Aspen drevoDrevo Aspen je pogosto v zmernih podnebjih. To vrsto je treba razlikovati od topola – najbližjega sorodnika. Z rahlim pihanjem vetra se začne krona premikati, zato se ta rastlina imenuje tudi “drhtilni topol”. Vendar pa je cenjena ne le za dekorativne lastnosti. Različni deli drevesa se uporabljajo za stavbe in medicino, in poganjki gredo v krmo živali.

Opis vrste

Aspen funkcijeDrevesa Aspen raste do višine 15-20 m, nekateri predstavniki lahko dosežejo 30 m. Ta vrsta ima ravno stebričasto deblo do premera 1 m in sivo gladko lubje z oljčnim odtenkom. Življenjska doba aspenja je v povprečju 80 do 100 let, vendar lahko nekatera dolgotraja odraščajo do 150 let ali več.

Aspen ima več lastnosti:

 • lubje ostane gladko tudi pri odraslih drevesih, včasih so plitke vzdolžne razpoke;
 • zaokrožene liste, ki so na začetku sezone naslikane v svetlo zeleni barvi, zatem zatemnejo, rdeče rumene in padajo;
 • ravno, a močan in širok koreninski sistem;
 • cvetoče obdobje se začne konec julija ali v začetku maja.

listi aspenListi so okrogle oblike in se nahajajo na dolgih ravnih potaknjenjih.

Na sliki je mogoče drevo Aspen zmešati z topolom. Za razlikovanje med tema dvema vrstama je dovolj, da primerjamo njihove liste. So zaokroženi in imajo zareze vzdolž oboda, njihova širina pa presega dolžino. Njihova posebnost je v tem, da so pritrjeni na ravnih potaknjenjih. Zahvaljujoč tej obliki se dobro upognejo in ob najmanjšem udarcu vetra začne kronati premikati. Sprednja stran plošče je sijoča, hrbet je mat.

V opisu drevesa Aspen je pomembna tudi oblika in barva rož. So biseksualne in oblikujejo socvetje – uhani. Ženske cvetovi so svetlek kamen, moški so svetlo zeleni. V jeseni so tvorjene škatle s semeni, ki jih nato nosi veter.

Kakšna je vrednost drevesa?

asp cvetjeAspen goji v industrijskem obsegu ali uporablja dele divjih dreves. Lubje se požre zimo in vzame za hrano, da tonizira telo in okrepi imuniteto. Podružnice se dajo v kislo zrno, da se poveča rok uporabnosti. Pred tem smo iz te rastline pripravili moko, ki je bila uporabljena za pečenje kruha. Zdaj se to drevo vrednoti po kakovostnem lesu in se še naprej uporablja v ljudski medicini.

Pol drevesa se lahko določi z barvo socvetja.

V medicini

aspen lubjeRazlični deli drevesa Aspen so vir organskih kislin, vitaminov, ogljikovih hidratov in drugih hranil. Iz svojih listov in lubja pripravi odjeke in infuzije, poganjki se uporabljajo za kuhanje tinkture in mazila. Sredstva se lahko doda tudi v restavratorske kopeli. Odvisno od načina uporabe, Aspen omogoča, da se znebite številnih težav:

 • juhe – od mokrega kašlja in čezmernega znojenja;
 • listi – proti hemoroidom, sezonske bolezni zgornjih dihalnih poti;
 • lubje v obliki tinkture – od artritisa, kašlja, vnetnih bolezni sečil, pa tudi do stimulacije imunske obrambe in izboljšanja apetita;
 • letne poganjke – s krvavitvijo;
 • kopeli imajo restorativni učinek, normalizirajo delo živčnega sistema.

Related  Legenda o starodavnem Egiptu – svetovni hrošč skarabov

Zdravila na osnovi aspen lahko kupite v lekarni.

Aspen je priljubljena samo v ljudski medicini. Takšna droga ima blažji učinek kot farmacevtski izdelki, vendar pred uporabo jih je treba posvetovati z zdravnikom.

Za obdelavo zemlje

Aspen lesAspen izboljša lastnosti tal, na katerih raste. V jesenskem obdobju lahko opazite obilne listje, drevesa pa spustijo tudi majhne veje. V zimskem času je ta material podvržen vrsti kemičnih transformacij in postane uporabno gnojilo. Poleg tega ima korenski sistem lastne značilnosti. Korenine so plitve, vendar se raztezajo precej razdalje. V tleh, v kateri so rasli aspens, so na več ravneh tečaji, ki jih uporabljajo zahtevnejši pridelki. To vrsto se uporablja za izboljšanje glinastih in neustrezno plodnih tal z nizko prevodnostjo vlage.

Aspen ima močan koreninski sistem in pogosto premika druge rastline.

Aspen les v gradbeništvu

Aspen ploščeAspen se tudi predeluje v deske. Za gradnjo bodo naredili odrasla drevesa, ki so dopolnila starost 40-45 let. Les je lahkoten, praktično nima vzorca. Ima več funkcij:

 • visoka odpornost na visoko vlažnost in padavine;
 • mehka, a homogena struktura;
 • dolgo življenje – s časom se ne počuti;
 • poceni.

Aspen les pripada nestabilnim vrstam, zato ni primeren za gradnjo stanovanjskih prostorov. Vendar pa je priljubljena pri proizvodnji vodnjakov, kopališč in drugih objektov ter pri izdelavi tekem.

Pri oblikovanju krajine

Aspen v parkuPomembno je razumeti, kje raste rastlina Aspen, da jo uporabite v oblikovanju krajine. Raje dobro osvetljena območja in premešča druge rastlinske vrste. Aspen blizu hišePredstavniki te vrste hitro rastejo, v zgodnjih letih pa do 3 m mlade rasti. Ne bojijo se toplote in zmrzali, po zimi hitro opomorejo. Vendar imajo en problem – središče prsnega koša pogosto gnilobe.jesenski oblek iz aspen S starostjo drevesa postanejo ohlapne in krhke, zato jih je treba pri gojenju v kulturnih pogojih preveriti vsako leto.

Related  Veličasto sekvoje drevo osvaja vse s pomposity

Aspen v naraviAspen je priljubljena v krajinskem oblikovanju ne le za dekorativne namene, ampak tudi zaradi svojih uporabnih lastnosti:

 • pristanek z aspen je dobro zaščiten pred vetrom;
 • na bregovih rezervoarjev drevo preprečuje drsenje tal;
 • v velikih naseljih se uporablja za vrtnarjenje in čiščenje zraka;
 • redko izpostavljeni požaru.

 

Aspen je razširjena. V večini primerov tvori ločene nasade, ki izpuščajo manj trmastih dreves. V naravi se pomnoži s semeni, vendar je bolj primerno za nakup in sadik sadik. To so močna drevesa s širokim koreninskim sistemom, nezahtevna za rastoče razmere. So priljubljeni v gradbeništvu in krajinskem oblikovanju ter se še naprej uporabljajo za pripravo tradicionalnih zdravil.

Mitologija o drevesu Aspen – video