järn trädI naturen är ett järnträd extremt sällsynt och tar därför en hedervärd plats i den röda boken. I sina egenskaper är dock varje järnträd inte sämre än gjutjärnets densitet. Barken kan tåla skjuta från ett skjutvapen, men det hoppas hopplöst i vattnet. Det bör noteras att detta inte är en separat klass av träd, men en hel grupp, sammansatt av olika raser. Det innehåller flera dussin arter av växter med ovanligt tätt trä. De finns på alla kontinenterna. Dessutom används råmaterial både inom industrin och i medicinsk praxis.produktironwood

Vad är speciellt om dessa träd?

golv av järnträMed det blotta ögat är det ganska svårt att känna igen stenstenen i en flerårig växt. Särskilt om de är på randen av utrotning. De kännetecknas emellertid av följande egenskaper:

 • Åldern för sådana långivare är inte mindre än 2 hundra år.
 • Träfiber är resistent mot korrosiva processer och försämras inte under påverkan av starka syror.
 • I barken finns mycket tanniska ämnen som skyddar sina “ägare” från alla slags parasiter, liksom från svamprotta;
 • loggen kommer nödvändigtvis att gå under vattnet, eftersom träets densitet är 1 ton / m³, med hänsyn till fuktighet 12%, av den anledningen växer sådana raser långsamt nog;
 • höjden på varje överstiger 25 meter, och omkretsen på bagagerummet når mer än 200 cm.

stor bagageutrymmeAlla dessa egenskaper är nödvändiga för att järnträet ska överleva under de allvarligaste klimatförhållandena. Snabba temperaturförändringar i Ryssland, den afrikanska torkan eller ett fuktigt europeiskt klimat kan inte skada detta naturfenomen. Sådana sorter av träd anpassar sig perfekt i någon ogynnsam situation. För att göra detta är de utrustade med ett stort antal enheter, allt från stamens / rötternas unika struktur och slutar med barkens kemiska sammansättning. I detta avseende används de ofta i produktion:

 • möbler;ironwood stol
 • byggnadsstrukturer;
 • fordon;
 • kosmetiska produkter;
 • inredningsdetaljer;handtag
 • undervattensingenjör.

Från frukterna, barken och bladen av dessa “sten” sorter erhålls extrakt som framgångsrikt används för behandling:

 • gikt;
 • sjukdomar i det genitourära systemet;
 • fruktansvärda hudutslag
 • reumatism.

arganoljaDessa etrar ignorerade också inte matlagningen av många nationaliteter. Hittills kostar en liten flaska av sådan olja fantastiska pengar. För att få ett par gram av den mest värdefulla elixiren måste du bearbeta några kilo råvaror. Allt detta görs uteslutande med en manuell metod. Efter att ha läst huvuddragen i dessa sorter av de svåraste träden kan du lära känna några av dem.

Grenarna av dessa växter i antiken användes för att foder boskap. Samtidigt tjänade för många marockanska stammar sådant massivt trä som bränsle. Loggar brände långsamt, och under lång tid behöll värmen.

Björk Schmidt

björk av SchmidtRyssland kan skryta med en sådan syn. I landets kustområden finns det flera dussin kopior av denna “järn” björk. Den äldsta av dem är ungefär 400 år gammal. Varje träd växer upp till 30 meter i höjd. Samtidigt är diametern på stammen av denna “skönhet” 80-90 cm. De karakteristiska egenskaperna hos Schmidt björken är:

 1. Brungrå bark med en krämig nyans. Ytan på sin mäktiga bagage är täckt av djupa sprickor. På vissa ställen är exfolierade skikt av cortex eller områden som börjar avta sig synliga.
 2. Idealiskt släta grenar. De kan vara antingen svarta eller bruna och nyans av övermåliga körsbär. Utomstående observatörer slås omedelbart av hartsartade streck på dem. Dessa “linser” ger en trevlig arom.blad och grenar av björk Schmidt
 3. Bladets form liknar en oval, i vilken ena sidan har en spetsig ände.

Infusion / avkok från färskplockade blad eller njurar kan användas som kolagogue, såväl som för läkning av sår. Med hjälp kan du övervinna lichen, eksem eller akne.

björk på höstenEtt sådant exotiskt björkträd finns i Nordkorea, på en av öarna i den stigande solens land, och även i det celestiala riket (Kina).

Argania prickly

argania pricklyInom modern Algeriet och Marocko, för de senaste uppgifterna, växer mer än 2 miljoner exemplar av en sådan flerårig växt. Detta är allt som återstår av de mäktiga skogarna, som består av endast Argania. I sitt hemland är det en symbol, liksom en livskälla för nomadiska afrikanska stammar. Från hennes ved gjorde olika hushållsartiklar. Frukt och löv konsumeras både av djur och människor. Trämaterialet varade länge, eftersom höjden på stammen var från 10 m och över och omkretsen – mer än 15 m.

getter på arganArgania har ett mycket kraftigt rotsystem som kan penetrera djupt i jorden i 30 meter. Detta skyddar växten från dehydrering och orkanvind. Dess grenar och löv matas av många invånare i Afrika. Men att bryta dem är inte så enkelt, eftersom de är täckta med skarpa taggar.

Västafrika (Republiken Kongo) har också en representant för en grupp sten / järnträd. I folket kallas det “Shi”, men i botanikens värld är det känt som “Vitellaria fantastiskt”. Men i den här kontinentens tropiska breddgrader växer den majestätiska Lofira vingen.

frukt shea

Temir-agach eller parrotia persiska

Temir-AgachMed grad av styrka är detta lövträd oöverträffat. Dess trä är flera gånger hårdare än själva järnet. Förutom Afrika kan parroti också hittas i Mellanöstern. Skogen i Iran och Azerbajdzjan finns i överflöd med dessa fantastiska exemplar. Särskilt härliga är sådana träd på våren när de blommar. temir-agach i parkenÄven om de föredrar ett varmare klimat, kan de fortfarande överleva vid -25 ° C. Stammen av Temir-agacha används för produktion av:

 • brädor för parkett / golv;
 • ramar;
 • bilkomponenter
 • axe handtag;
 • konstnärliga element.

parrotia på höstenEftersom sådana växter inte är inneboende elasticitet och flexibilitet, är de gjorda av kraftfulla “levande” staket. Efter att ha vuxit och stärkt bildar de en otänkbar tjocklek som skyddar hushållets tomt från oinvigda gäster.

Övriga företrädare för gruppen

Förutom sådana populära arter som tillhör “Iron Tree” -gruppen finns det många andra “sten” -planter. De växer på olika kontinenter och förvånar med sin styrka, liksom unika läkningsproblem. Dessa inkluderar följande raser:

 1. Tees. Trä kan hålla fukt, men det ruttnar inte.idegran
 2. Julgran, som finns i Nya Zeeland. På detta territorium finns det hela lundar av sådana träd. De slänger blomställningar bara till jul.julgran
 3. Ostrya. Den passar klimatet i den subtropiska remsan, så växer en tratt något ovanför ekvatorn. Tyvärr, i Ryssland hittades bara de fossila rester av hans trä.Ostrya
 4. Mesa. Asiatiska folk använder det giftiga hartset av denna växt som ett terapeutiskt läkemedel.Mesa
 5. Brazil. Försvinnande arter växer på Brasiliens territorium i Amazonas djungel.brazil
 6. Guaiacum. Det växer på öarna i Karibien. De hartsartade ämnena i detta träd används som stimulanter.Guaiacum

Tydligen är undantag från reglerna inte bara i lingvistiken utan även i naturen. Sådana “järn” träd är ett exempel. De har ovanligt starkt trä, som inte kan stanna kvar på vattnet.

Trä från järnträ – video