сух поток у пејзажном дизајнуАко желите да приградска област изгледа прекрасно, необично и модерно, треба размислити о детаљима дизајна пејзажа. Често користе резервоаре за зонирање територија, али и за ефикасно истицање централног дијела врта. Најзанимљивија ствар је што је доступност воде за ово апсолутно није неопходна. Рећи ћемо вам о овако занимљивом дизајнерском елементу, попут сувог црека. Ова идеја има многе предности, а има и занимљиву историју.украшавање сувог тока биљем

Историја појаве

идеје за башту из древне ЈапанаПорекло каменог потока потиче из далеке прошлости – древне Јапана, где се прије 700 година појавила традиција да створи филозофске камене вртове. Публика је могла да гледа сув канал, који нестрпљиво чека прве капи кише. Они ће попунити ток и претворити се у пуну реку. Ова илузија омогућила је особи да се урони у дубоке филозофске рефлексије о животу и хармонији. Временом је ова интересантна идеја за дизајн пејзажа распрострањена на западу.

Оно што се састоји од сувог потока и шта је корисно

дрвени мост преко сувог токаПочетак потока је мали извор, који се постепено шири и шири се око баште. Верује се да кућа привлачи позитивну енергију, срећу и хармонију. Састав се састоји од малих камена, симболизујући кретање водотока и великих бијелих камена, слично брзицама и водопадима. Органски, ток личи на грмље и мале дрвене мостове, бачене преко каменског поточњака.

Главна предност овог необичног елемента је његова свестраност. Сув цреек се може створити на било којој локацији, без обзира на стил дизајна пејзажа и дизајн главне зграде. Он практично не треба бригу и чини се профитабилним у било којој сезони.

све сезоне баштенска декорацијаПоред спољашње жалбе, суви ток обавља неколико корисних функција:

  • Она служи као природна маска за инжењерске комуникације, а лакши приступ се одржава њима;
  • је добра опција за регистрацију разлике у висинама на локалитету (камени поток који пада са брда изгледа веома лепо, а ако га украшавате цветовима и грмовима, можете створити прави ремек-дело, сваки дан угодан изглед);
  • може служити као одвод за преусмеравање воде.

сух поток близу куће

Сухи поток, који обавља улогу олује, може се поставити дуж баштенских стаза. Тако се лужице на њима неће појавити ни у најтежим кишама.

Дизајн и материјали

употреба великих камењаКао и сваки други елемент дизајна пејзажа, пажљиво треба размишљати о дизајну сувог тока. Морате направити цртеж, где можете скицирати изглед, направити листу материјала и украсних биљака. Ако немате искуства у таквим прорачунима, задатак може изгледати врло компликовано. Ипак, сасвим је стварно, довољно је показати стрпљење и машту.

Изаберите камење

биљке дуж потокаПрво морате одлучити о шему боја. Традиционално, тамни камен имитира воду, а велики калдрмасти камен ради као прагови. Ако више волите светло плаве нијансе, користите базалт или шкриљевац. Да би композиција била у црвенкастим или зеленкастим тоновима, може се користити гранит, а за истицање светлих мјеста – кречњака.

Да бисте створили ефекат фликера, уредите стаклене кугле међу камењем. Они ће прелијепо рефрактирати сунчеву светлост, а вечерње сате ће додати атмосферу мистерије и бајки.

Броокс са многим кривинама и рукавима изгледа много занимљивији од равних камених канала. Поставите оток са цвијећем гдје је ток шири од свих, а банке украшене зеленилом.

Биљке за сухи ток

украсна декорација цвијећа у љубичастим тоновимаДа би се постигла илузија тока воде, користите биљке које су у обичном животу повезане са водом:

  • бамбус;
  • мискантус (кинески трске);
  • арундо реед;
  • мах.

Цвеће је најбоље изабрати у љубичастим и плавим тоновима. Савршено одговара комарној траци, плавој плавој, великој лиснатој незбудоцхник (бруннер) и лобелији. Вишеслојне цветне кревете које окружују обале сувог потока стварају илузију да ће доћи до живота.

Јапанска башта и сухи токКамени поток је одлично решење за украшавање и зонирање територије ваше баште. На пример, можете одвојити простор за рекреацију, простор за роштиљ и башту. Изградња овог необичног дизајнерског елемента не узима много новца и времена, док ће се ваша страница променити и играти са новим бојама.

сух поток у близини рекреативног подручјаПоред баштенске парцеле, ток се може користити за украшавање суседне територије главне зграде. Савршено се слаже са фасадама било којих стилова од класичне до модерне високе технологије. Немојте се плашити експеримента, јер увек можете промијенити садржај или облик тока.

Сухи поток у земљи – видео