MotorsågkedjaVerktyget funktionalitet beror på arbetsnödans användbarhet. Felaktigt installerad eller trubbig kedja för motorsågar Lugn kommer att göra arbetet till ångest. Sågkedjan är en sårbar nod. Tänderna raderas, länken sträcker sig, de bandade tygbromsarna. Korrekt underhåll av kedjan, den aktuella utbytet, kommer att förlänga verktyget.

Parametrar för ett kedjehuvud

Sågkedja Stihl 62 länkar, 0,325-1,6 Brand kedja 26RMSågenheten av varje typ är utformad för vissa egenskaper. Således är avståndet mellan de drivna och de främre kugghjulens tänder standard. Och kedjans tänder går exakt in i kedjehålen som skapas av rörliga länkar på nitarna. Detta avstånd kallas kedjehöjden, uppmätt i inches:

 • kedjan 0,325 är konstruerad för lätt arbete, sätta på ett hushållsverktyg;
 • steg a, 375 (3/8) används på sågar med en effekt på upp till 4 kW;
 • kedjeställ 0, 404 appliceras på ett professionellt verktyg.

Ju större steg, desto mer kraft behövs för klippet och ju högre produktiviteten.

Drivlänkens tjocklek bestämmer kedjans styrka för motorsågen och mäts i intervallet 1,1-2,0 mm. En viktig egenskap är kedjeprofilen. För amatör motorsågar är headsetet installerat med låg profil, vilket minskar belastningen på motorn. Sågar med hög profil “tår” träet djupare och mer aggressivt. Men detta ökar vibrationen. Om ett högprofiligt och långsvagt sågblad placeras på ett professionellt verktyg, kommer det att fungera med stor vibration, vilket är skadligt för sågen och för personen. Välj därför mitten – ett stort steg, låg profil eller vice versa.

Kedjesåg KedjeprofilAntalet länkar i kedjan för motorsåg beror på däckets längd och anges i passet. De ledande motorsågstillverkarna använder sina egna kedjor. Den mest pålitliga sågklingan Husqvarna, länkar med 1, 6 mm sektion är slitstarka, stål används karbidstipat. Makitasågkedjorna anses vara lätta, tjockleken på tanden är 1,1-1,3 mm. Den erkända globala kedjeproducenten är Oregon. Sågkedjan Picco Duro, Rapid Duro, Picco Micro är kända som de bästa, de har svetsade skärkanter, inklusive de vinnande. Kedjesågens kedjepris beror på vilket material som används och antalet skärande tänder i duken.

Vid köp av motorsåg måste du köpa 3-4 kedjor samtidigt. Byt regelbundet tyget, för jämnt slitage. När alla kedjor sträcker sig, kommer överföringsmekanismerna också att bli oanvändbara. Det är inte nödvändigt att byta ut varje kedja för att återställa asteriskerna.

Ta hand om sågaggregatet – kriterierna för spänning av kedjan

Kedjespänning på dukenUnder drift upplever sågklingan enorma belastningar. Med tiden ökar kedjans tonhöjd och till och med eventuell glidning av bladet på tänderna. Det är normalt, om den övre tand, när den sträcker sig upp, stiger i spåret, kvarstår i den för en tredjedel. Det är onormalt om den nedre delen av kedjan är starkt sagging. Hur stramar kedjan ordentligt på motorsågen? Det är nödvändigt att lossa fästet på däcket och dra i kedjan.

Related  Maskin för slipning av slöta kedjesågar

För att dra i kedjan finns en spännare. När justerskruven roterar, flyttar stiftet däcket längs spåret, sågstyrningsfältet rör sig framåt, vilket ökar spänningsspänningens axiella spänning. Vid justering är det nödvändigt att vrida kedjan och uppnå brist på smag och brist på mellanmål när du är på farten. Efter fästning dras däcken och sågen kontrolleras i drift.

Sträckan anses vara korrekt när det efter en stopp vid sågen finns en liten fri stroke.

Bromsning kan leda till brott av däcket, bristning av nitade leder. En fri kedja leder till ett mellanmål och en glidning, med en eventuell bristning. Spännbulten kan vara framför eller bakom skyddshuset.

Varför behöver jag motorsågkedjor?

KedjeledningssystemSmörjning av gnidningsdelar av mekanismer skapar en film i gapet, vilket förhindrar kontakt av ytor. Det är detta kedjeskydd som tillåter:

 • mindre ansträngning för att flytta mekanismen;
 • Minska slitaget av de kontaktande delarna;
 • förhindra uppvärmning under skärning, friktion under friktion;
 • förhindrar sågning av sågblad.

Moderna sågar är utrustade med ett kontinuerligt tvingat smörjsystem. Fortfarande finns det motorsågar, där smörjmedlet matas regelbundet från tanken, kopplas pumpen från enheten med en knapp som är installerad på handtaget.

Oljepump PumpaOljan för motorsågkedja väljs med specialkomposition. Det borde

 • hålla fluiditeten vid temperaturer under noll;
 • Har särskilda tillsatser för att förhindra oljning av tänder.
 • skydda mot sågklingan.

Sådana egenskaper ägs av speciella oljor som utvecklats och tillverkats av Stihl och andra ledande tillverkare. Lämpliga oljor är M6 och M8. Flödet av fett till kedjan under drift kontrolleras genom att arbeta på ett tomt pappersark i tomgång. Oljan ska lämna ett karakteristiskt spår i form av en remsa. Brist på smörjning uppstår genom uppvärmning och rökning i sågverksområdet.

Automatisk oljeförsörjning för motorsågkedjor Smörjning med en reglerad pump hjälper till att minska kostnaden för en dyr produkt.

Olja för kedjesmörjningJu mer tät träet, desto större ansträngning krävs för skärning. Automatisk matning ger flöde beroende på belastningen på kedjan. I framtiden blandas oljan med sågspån och absorberas av dem.

Related  Hur man väljer en cirkulationspump i ett lanthusvärmesystem

Om du använder en kedjesåg känd märke av utländska tillverkare, måste du använda den rekommenderade oljan. Hur man använder olja för motorsågkedjor beror på varaktigheten av övervakningsperioden för all utrustning. En mindre belastning på sågenheten skapar bättre förutsättningar för motorns funktion.

Kedjesågskedjeskärningsordning

Vilken motorsåg som helst över tiden förlorar skärverktygets skarpa kanter. Det är omöjligt att arbeta med ett trubbigt instrument, belastningen på motorn stiger, arbetet rör sig långsamt. Därför skärs sågarna, vilket inte leder till ett starkt tänderslitage. Beroende på sågklingans kvalitet kan skärpa krävas efter olika arbetstider.

Skärpningssystem Power SharpKedjor med en vinnande ytbehandling hemma kan inte skärpas. Men ett sådant verktyg är flera gånger dyrare och används under speciella förhållanden. Resten av duken kan skärpas med hjälp av en fil för skärpkedjor motorsågar, en speciell uppsättning verktyg eller ett verktygsmaskiner.

Allt arbete med sågkedjan ska utföras i läderhandskar för att undvika skador.

Det är viktigt att få det slutliga resultatet oavsett arbetssätt och de verktyg som används. Den korrekta vinkeln, skärsnitten och de jämnaste ansiktena på alla tänderna kommer att leda till att kedduken fungerar igen.

Alla vinklar ska överensstämma med passdata i kedjan.

Vinklar för att skärpa kedjans ansiktsytorOm du skärper motorsågkedjor med egna händer med en fil behöver du uppmärksamhet och tålamod. Arbetet är slätt, det är bättre att använda mallen, för att inte gå utöver märket. Det är lättare att använda en speciell uppsättning för skärning av sågbladet. Satsen innehåller:

 • runda och platta filer;
 • hållare;
 • kalibrer och mallar;
 • en uppsättning handtag;
 • Hook för att rensa bort luckor.

Skärpa kedjan med egna händerHållaren behövs för att fixa riktningen för filen, den tjänar till att styra profilen. Kalibern används för att justera kantens djup. Det är nödvändigt att följa sekvensen för skärpningsoperationen:

 1. Montera klämman som hindrar kedjan från att glida.
 2. Säkra mallen så att pilen pekar mot tappen;
 3. Markera den första länken från vilken skärningen börjar.

Related  Vilka är motorsågarna hos varumärket Partner och Huter?

Du måste arbeta med en fil från dig själv.

Var kan jag kedja motorsågskedjan till en oerfaren användare? Om sågens tänder är starkt och ojämnt gnidas, krävs en skärpare som arbetar med specialutrustning. Det är svårt att skärpa sågarna själva med en karbidspets. I servicecentret görs skärpen med hänsyn till standardvinklarna för rakningsskärpa.

Verktygslagring

Efter att ha avslutat arbetet bör verktyget sättas i ordning. Rengöring av spackel och sågspån i sågspånen från de vidhäftande sågarna undviker korrosion och ger luftkylning av verktyget. Oljan måste tömmas, så att den inte läcker ut och utvecklar en brännbar blandning i gastanken. Förvara sågen på en varm, torr plats, bort från värmare.

Motorsågkedjor, deras typer och storlekar – video