pesanan tinggiKami ingin berkongsi pengalaman peribadi dan memberi cadangan mengenai cara membina taman buatan sendiri di halaman anda. Kemahiran dan kemahiran khusus untuk ini tidak diperlukan, dan sangat mudah untuk mengurusnya.

Kelebihan katil yang dibangkitkan

Bangunan mudah ini akan memudahkan kehidupan negara anda:

 1. Ideal untuk kawasan kecil (berbeza dengan taman dalam baris).
 2. Sesuai untuk tanah berbatu dan subur.
 3. Sebagai perbandingan dengan tanaman sayuran biasa menghasilkan lebih banyak hasil dengan kawasan yang sama. Ini adalah disebabkan oleh saliran yang lebih baik dan perakaran tanaman yang mendalam.
 4. Meningkatkan musim yang semakin meningkat, memandangkan di kawasan sejuk dengan ketibaan musim bunga, anda boleh memulakan tanah tanah awal.
 5. Menyederhanakan proses berkebun. Sebagai contoh, penanaman yang padat mencipta bayang-bayang (yang berfungsi sebagai mulsa) untuk mencegah pertumbuhan rumpai.

pembangunan tumbuhan yang berjaya

Bahan untuk pembinaan katil yang dibangkitkan

Kebanyakan tukang kebun bimbang tentang keselamatan bangkai kayu. Mula-mula, ingat bahawa kayu yang ditekan tanpa kesan antiseptik terhadap keluarga CCA tidak boleh digunakan. Ia mengeluarkan arsenik. Untuk memperbaiki kehidupan rak pokok, terdapat beberapa pilihan:

 1. Hari ini, pengeluaran besar-besaran kayu yang ditekan menambah campuran bahan kimia yang melindunginya daripada membusuk akibat kelembapan. Walaupun jenis kayu ini disahkan dan selamat untuk tumbuh-tumbuhan, ada yang masih keraguan ini dan lebih suka menggunakan bahan-bahan alternatif yang mesra alam.
 2. Spesies pokok yang lebih mahal, contohnya, cedar, mengandungi minyak semula jadi yang menghalang kerosakan, meningkatkan panjang umur bahan. Mereka mahal, tetapi mereka akan bertahan lebih lama.
 3. Semakin tebal papan, semakin lama ia tidak membusuk. Sebagai contoh, dinding larch dua inci mampu berdiri selama 10 tahun tanpa sebarang penjagaan.

Anda juga boleh menggunakan blok konkrit atau batu bata, tetapi perlu diingat bahawa konkrit akhirnya meningkatkan keasaman tanah.

Ada juga yang menampung tidur kereta api, tetapi saya tidak mengesyorkan melakukan ini. Sekiranya sampel lama masih boleh dihasilkan, maka dalam pembuatan yang baru, rawatan kreosot digunakan, yang beracun.

Perancangan dan dimensi

Perancangan plot dan saiz katilSetelah menentukan pelbagai jenis kayu, anda boleh meneruskan perancangan untuk pembinaan masa hadapan:

 1. Pilih tempat untuk mendapatkan cahaya matahari yang mencukupi.
 2. Lebar standard katil ialah 120 cm. Saiz ini memberikan akses yang tidak terhalang kepada tumbuh-tumbuhan tanpa perlu melangkah masuk;
 3. panjang struktur tidak asas. Seksyen sering membuat 120×240 cm atau 120×360 cm.
 4. Kedalaman boleh berubah-ubah, sekurang-kurangnya 15 cm. Akar diperlukan dari 15 hingga 30 cm, sehingga kedalaman yang ideal adalah 30 cm.
 5. Sebelum memasang katil, pastikan tanah tidak dimampatkan. Untuk melakukan ini, lepaskan dengan garpu kebun untuk kedalaman 15 hingga 20 cm. Untuk perakaran yang lebih baik, sesetengah tukang kebun mengeluarkan lapisan atas tanah (di kedalaman spade), kemudian digali lapisan seterusnya dan campurkan bersama dengan yang pertama.

Related  Baja organik semulajadi – jenis asas, kelebihan penggunaan

Pembinaan katil yang dibangkitkan

Untuk menyokong reka bentuk, memasang tiang kayu di setiap sudut (dan setiap 60 cm untuk katil panjang). Saya cadangkan melakukan ini dari dalam – jadi sokongan akan kurang ketara.

Tiang harus digali kira-kira 60%, meninggalkan bahagian atas di atas tanah. Pastikan mereka semua mempunyai ketinggian yang sama, jika tidak, bahagian-bahagiannya akan menjadi tidak sekata.

Kemudian tetapkan baris bawah papan dan periksa bahawa semuanya berada pada tahap yang sama. Selepas itu, kuku yang lain. Adalah lebih baik menggunakan paku atau skru galvanis.

Untuk selesa bergerak di antara katil, biarkan laluan 60-70 cm.

Tanah untuk pengisian

Isikan seksyen dengan campuran tanah atas, kompos dan bahan organik lain (contohnya baja) untuk memastikan bahawa tumbuhan berada dalam persekitaran yang kaya nutrien.

Perhatikan bahawa tanah di tempat tidur tersebut lebih cepat kering, yang berguna pada musim bunga dan musim luruh. Walau bagaimanapun, pada musim panas meliputi lapisan atas tanah dengan jerami, mulsa atau rumput kering.

Penyiraman yang kerap diperlukan untuk mana-mana tumbuh-tumbuhan pada dais. Terutamanya ia menyangkut peringkat awal pertumbuhan mereka dalam katil yang dibangkitkan.

Tumbuhan mana yang boleh ditanam

pendaratan gabunganHampir semua tanaman boleh ditanam di dalam katil yang dibangkitkan. Sayuran adalah yang paling biasa, tetapi juga berjaya menanam buah, pokok renek dan juga pokok. Ingatlah bahawa sesetengah tumbuh-tumbuhan akan tumbuh di luar seksyen mereka, dan ini perlu diambil kira semasa merancang lokasi.

Tips Berguna

tempat duduk yang betulBeberapa saranan umum akan membolehkan anda memaksimumkan faedah taman.

Kesinambungan. Penggantian anak benih yang tepat pada masanya akan memastikan pengeluaran berterusan. Apabila satu tanaman dituai, anak benih siap untuk transplantasi ke tempat yang lama. Untuk hasil yang terbaik gunakan cepat matang jenis untuk mendapatkan buah maksimum dalam satu musim.

Related  Adakah anda mendengar apa yang saya dengar? Semua Mengenai Pendengaran Ayam

penanaman padat sayur-sayuran dari kematangan yang berbezaPenanaman tebal. Tumbuhkan budaya yang berbeza rapat untuk menjimatkan ruang. Tumbuh-tumbuhan sepatutnya berada di jarak jauh yang daunnya saling menyentuh, melindungi bumi dari sinaran matahari. Ini akan menghalang penampilan rumpai dan mengekalkan kelembapan, menghapus keperluan untuk sering air, rumput dan mulsa tanah. Sebagai tumbuhan, apabila mereka dewasa, akan menekan satu sama lain, mengambil masak awal di tempat pertama, meninggalkan bilik lain untuk pembangunan penuh. Sebagai contoh, menggabungkan daun salad dengan sayur-sayuran bermusim seperti tomato, broccoli atau lada.

beberapa spesies tumbuhan di atas katil yang samaBudaya yang berbeza adalah sekutu, bukan pesaing. Tumbuhan mempunyai panjang akar yang berlainan. Menanam mereka seterusnya adalah kunci untuk menggunakan lebih banyak jumlah katil keseluruhan. Sebagai contoh, anda boleh menggabungkan kacang-kacangan yang mempunyai akar pendek, dan bit, yang mempunyai rooting yang mendalam. Dengan melakukan ini, anda menghapuskan persaingan antara budaya. Ia juga bermanfaat untuk menanam sayur-sayuran (kubis, timun) yang menuntut jumlah nutrien, bersama-sama dengan kacang bersahaja atau wortel.

Membantu untuk berkembang. Jika ada pagar di sebelah utara taman, maka tanaman yang paling tinggi yang ditanam di sana tidak akan menimbulkan bayangan pada sisanya. Jangan biarkan kelenjar kerudung berkembang dengan lancar, mengambil ruang berharga. Membantu mereka berkembang ke arah yang betul:

 1. Cucumbers secara sukarela naik pagar trellised. Akibatnya, buah gantung sangat mudah untuk dikumpulkan.
 2. Tomato masak lebih cepat dan memberi lebih banyak tomato jika mereka berada di atas tanah, terikat dengan sokongan.
 3. Kacang dan kacang sentiasa tertarik ke langit. Pengganti tripod atau wire mesh, dan mereka akan mula membungkusnya.

Sesetengah tumbuhan berat, contohnya, tembikai dan tembikai, memerlukan bantuan dalam pertumbuhan yang diarahkan. Ikat pucuk mereka untuk menyokong mereka untuk bergerak ke arah yang betul. Mengekalkan buah-buahan yang besar dengan tali sehingga mereka tidak keluar dan jatuh sebelum waktu.

Related  Pilih tumbuh-tumbuhan yang indah untuk taman musim luruh

katil strawberiTanah yang berkhasiat, matahari yang mencukupi dan saliran yang baik adalah semua syarat yang perlu bagi keberhasilan pembangunan kebun. Buat taman anda sendiri, yang akan sentiasa menggembirakan anda dan rakan anda dengan sayur-sayuran segar dan buah-buahan ke meja.