suh potok v pokrajiniČe želite primestno območje videti lepo, nenavadno in sodobno, morate razmisliti o podrobnostih oblikovanja krajine. Pogosto uporabljate rezervoarje za območje ozemelj in tudi za učinkovito poudarjanje osrednjega dela vrta. Najbolj zanimiva stvar je, da razpoložljivost vode za to ni povsem potrebna. Povedali vam bomo o tako zanimivem oblikovnem elementu, kot suhi potok. Ta ideja ima številne prednosti in ima tudi zanimivo zgodovino.dekoracija suhega toka po rastlinah

Zgodovina pojavljanja

ideje za vrt iz starodavne JaponskeIzvor kamnitega toka izhaja iz daleč preteklosti – starodavne Japonske, kjer se je pred 700 leti pojavila tradicija filozofskih kamnitih vrtov. Občinstvo lahko gleda suh kanal, ki nestrpno čaka prve kapljice dežja. Napolnili bodo tok in se spremenili v polno tekočo reko. Ta iluzija je omogočila osebi, da se potopi v globoke filozofske razmišljanja o življenju in harmoniji. Sčasoma se je ta zanimiva ideja za oblikovanje krajine razširila na zahodu.

Kaj vsebuje suhi potok in kaj je koristno

leseni most čez suho potokZačetek toka je majhen vir, ki se postopoma širi in se vrti okoli vrta. Domneva se, da hiša privlači pozitivno energijo, srečo in harmonijo. Sestavljajo jo majhni kamni, ki simbolizirajo gibanje vodotoka in velike bele kamnine, podobne brzicam in slapovima. Ekološko, tok izgleda kot grmičevje in majhne lesene mostove, vržene čez potok.

Glavna prednost tega nenavadnega elementa je vsestranskost. Suho potok je mogoče ustvariti na katerem koli mestu, ne glede na slog krajinskega oblikovanja in oblikovanja glavne stavbe. Praktično ne potrebuje oskrbe in izgleda v vsakem letnem času dobičkonosno.

vse sezonske vrtne dekoracijeSuhi potok poleg zunanje pritožbe opravlja več uporabnih funkcij:

  • Služi kot naravna preobleka za inženirske komunikacije, hkrati pa jim omogoča enostaven dostop;
  • je dobra izbira za registracijo razlike na višinah na mestu (kamnita potok, ki pada iz hriba, izgleda zelo lepa in če jo okrasite s cvetjem in grmovjem, lahko ustvarite pravo mojstrovino, vsak dan prijeten videz);
  • lahko služi kot drenažo za preusmeritev vode.

suh potok v bližini hiše

Suhi potok, ki opravlja vlogo viharskega jarka, se lahko postavi po vrtnih poteh. Tako se luže na njih ne bodo pojavile niti v najtežjem dežju.

Oblikovanje in materiali

uporaba velikih kamnovKot katerikoli drug element oblikovanja krajine je treba skrbno premisliti o oblikovanju suhega toka. Morate ustvariti risbo, kjer lahko skicirate postavitev, naredite seznam materialov in okrasnih rastlin. Če v takih izračunih nimate izkušenj, se lahko zdi zelo težka naloga. Kljub temu je resnično, dovolj je pokazati potrpljenje in domišljijo.

Izberite kamne

rastline ob potokuNajprej se morate odločiti o barvni shemi. Tradicionalno, temni kamni posnemajo vodo, veliki valovi pa delujejo kot pragovi. Če želite rahlo modre odtenke, uporabite bazalt ali skrilavec. Da bi kompozicija postala v rdečkastih ali zelenkastih tonih, je mogoče uporabiti granit in poudariti svetla mesta – apnenec.

Če želite ustvariti učinek utripanja, razporedite steklene kroglice med kamne. Lepo bodo prelomili svetlobo sonca, v večernih urah pa bodo dodali atmosfero skrivnosti in pravljic.

Brooks s številnimi krivinami in rokavi izgleda veliko bolj zanimiv kot ravne kanale. Postavite otoček s cvetjem, kjer je tok širši od vseh, banke pa okrašene z zeleno vegetacijo.

Rastline za suhi tok

potok dekoracijo cvetov v vijolične toneDa bi dosegli iluzijo vodnega toka, uporabite rastline, ki so v običajnem življenju povezane z vodo:

  • bambus;
  • miskantus (kitajski trs);
  • arundo trska;
  • mah.

Cvetje je najbolje izbrati v vijolični in modri barvi. Popolnoma ustreza tresi komarjev, fescue modri, velik listless nezbudochnik (brunner) in lobelia. Večplastne cvetlične postelje, ki obkrožajo obrežje suhega potokov, ustvarjajo iluzijo, da bo kmalu oživela.

Japonski vrt in suh potokKamniti potok je odlična rešitev za dekoriranje in območje ozemlja vašega vrta. Na primer, lahko ločite rekreacijski prostor, žar in vrt. Gradnja tega nenavadnega oblikovalskega elementa ne traja veliko denarja in časa, medtem ko se bo vaša stran spremenila in igrala z novimi barvami.

suh križ v bližini rekreacijskega območjaPoleg vrtne parcele se tok lahko uporablja za okrasitev sosednjega ozemlja glavne stavbe. Popolnoma se ujema s fasadami vseh stilov od klasične do moderne visoke tehnologije. Ne bojte se eksperimentirati, ker lahko vedno spremenite vsebino ali obliko toka.

Suhi potok v državi – video