Foderkvarngranulator tillverkad i produktionFör att omvandla bulkblandningen till pellets används hushållsgranulatorer för blandade foder, vars pris beror på motoreffekten. Ju högre dess värde, desto mer palletter produceras per timme. Granulerad mat lagras mycket längre än vanligt och det är bekvämare att transportera det. Det är också lättare att ge den nödvändiga delen av livsmedel till boskap eller fjäderfä, beroende på ålder och behov. Denna enhet kan tillverkas med egna händer, särskilt eftersom priset på en hushållsgranulator för matning är ganska hög. Så till exempel kostar utrustning med en kapacitet på 150 kg / timme 65 000 rubel och en modell som producerar 1000 kg / timmars mat är 255 000 rubel.Granulerat foder

Princip för drift och anordning av en granulator

Enheten fungerar på följande sätt: råmaterialet hälls i behållaren från toppen, som när den träffar matrisen tvingas av rullar i dess hål. Färdiga granuler vaknar genom ett speciellt fönster i kroppen.

Princip för drift av granulatornDet finns modeller av hushållsgranulatorer för blandade foder, gjorda av egna händer från köttkvarn. De använder en skruvar i stället för remskivor, men för denna enhet behövs ett finmalt material. En sådan anordning kan endast användas för att blanda mjuka råmaterial, exempelvis örter eller kombinerade blandningar.

Följande detaljer krävs för montering av granulatorn:

 • bas (ram);
 • matris och rullar med tandad yta;
 • kroppen;
 • elmotorn;
 • reduktion;
 • axel.

Rammen måste svetsas ut av starkt stål, eftersom det måste klara stora belastningar och vibrationer under drift. Granulatorns kropp för blandat foder, du kan skära dig själv med ett brett rör, eller göra en cylinder från ett metallplåt. Att göra det bästa är hopfällbar, så att du kan service enheten om det behövs. I nedre delen bör det finnas ett fönster för utgången av den färdiga pelletsen i den kombinerade blandningen.

Diametern på kroppen väljs så att matrisen kan rotera i den med en minsta clearance.

Matriserna är tillverkade i två typer: platt och cylindrisk. Den första ser ut som en rund disk med hål. Oftast används det för att skapa granulerade blandfoder, eftersom det kan bearbeta råvaror av all hårdhet och arbetets hastighet är högre.Flatmatris av granulatorn

Cylindrisk matris är en trumma med hål i vilka rullarna roterar.Cylindrisk matris av granulatorn

Matrisen är bättre att köpa redan redo, eftersom det är nödvändigt att skapa speciella maskiner. Hålen i den måste ha en konisk form, avsmalnande till botten så att granulerna är mer komprimerade.

Montering av granulatorn

För att undvika grova misstag rekommenderas först att själv göra detaljerade ritningar av platsen för alla detaljer i hushållsgranulatorn för blandat foder.

Efter att kroppen är klar installeras en reducerare i sin nedre del. Det kommer att överföra rotationen från elmotorn till granulatorns axel, så att matrisen eller rullen kan rotera.

Hemlagad granulatorI den övre delen är en matris och rullar monterade, vilka är fastsatta på axeln. Rullar är monterade på axeln med hjälp av rullager, och den roterande axeln är också monterad genom samma lager. Deras pressning till matrisen regleras av en gängad mutter. Hela aggregatet är monterat i höljets hölje och förblir stationärt under drift. Rullar väljs så att breddbredden helt täcker alla hålen i munstycket.

Installation av en matris och rullarEn elmotor är monterad nära huset. Med en rem eller kedjedrivning är den ansluten till en reducerare. Ovanför kroppen placeras en konformad behållare, genom vilken råmaterial matas in i granulatorn.

Videon visar en ritning och en granulator för blandat foder, vilket du själv kan göra:

För att montera apparaten för att pelletera matningen från köttkvarnen kommer följande detaljer att behövas:

 • ram;
 • köttkvarn;
 • elmotorn;
 • matris;
 • bälte, 2 remskiva.

Hemlagad Granulator och OperationMatrisen är gjord av samma diameter som standardkvarnslipmaskinen. Inuti kroppen tas projiceringsribben bort för att passa så tätt som möjligt (endast minsta klyftan är kvar). Locket på enheten är gjord med en ledig plats inuti. Så du behöver inte göra en ny om du behöver installera en större matris. På utsidan är knivar fixerade på den, vilket skär ner granulerna med önskad längd. Montera båda remskivorna, elmotorn och dra i bältet.

Bältet är installerat utan tänder, så att det i fallet kan glida. Som ett resultat blir elmotorn inte överhettad och brinner inte.

Även om man köper vissa delar, såsom pressrullar, lager, kommer priset på en hushållspellisator för en förening som är tillverkad på egen hand att vara lägre än den för en färdig i en butik. Dessutom är det möjligt att montera en apparat som arbetar med manuell kraft utan elmotor. Men innan du köper eller samlar in granulatorn själv, bör du tänka på att förutom det behöver du en kross och torktumlare.

Hemlagad hushållsgranulator – video