kalkylatorVårt land kan fortfarande betraktas som ett territorium för sommarboende. Någon odlar grönsaker på stora hushållsplottor, och någon tycker om att plantera vackra blommor till nöje. Oberoende av skalan är efterfrågan på sådana plantor stabil. Därför kan vi dra slutsatsen att försäljningen av plantor – ett lönsamt och stabilt företag, som kan ge dig intäkter om du ordnar alla processer korrekt. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

Hur man tjänar pengar på plantor?

Växande spirer är mycket mer lönsamma än grönsaker. Men om du är intresserad av denna verksamhet, förbered dig på konkurrens i denna nisch med små bondgårdar.

Analysera den ryska marknaden konstaterar experter att grönsaksplantor är bristfälliga idag. Men inte för att det är felaktigt odlat. En sådan bild bildas på grund av bristen på professionella företag, eftersom endast några stora organisationer är engagerade i denna verksamhet. Resten av marknadsaktörerna är små privata gårdar som inte alltid säljer kvalitetsplantor.

Urval av sortiment

Att bygga ett lönsamt företag i plantor måste du använda ett brett sortiment av grödor – från de tidigaste sorterna till sena växter. Var uppmärksam inte bara på vanliga kulturer, men också av exotiska, som ännu inte är kända för den inhemska trädgårdsmästaren.

Den största efterfrågan faller på sorter som är resistenta mot fukt, eftersom inte varje sommar bosatt kan vattna och ta hand om dem varje dag.

plantor i krukorVid organisationen av verksamheten är det viktigt att inte tillåta omåterställning. Eftersom cirkeln av köpare av plantor inte förändras årligen, då, inte motiverar hoppet om sommarboende, nästa säsong kan du förlora dina kunder.

Related  Evergreen tree – ett palmer av plastflaskor

Om du analyserar efterfrågan, kan en av de mest “springande” kallas plantor av kål, tomater, äggplanter, paprika. Också relevanta är jordgubbaras mustascher. I förbigående rekommenderas det att sälja plantor av blommor, eftersom många trädgårdsmästare gillar att plantera blomsterbäddar, inte bara i landet utan också i närheten av sina hem.
Blomkålarna är idag efterfrågade rosor, tusenskönor, petunier, pansies, svarthönor eller medicinalväxter. För dem som vill göra affärer på blommaplantor, kan du köpa frön av sällsynta växter. De säljs till landskapsdesigners som är redo att betala stora pengar för exotics.

Frö köp

fröGrunden för denna verksamhet är byggandet av tillförlitliga mellanförbindelser. I det första skedet måste du ta hand om att köpa planteringsgrödor – det här är lökar, frön etc. De viktigaste säljarna av frön är specialiserade jordbruksorganisationer. Här får du ett brett utbud av frön, men här kan du inte räkna med grossistpriser och rabatter.

För att spara på inköp av planteringsgrödor kan du vända dig till privata bönder, statliga gårdar som säljer frukt och grönsaker.

Sökningen efter planteringsmaterial ska vara klar i januari-februari, som på våren ökar priset avsevärt. När du köper frön, försök att komma överens om periodiska leveranser.

Att välja frön är inte så lätt som det kan tyckas vid första anblicken. I den här uppgiften försöker du fokusera på växtsfrön. Det är väldigt viktigt när man köper stora partier för att försäkra sig mot förfalskningar. Samarbeta därför bara med pålitliga säljare. Köp inte frön i påsar. För växter bör man inte föredra hybrider, det är bättre att stoppa för zonerade sorter.

Utförande av dokument

överflöd av blommorFör dem som vill odla plantor som företag är det viktigt att ordna alla tillstånd. Säljaren av växter kräver registrering av fytosanitär certifiering. När du kommer in på marknaden, förbered dig för regelbundna inspektioner av sanitära och epidemiologiska stationen. Du kan få ett sådant intyg i en sanitär inspektion.

Related  Idéer för att dekorera rum med pappersfjärilar

Som en rättslig form av verksamhet är ditt företag bättre registrerat som ett enskilt företag.

Organisation av ett växthus

Framgången med att utveckla en affärsplan för att sälja plantor beror till stor del på villkoren för växterna att växa. Tillväxten av någon kultur beror på jordens kvalitet, jordens och luftens temperatur.

Jorden är beredd på hösten, som på våren, under planteringsarbeten är det svårt att hitta en bra mark under snön. Specialister rekommenderar att man använder en del av skogsmarken, en del – bemannad från trädgården.

växthus för växterFrö planteras bäst i lådor som måste placeras före utseendet av 2 löv i rummet (om kammaren inte är uppvärmd). Och då måste du skjuta skotten och plantera dem i jorden – i växthuset. Det rekommenderas att växa växter som inte ligger i sängar, men i specialiserade hyllor, som borde vara 1 meter från marken och samtidigt vara sektionella. Efter att du kan sälja plantorna kan hyllorna avlägsnas och använda utrymmet efter eget gottfinnande.

En av de viktigaste aspekterna är byggandet av ett växthus. Om jord- och planteringsgrödorna inte kräver stora investeringar, kräver växthuset stora kostnader. Mängden pengar som investeras beror på vilken verksamhet du skapar. Kom ihåg, ju mer pengar du investerar desto snabbare kommer de att betala och ta in intäkter. För en lantlig entreprenör som inte har mycket pengar, kan du göra med billigt täckmaterial och trådbåge. Men den stora inkomsten i det här fallet bör inte räknas, och krafterna för omsorg för växterna kommer att gå mycket.

Men om du planerar stora varv, köp av plantor i bulk, ett storskaligt projekt och till och med en professionell uppvärmd växthus – måste du betala mycket. Å andra sidan är arbetet på ett sådant ställe ett verkligt nöje och ett högt utbyte.

Related  Sommardusch på stugan med egna händer

Fröplantor i detta fall kommer att vara utmärkt, och på vintern kan du odla örter och lök till salu.

Satsen av grundläggande verk för handel inkluderar:

  • Anställning av personal (beloppet beror på startinvesteringar, projektets omfattning och tillgången på uttag).
  • transporttillhandahållande;
  • registrering av verksamhet, utfärdande av tillstånd
  • hyra av en handelsplats (tält, paviljong).

Finansiell affärsplan för växande plantor

I detta projekt är det mycket svårt att beräkna inkomstnivån. Den ungefärliga affärsplanen är följande:

För att växa 1200 st. plantor, är det nödvändigt:

  • växthus – film eller cellulärt polykarbonat (ungefärlig storlek – 3 x 5 m);
  • frön, lökar, plantor;
  • växthusets uppvärmningssystem (plus elkostnader).

Från 1 m² av området erhålls cirka 100 rötter av plantan. Det innebär att den tidiga planteringen kan säljas för 9-12 rubelar per rot. I genomsnitt kommer ett växthus med en yta på 15 m² att ge en inkomst på 12 tusen rubel. Om du bygger ett växthus mer än 100 m², kan du räkna med en vinst på 100-120 tusen rubel. Som redan nämnts, på vintern kan du växa gröna eller grönsaker.

När det är bättre att plantera tomatplantor – läs i vår artikel!

Video: verksamhet på växthuset