hektara zemljeČesto moramo mjeriti površinu zemljišta i pomno se sjetiti koliko se nalazi u hektaru m2. Razlozi za to mogu biti vrlo različiti. Hoćemo li kupiti dahu ili misliti na ozbiljnu borbu s poljoprivredom, a možda je bilo potrebno pomoći u rješavanju školskog zadatka djeteta.

Zapamtite osnove

školsko znanjeOsnova za mjerenje površine je četvorni metar. Ovo je kvadrat, duljina svake strane je jednaka jedan metar.

Sljedeća jedinica za mjerenje u poljoprivredi je tkanje. 100 četvornih metara. Ovo je također trg, čija je strana 10 metara.

A treća mjerna jedinica je hektar. Ovo je opet trg, čija je strana 100 metara. Koliko kvadratnih metara u hektaru je lako računati. Odgovor je 10.000 metara.

Sada nije teško izračunati koliko hektara u 1 ha – točno 100

Gdje primijeniti što?

Zašto trebamo različite mjerne jedinice za isto područje? Nije li lakše mjeriti sve, na primjer, četvornih metara? Ne, to nije lakše.

Kvadratnih metara se koristi za mjerenje stambenih jedinica (apartmani, kuće, sobe), kao i područje farmi: štale, obore, piletina zadruga i drugih.

veličina mjesta u hektaruAko je potrebno izmjeriti zemljište pomoćnog gospodarstva, kao što je vrt ili vrt, najrazumnije je primijeniti takvu jedinicu mjere kao tkanje. Prosječna veličina privatnog zemljišta u našoj zemlji je 5 hektara. Koliko je lakše zamisliti od 500 četvornih metara.

Hektar je mjerna jedinica za one koji se profesionalno bave uzgojem.

pšenično poljeZamislite situaciju. Odlučili ste uzgajati pšenicu. Učinivši ovo na nekoliko stotina četvornih metara, jednostavno nije isplativo. Vjeruje se da za uzgoj svakog usjeva postoji minimalna i maksimalna površina koja se mora tretirati. Na primjer, isti pšenica – od 100 hektara.

Ako počnete kultivirati usjev na web-mjestu manje od preporučenog minimuma, tada ćete biti u gubitku.

Isto je s drugim kulturama. Ako odlučite kupiti web mjesto za uzgoj bobičastog voća i povrća nakon posla, tada je vaš jedinica mjere stotina. Ali ako kultiviranje poljoprivrednih proizvoda postane vaš glavni posao, ako ste spremni za kupnju poljoprivredne opreme i još mnogo toga, pa je potrebno, tada je jedinica mjere po hektaru. Usput, kada kupujete poljoprivrednu opremu, trebate ponovno znati mjerne jedinice područja. Uostalom, s opremom poput traktora i kombiniranog motora, potrošnja goriva i produktivnost se mjeri samo na površini koja se obrađuje i tada ćete morati ponovno znati koliko metara u hektaru.

Gdje se susreću sve mjerne jedinice?

mjerenje u hektarimaZapravo, postoje mnogi takvi primjeri. Ali ovdje ćemo razmotriti jednu, najbližu poljoprivrednoj temi.

Zamislite, kupili ste komad zemlje izvan grada, recimo na 10 hektara. Odlučili su se okupljati u vrtu ili naselja na ovom području. Svaka web stranica imat će 5 hektara. Da biste izračunali broj mjesta koja će vam trebati i metara, i stotine i hektara.

mjerenje u tkanjuMislite li da je dovoljno procijeniti: hektar je koliko hektara? A gdje ćete imati ceste? Hoćete li razmaziti između dijelova granice? Gdje će komunikacija otići (plin, voda, struja)?

Prema tome, ispada da:

  • u hektaru ćete izračunati cijelu parcelu;
  • u tkanju, dodjele koje ćete prodati;
  • u metra kvadrat će se smatrati komunikacijama.

Dakle, na planu vašeg poslovnog projekta bit će sva tri mjerna jedinica područja.

Mjerenje područja polja pomoću navigatora – video