плута дрвоСваки пут, откривајући добро вино, људи не обраћају пажњу на плуто и равнодушно га бацају у смеће. Али понекад је вредно зауставити и замишљати моћну плутовину да би ценила дар природе. На крају крајева, њени поклони испуњавају целу земљу и многи од њих нису познати људима. Покушавамо да упознамо дивну биљку, из које се не производе само вински штапи.

Прочитајте такође: савете за савијање дрвета!

Заједничке карактеристике величанствене биљке

одрасла плутаДрво плуте припада породици “Буковие” и представља зимзелену биљку. Његова висина често прелази 20 метара. Пречник пртљажника одраслог стабла је 100 цм, а листови су тамно зелене боје. Едге зупчасти. Облик је подолжен. Спољашња страна плоче има сјајну површину и сивкаст одлив. Уопштено, листови и гране стварају широку круну истурене природе.

Када дође Мај, слатко цвеће се појављује на дрвету. Временом, од њих живе – плодови. Они расте на једној бочици за 2 или 3 комада. Проширују се на око 3 цм, а дебљину од једног и по центиметара. Рипен воће у року од једне календарске године. плутовано воће

Плутовито дрво расте веома споро. Када је стар око 25 година, сматра се да је дошао период зрелости. Животни век биљке је око 300 година. Неки примерци живе на 400. То је колико људи живи!

Најчешће дрвеће које су искоришћене више од 250 година, јер изгубе јединственост њихове коре.

У природи постоје две врсте таквих стабала:

  • Плутано дрво “Присутно”;
  • плутасти храст “Запад”.

На Далеком Истоку расте свој удаљени рођак – Велвет Амур, који се такође назива дрво плуте. Његова коре, иако се користи у индустријске сврхе, али у квалитету, он је инфериорнији од првобитне биљке.

плута у дивљиниМјеста у природи, гдје плуто стоји, налазе се на надморској висини од 500 м у односу на ниво мора. Најчешће се налазе на Медитерану, као иу Шпанији, Португалу, Криму и Кавказу. Може се рећи да су људи из различитих земаља добивали драгоцени поклон, тако да ће стопице за вино бити довољне за све.

Љубитељи егзотичних биљака треба узети у обзир да дрво не толерише температуру ваздуха испод 20 степени.

дрвеће са јединственом корејомПосебност ове врсте храста је јединствена коре. У њој постоје затворене поре које могу држати течност у средини дебелог пртљажника. Дакле, дрво чудесно толерише сушу – честу појаву у топлим земљама. Фотографија плуте дрвећа у природним условима нарочито се диви љубитељима зелених плантажа на земљи.плута од плуте

Плута се репродукује клијањем жирагова или садница. Иако младе саднице не усвајају карактеристике матерњег дрвета. Стога, уз вјештачку култивацију, вртларци бирају само довољно зреле и велике жираје.

Јединствена коре од плуте

плута плантатионПрактично сва дрвећа на земљи имају своју вредност. Неки производе плодове, други украшавају стамбене површине, док други служе као куће за птице и животиње. Чак и ако дрво умре, то и даље има користи. Из њега се прави лијеп намјештај, гради куће и користи их као еколошки прихватљива горива. Али стабло плуте заиста је јединствено.

колекција кортексаКада је биљка старија од 3 године, кора почиње да расте у дебљини, што је његова јединственост. После 16 до 20 година, она ће постићи пуну зрелост и биће прекривена пукотинама споља. Током овог периода може се смањити за индустријске потребе.

лаја дрвећаКора се састоји од мртвих ћелија, које су обилно импрегниране посебном супстанцом – суберином. Резултат је материјал који не пролази:

  • влага;
  • течност;
  • гас.

плутаПрисуство фехленда у кори стимулише порозни карактер у њему. До сада научници нису могли да направе такав аналог на вештачким средствима. Његове високе особине топлотне изолације и способност да се зрак не удари у јединственост није једна генерација радозналих људи.

плута од плутеПоред тога, коре од плуте дрвета имају непрекидну еластичност, иако је врло лагана у тежини. Материјал се такође користи у грађевинској индустрији и производњи обуће.

Да бисте уклонили коре, боље је да се сок креће дуж стабла. Онда се лако одваја од храста.

Пошто се дрво мора сјечити након сечења коре, требало би да траје дуго, у просјеку – 9 година. И није изненађујуће што у земљама као што су Шпанија и Португал, можете видети неуобичајене пејзаже дрвећа без коре.

Техника за уклањање кора са дрвета

плута од плутеКако је материјал веома цењен, његово уклањање се одвија пажљиво и компетентно. Важно је да не оштетите дрво и не покварите драгоцене сировине. Прво одредите дебљину коре. Требало би да буде најмање 3 цм. Затим поставите мердевине и направите први рез кроз читав пречник пртљажника. Слично исећи доњу ивицу материјала. Тада су прикључци спојени, чинећи резове са горње стране доле. Посебна лопата пажљиво одваја коре од пртљажника и преклопи под крошњом да се осуши.

О животним процесима дрвета, такав поступак не утиче. Наставља да расте, цвети и носи воће, угодно својој особи.

процес припреме кореДа би се стимулисало нагомилавање коре, неопходно је направити резове. Када дрво окрене 15 година, можете уклонити први слој. Обично се назива “девица” и често се распада десно у рукама. После једне деценије ће се развити нови слој који ће бити високог квалитета. Посебно цењена дрво плута, која је стара више од 150 година. Када је биљка већ преко 200, корица претвара беличасту нијансу и губи своје јединствене карактеристике. Није ни чудо што међу људима постоји мишљење: “Све има времена”. Главна ствар је да не пропустите своју шансу.

Набавка корне плоче – видео