хектар земљеЧесто морамо измерити површину земљишта и запамтити колико је садржано на хектару од м2. Разлози за то могу бити веома различити. Да ли смо хтели да купимо дацху, или смо мислили да се озбиљно бавимо пољопривредом, и можда је било потребно помоћи у рјешавању дјететовог школског задатка.

Сетите се основа

знање школеОснова за мерење површине је квадратни метар. Ово је квадрат, дужина сваке стране је једнака једном метру.

Следећа мјерна јединица у пољопривреди је ткање. 100 квадратних метара. Ово је такође квадрат, чија је страна 10 метара.

Трећа мјерна јединица је хектар. Ово је поново квадрат, чија је страна 100 метара. Колико квадратних метара на хектару је лако рачунати. Одговор је 10.000 метара.

Сада није тешко израчунати колико је хектара у 1 ха – тачно 100

Где да применимо шта?

Зашто су нам потребне различите мјере за исту област? Није ли лакше мерити све, на пример, квадратне метре? Не, није лакше.

Квадратни метри се користе за мјерење стамбених подручја (станова, кућа, соба), као и подручја супсидијарних фарми: шупе, свињоре, пилеће кофе и друге.

величина локација у хектаримаАко је потребно мерити парцеле супсидијарне фарме, као што је башта или врт, најпогодније је примијенити такву јединицу мере као ткање. Просечна величина приватног земљишта у нашој земљи је 5 хектара. Колико је лакше замислити од 500 квадратних метара.

Хектар је јединица мјерења за оне који желе да се професионално ангажују у пољопривреди.

пшенично пољеЗамислите ситуацију. Одлучио си да узгајаш пшеницу. Ради то на неколико стотина квадратних метара, једноставно не профитабилно. Сматра се да за култивацију сваког усева постоји минимална и максимална површина која се мора третирати. На пример, иста пшеница – од 100 хектара.

Ако почнете да култивирате културу на месту мање од минималног препорученог, онда ћете бити у губитку.

Исто с другим културама. Ако се одлучите за куповину сајта да бисте узгајали бобице и поврће након посла, онда је ваша мјера на стотине. Али, ако је култивација пољопривредних производа постала ваш главни задатак, ако сте спремни да купите пољопривредну опрему и још много тога, онда је неопходно, онда је ваша јединица мере хектар. Иначе, приликом куповине пољопривредне опреме, познавање мјерних јединица подручја ће вам требати опет. На крају крајева, с таквом опремом као што је трактор и комбајн, потрошња горива и продуктивност мере се само на површини која се обрађује, а затим ћете поново требати знање о томе колико метара је на хектару.

Где се састоје све јединице мерења?

мерење у хектаримаЗаправо, постоји много таквих примера. Али овде ћемо размотрити једну, најближу пољопривредној теми.

Замислите, купили сте комад земље ван града, реците у 10 хектара. И они су одлучили да на овој територији направе баштенско удружење или насеље за одмор. Свака страница имаће вам 5 хектара. Да бисте израчунали број локација које ће вам требати и метара, и стотине и хектара.

мерење у ткањуДа ли мислите да је довољно проценити: хектар је колико хектара? А где ћете имати путеве? Да ли ћете се повезати између делова границе? Где ће се одвијати комуникације (гас, вода, струја)?

Сходно томе, испада да:

  • у хектарима ћете израчунати цијелу парцелу;
  • у ткању, које ћете продати;
  • у метарском квадрату ће се сматрати комуникацијом.

Дакле, на плану вашег пословног пројекта биће све три јединице мјерења подручја.

Мерење подручја поља користећи аутомобилски навигатор – видео