plantor på en byggnadsställningAtt odla goda plantor utöver jordens kvalitet, tidvattensvatten, krävs tillräckligt med ljus. Bristen på belysning kommer att leda till det faktum att växter kommer att börja smärta, tillväxt, fruiting kommer att försenas. Nåväl, du behöver en plats för att sätta alla plantor. Lös problemet med placering och belysning kommer att hjälpa speciella hyllor. Redan färdiga hyllor för plantor kan köpas i affären. Och för dem som vill uttrycka sin fantasi och kreativitet, kan du göra ett rack för plantor med händerna, som kommer att kombineras med heminredning. Du kan lägga den inte bara på fönsterbrädan, men också i närvaro av belysning på någon lämplig plats. Innan det är kallt väder, ta ut på balkongen eller verandaen.

Urval av material till stället

Vad kan användas för att göra en fröplanta?
Låt oss först definiera materialet som vi ska använda för tillverkning. Det kan vara som trä, järn eller plast. Allt beror på materialmöjligheter och design och design önskemål. Om du föredrar trä är det bättre att välja hårda stenar som inte absorberar fukt. Om det är metall, då är rostfritt stål bättre. Det skyddar strukturen mot korrosion. Som hyllor kan du använda plywood, plast eller plexiglas. Här ges fördelen med plexiglas och plast. Sådana material kommer att hålla länge utan att förlora sitt utseende. Hyllor av plywood måste täckas med polyeten, så att de inte försämras under påverkan av fukt.

De grundläggande kraven för stället för plantor

Oavsett vilken struktur rackarna har för växande plantor, måste den uppfylla kraven:

 • att ha styrka, tillförlitlighet
 • att vara motståndskraftig mot fukt
 • med förväntan om upprepad användning
 • tillhandahålla bekväma förhållanden för växter
 • snabb åtkomst (vattning, inspektion, lossning);
 • ha ett estetiskt utseende.

plantor på en byggnadsställning

Antal hyllor kan variera från 3 till 6. Längden på hyllorna ska vara sådan att standard fluorescerande lampor kan installeras. Hyllaens bredd ska inte vara mer än 60 cm med en hylla av 40 – 50 cm.

Vi gör stället på vindrutan

Initialt, med beräkning av antalet våningar av racket (i vårt fall kommer det att finnas 4 av dem) och dess parametrar, fortsätter vi till konstruktion. För enkelhet och bekvämlighet tar vi redan färdiga möbelskivor i storleken på en fönsterbrädan, 1200 mm lång med 200 mm. För sidostativ installerar vi möbelskivor med en längd av 1500 med 200 mm. Vi fixar det med hjälp av formatet. Hyllaens höjd i vårt fall är 350 mm. Om så önskas, för större stabilitet kan strukturen fästas ytterligare till lutningen eller ramen. För att göra en hyllning för plantor med belysning är det möjligt att fästa en belysning på en redan färdig struktur.

hyllor på vindrutan

Varför behöver plantor bakgrundsbelysning?

lampor i ställetPå vintern saknar växterna naturligt ljus. Som ett resultat är fotosyntesen trög, normal utveckling och uppbyggnad av biomassa saktar ner. Brist på ljus kompenseras genom att man installerar artificiellt ljus. I butikerna kan du köpa lampor av alla slags mönster, kapacitet. Men hur många lampor, och hur mycket makt är lämplig för växande växter? Låt oss först definiera vilka lampor som är lämpliga för belysning.

Välj rätt lampa för plantor

För enheten som markerar plantor lämpar sig:

 • Glödlampor (17 lm / w) – Enkelt, prisvärt, men inte det mest effektiva sättet att belysa. Ljuset ges litet, det är väldigt varmt.
 • Fluorescerande lampor (70 – 100 lm / W) skriv LBT eller LB av dagsljus med låg effekt. Ge ett kallt ljus. Har en låg andel rött ljus.
 • LED (80 – 110 lm / W) – hållbara, ekonomiska lampor. Med dem är det enkelt att välja önskat spektrum, intensitet.
 • Natriummeta-halogenlampor (upp till 100 lm / W) – Lätt att använda, ekonomiskt, effektivt, men de saknar det blå spektrumets andel.
 • Inhemska naturgas-urladdningslampor (200 lumen per watt) avge en gul-orange glöd som inte orsakar ögonirritation. Kräver ytterligare installation av reglerventilen.
 • kvicksilver. Ha den största “sektionen” inom dagsljuset.
 • fitolampy – Ekonomisk, miljövänlig, effektiv, kompakt och hållbar. Den mest populära för belysning plantor. Även den lätta placeringen av sådan belysning leder inte till brännskador av bladen.
 • andra: Halogen (25 lm / W), linjär (47-93 lm / W) xenonurladdningslampa (100 lm / W), neodym.

För att belysa hyllans bredd av 50 cm och en längd av 140 cm skulle vara tillräckligt för att installera lampan “varma” och lampan “kalla” området av 36 watt. Och det är bäst att fylla bristen på solljus med lysrör eller speciella fytolampor. Belysningsställ för växande plantor bidrar också till tillförlitliga och effektiva naturgasutloppslampor.

När du väljer en lampa med chokes, överväga den starka uppvärmningen av gasen och hyllorna ovanför den. För att minska klyftan mellan värmehyllan och lampa gör 4 – 6 cm Om du använder en lampa med elektronisk ballast, problemen med uppvärmning kommer inte ..

Rekommendationer för organisering av belysning

Trots den valda typen av belysning, försök placera plantor på södra fönstret. För större effekt kan du installera ytterligare reflekterande skärmar på plantans sidor och baksida. Belysningsintensiteten väljs individuellt för varje fabrik. Beroende på anläggningens krav kan intensiteten justeras genom att öka eller minska avståndet från lamporna till anläggningen.

hyllor med belysning

Sammanfattning

Genom att välja det nödvändiga materialet, beräkna parametrarna på hyllorna, kan du enkelt göra ett rack för plantor med egna händer. Glöm inte behovet av ytterligare belysningsanläggningar.

Med definierade valet av lampor (anses optimalt fitolampy, fluorescerande, natrium) kan vara ställ plantor bakgrundsbelyst.

Video: en rack för plantor med LED