chaliceMangkuk untuk kebakaran semakin popular. Mereka memperluaskan masa yang kita boleh habiskan di udara terbuka, memberikan kesenangan dan kehangatan pada malam yang sejuk. Orang sentiasa tertarik dengan keselamatan, haba, suasana dan kemungkinan masakan yang luas yang dibakar api. Penggunaan mangkuk unggun di taman-taman adalah alternatif yang moden dan lebih mudah untuk api api konvensional.

Bagaimana menggunakan mangkuk api unggun api

api unggun di kawasan rekreasiHari ini, orang menggunakan kebakaran hutan untuk berkumpul dengan keluarga dan rakan mereka, untuk memasak di atas panggangan, dan untuk mewujudkan objek yang luar biasa untuk menekankan keaslian reka bentuk landskap.

api unggun bergerakKadang-kadang mangkuk diletakkan untuk memudahkan pergerakan antara zon utama taman. Sebagai contoh, tetamu akan gembira untuk bergerak dari ruang makan atau kolam ke api unggun dan belakang.

Petua untuk membuat

ungung api dan kawasan relaksasiJika anda membuat keputusan untuk membina mangkuk Kostrovo di halaman belakang, saiz dan lokasi perapian api direka dengan baik. Walaupun anda boleh membuat reka bentuk jumlah yang cukup diameter purata mangkuk yang digunakan di taman, adalah kira-kira 1 m. Dimensi ini termasuk tepi dan mangkuk luar untuk kebakaran dan kawasan pembakaran. jarak yang paling selesa dari api berkata kepada kaki, berbaring di tepi dinding luar – 25-30 cm.

api unggun yang tinggiSekiranya mangkuk disusun sedemikian rupa sehingga berada di tahap dengan tanah, orang perlu merayap di sekitarnya untuk merasa panas. Oleh itu, jika anda mahu tembok luar api unggun api berfungsi serentak sebagai tempat duduk, menjadikannya kira-kira 50 cm.

Jangan buat cawan terlalu tinggi, kerana orang tidak akan merasa bersandar di pinggir, dan perapian tidak boleh memancarkan haba yang cukup untuk memanaskan zon rehat.

Lokasi dan cuaca

api unggunCadangan lebih lanjut untuk pembinaan mangkuk untuk kebul kebuluran pengedaran ruang bebas di sekelilingnya, serta ciri cuaca:

  • dimensi kawasan sekitar mangkuk;
  • naik angin;
  • keselamatan kebakaran.

Seberapa besar kawasan yang anda peruntukkan untuk kerusi? Sesetengah pemilik mangkuk api percaya bahawa jarak 2 meter cukup untuk membolehkan orang bergerak jika mereka menjadi panas. Dalam kes di mana diameter struktur lebih daripada 1 m, kami mengesyorkan meninggalkan sehingga 5 m ruang bebas di sekeliling.

mangkuk mangkuk hiasan oleh kolamSemak dengan angin naik untuk kawasan anda. Tidak memasang mangkuk Kostrovo mana angin sentiasa bertiup: pertama, ia akan menjadi sukar untuk menyalakan api, dan kedua, tetamu sentiasa perlu mengelak terbang dalam menghadapi asap.

Jika anda merancang untuk membuat bangku atau kerusi pegun, jangan letakkannya terlalu jauh dari api. Susun mereka supaya anda berasa selesa dan hangat.

mangkuk chalice digabungkan dengan mejaPerhatikan bahawa di sesetengah kawasan dilarang membina kebakaran terbuka untuk mengelakkan pencemaran api atau udara. Anda mungkin akan memerlukan permit pemeriksaan api, kerana dia mahu memastikan bahawa anda tidak memasang mangkuk Kostrovo di anjung kayu, atau terlalu dekat dengan cawangan tergantung mudah terbakar atau dedaun.api unggun di tepi kolam renang

Idea untuk mangkuk unggun api

Terdapat banyak jenis cawan api untuk taman. Opsyen yang paling mudah dan paling murah ialah membeli reka bentuk siap di kedai tempatan. Sebagai peraturan, ia diperbuat daripada logam ringan dan dilengkapi dengan grid dengan penutup dari bunga api. Reka bentuk ini mudah alih, dan ia boleh dengan mudah dipindahkan ke sekitar taman.

chaliceJika anda membuat keputusan untuk membuat cawan itu sendiri, tiada apa yang boleh mengehadkan penerbangan fantasi. Anda boleh menggunakan bata, konkrit, batu, logam, atau gabungan semua bahan ini.

mangkuk batuSatu mangkuk konkrit lancar dalam bentuk hemisfera juga merupakan pilihan yang popular. Mereka kelihatan moden dan mahal.mangkuk mangkuk konkrit

Anda juga boleh membuat meja dengan cawan api di tengah. Reka bentuk ini mempunyai kawasan api unggun dan pinggiran yang luas di mana pinggan dan pinggan mangkuk diletakkan. Jadual boleh menjadi persegi, segiempat, bulat dan juga berbentuk L. Anda tidak memerlukan dapur kayu. Terdapat pelbagai pilihan gas dan propana yang berfungsi sebagai alternatif yang sangat baik dan mudah digunakan.jadual dengan api unggun api

Ramai pakar dalam reka bentuk landskap pakar dalam pembinaan mangkuk api unggun taman. Mereka tahu semua kod bangunan dan cara membuat pembinaan selamat untuk anda.

mangkuk api unggun rendah yang mudahSekiranya anda memutuskan untuk membina cawan api sendiri, anda mesti berhati-hati agar tidak membiarkan api dan bunga api melanda objek sekitarnya. Gunakan bata yang tahan api dan tahan api di bawah dan dinding sisi mangkuk. Ikut lukisan dan arahan yang disediakan oleh para profesional, maka ciptaan anda akan menjadi sumber kehangatan dan kesenangan, di mana anda ingin kembali lagi dan lagi.

Reka bentuk kem api – video