Maskin för slipning av slöta kedjesågarFör bekvämt arbete och smidiga skärningar behövs inte bara ett högkvalitativt och kraftfullt verktyg, men också en skarp kedja. Du kan mala det manuellt med filer eller en maskin för skärpning av kedjesågsågar. Den första metoden är perfekt om du bara behöver skärpa stumma blad av tänder utan att ändra något i dem själva. Men om tänderna starkt förlorade sin form, blir det svårt att bearbeta dem manuellt och det tar mycket tid. Därför är det bättre att använda slipmaskiner, de hjälper till med att korrekt och jämnt skärpa alla tänder.

Innan du använder verktyg för att skärpa motorsågkedjor måste du läsa instruktionerna, följa reglerna för drift och säkerhet.

Typer och fördelar med verktygsmaskiner

Skärpmaskiner tillverkas manuellt och automatiskt, var och en har sina positiva och negativa sidor. Manuella enheter är indelade i stationär och mobil. Den första är installerad på ett bord eller en annan yta, och den senare är direkt på ett motorsågs däck. I slutändan behöver du inte ta bort kedjan. Mobila maskiner för skärpkedjans motorsågar är fastsatta på däcket med skruvar från båda sidor. På instrumentet finns en skala med grader markeringar, där önskad vinkel för skärpning är inställd.

När man köper en handhållen maskin bör det noteras att filen ofta inte innehåller filer, eftersom deras storlek beror på vilken typ av kedja som helst.

Manuell slipmaskin motorsåg motorsågFördelar med handverktyg:

 • kostnaden är mycket lägre än den för automatisk;
 • Tänderna är kvalificerade och lika, eftersom inställningarna endast är inställda en gång och för de mest skadade.
 • För drift krävs ingen anslutning till det elektriska nätverket.
 • är säkra i drift
 • Den manuella kedjan har en längre livslängd än den som skärps på ett elverktyg.

Related  När det är nödvändigt att installera en pump för att öka vattentrycket

Det viktigaste är att bestämma rätt vinkel beroende på syftet med kedjan. En tabell över värdena för slipvinklarna är alltid fäst vid kvalitetshanteringsmaskiner för skärpkedjor motorsågar.

Alla tänder måste ha samma höjd, så att lasten på kedjan fördelas jämnt. Om en av tänderna är märkbart lägre är risken att kedjan kommer att bryta vid denna punkt extremt hög.

Nackdelarna med handverktyg kan tillskrivas en lång tid att bearbeta riggningen.Processen att skärpa kedjan

Automatiska maskiner

Den elektriska enheten för skärpkedjans motorsåg ser ut som en skivsåg men monterad på en ram. På den finns en motor, ett handtag, ett sliphjul med ett skyddshölje – alla kallas de ett rörligt arbetshuvud. På maskinen finns också skruvar för att justera slipvinklarna, djupet, tjockleken och kedjelåset och på botten finns en skala för inställning av det bakre hörnet.

Elektrisk kedjeslipmaskinFördelar med elektriska maskiner:

 • Det kommer att ta mycket mindre tid att skärpa än om man gjort det manuellt.
 • med rätt val av parametrar och överensstämmelse med arbetsreglerna kommer alla tänder att vara helt identiska;
 • har kompakta dimensioner och lätt vikt;
 • enkel operation.

Den största nackdelen är att kedjan är snabbare slipning än vid bearbetning på ett handverktyg. Överbelasta inte motorn för länge, annars kommer det att leda till överhettning. Elektricitet krävs för drift.

Köp en automatisk maskin bör vara när du ofta behöver bearbeta ett stort antal snapin-moduler. Det är också mycket nödvändigt för karbidkedjor, som inte kan skärpas med en manuell uppsättning för skärpning av motorsågkedja.

Teknik för skärpning och hur man får reda på vad du behöver för att skärpa kedjan

Under drift är kedjan på motorsågar mattDe tecken som gör det möjligt att bestämma att tänderna har blivit oklara:

 • Kedjesågen vibrerar våldsamt, fastnar och försöker fly från händerna.
 • tiden för sågning krävs mer än vanligt;
 • ökad bränsleförbrukning;
 • spånen blev grunt.

Related  Reparation av vattenvärmare Ariston med el och gasuppvärmning

Stark instrumentvibration och ökad skärtidJu tidigare behandlingen sker, desto mindre är det nödvändigt att avlägsna metallen, vilket innebär att kedjan kommer att hålla mycket längre tid.

Innan du börjar måste du välja den minsta tanden. Alla parametrar är anpassade till det så att alla tänder är desamma.

En steg-för-steg instruktion om hur man skärper en kedja på en automatisk maskin med egna händer:

 1. Skruva loss spännskruven och den avlägsnas från motorsågen;
 2. Kedjan är monterad i hållaren (rotationsstöd) så att länkarna riktas mot sliphjulet.
 3. Den önskade graden av bakre vinkel på det övre bladet (50 ° eller 60 ° beroende på dess typ) är valda.
 4. Kedjelåset (bladet) är inställt så att det vilar mot den skärpa spetsen.
 5. Genom att markera skalan med grader är vinkeln för skärpning av motorsågskedjan inställd. Den sträcker sig från 25 ° till 35 ° och kan också vara lika med 10 ° för utrustning avsedd för längsgående sågning av trä.
 6. Smidigt sänk huvudet med slipskivan på kedjan och med hjälp av skruven är skärpningsdjupet reglerat.
 7. Huvudet stiger och efter allt skruvarna är ordentligt åtspända, enheten startas.
 8. Långsamt sänka slipskivan och skärpa tanden några korta slag så att metallen inte överhettas.
 9. Först utförs slipningen på ena sidan, och sedan roterar stödet och kedjan bearbetas med den andra.

När alla kedjetänder har skärpts, rengör du noggrant med chips och damm och sänker sedan in oljan. Detta kommer avsevärt att förlänga dess livslängd.

Att skärpa länkarna i kedjan utförs från två sidorNär du har skärpt tänderna, kontrollera djupstopparna. På de flesta typer av kedjor är avståndet mellan sin övre kant och tanden 0,65 mm. Begränsaren påverkar djupet av skärning av tänderna i träet, för att ett högkvalitativt och bekvämt arbete är det nödvändigt att övervaka dess värde.

Related  Vaccinationssekreterare – en hitta för en oerfaren älskare

Hur man väljer en maskin

När du väljer ett verktyg bör du vara uppmärksam på dess effekt och antal varv per minut, liksom sliphjulets diameter, eftersom det bestämmer syftet med uppdraget. Rotationshastigheten påverkar verktygets prestanda. För hemmabruk är enheter med 3000 rpm lämpliga och för att bearbeta ett stort antal kedjor bör du köpa en maskin som är mer kraftfull – 4800-7500 rpm.

Modellerna av slipmaskiner varierar i kraft och hastighetPå samma sätt, med kraft, om du planerar att använda den bara ett par gånger om en månad, då är det bättre att ta en genomsnittlig kraft, då kommer det inte att uppstå tunga belastningar och kommer att vara längre.

Priset på slipmaskinen för motorsågkedjor beror på dess egenskaper och konfiguration (förekomsten av en skyddande skärm mot gnistor, huvudrotation, kylsystem, automatisk fastspänning av skruven etc.). Du borde inte köpa billiga modeller, speciellt om de är helt gjorda av vanlig plast.

Motorsågspärr – video