2. Када садите кромпир – такође додајте у бунаре.
  3. Током летњег ђубривања биљака, када цветају и формирају јајника, разбацају се ђубриво брзином од 5 г на 1 км. м.
  4. За ђубрење коренских култура – једно додатно ђубрење применом лека у пролази (или бразду) 5 г на 1 км Км. м. Требало би се урадити 3 недеље након клијања.
  5. За заливање биљака током вегетације – за припрему раствора од 30 г лекова и канта воде. Сипајте под корен, избегавајте контакт са листовима. Текући топ прелив кромпира најбоље се ради током првог хиллинга.

Није препоручљиво оплођивати бундеве аминијум нитрата, краставца, тиквица и ткива како би се избјегло акумулирање нитрата.

Посљедња обрада мора бити обављена 15-20 дана прије жетве.

Решење амонијум нитрата за обраду топова – видео