Olika modeller av trädgård prunersFör att ordna vegetationen i stugan är det bra att bearbeta buskar och träd, det är omöjligt utan ett kvalitetsverktyg, och speciellt utan pruner. Men hur man väljer trädgårdsskötare? Denna fråga bör demonteras i detalj.

De bästa prunersna importeras från Italien, Tyskland och Japan. Tyvärr kan den moderna inhemska och kinesiska produktionen av dessa verktyg inte kallas den ledande.

Professionell sektor

Pneumatisk prunerDessa professionella sekreterare är indelade i tre typer:

 • elektriska;
 • pneumatiska;
 • mekanisk.

Verktyget på en elektrisk och pneumatisk enhet för ett sommarboende går inte nära, det är modeller för trädgårdsmästarens yrke. Mekaniska samma sekatörer har flera typer och egenskaper. Det här är inget infall, för en viss typ av arbete i trädgården behöver du ett lämpligt verktyg.

Vilken sekatör ska jag välja?

Enkla pruners kallas också:

 1. Med trädgårdssax. Detta är en trädgårdsnörare för beskärning av höga träd och buskar. Verktyg av typ saksax med två blad eller plattor. Verktyget är bekvämt i drift, men duktar kvar på kanterna av grenar, vilket inte alltid är lämpligt. Maximal tjocklek på stammen för bearbetning upp till 2 centimeter.Garden saxar
 1. Bypass sax. Modeller av bypass-saxar eller pruners är utrustade med endast ett blad, den andra delen är ett anslag förskjutet till skjuvaxeln. På grund av en sådan design är det bara möjligt att beskära växten. Moderniserade bypassskärare kan skära både torr och levande del av växten tack vare spärrmekanismen. Det är lättare att arbeta med bypass secateurs än med trädgården.Bypass sax
 1. Verktyg med ett dragsystem för skärytor. Designen liknar bypass cutter. Också ett blad och ett stopp, men i den här enheten vilar skärdelen mot ett plast- eller järnpropp. Fasthållningsanordningen (stopparen) har en ribbad yta eller en urtagning.Verktyg med tryckskärningssystem

Related  Vi utrusta hemverkstaden med träbearbetningsmaskiner

Tips för att välja en pruner

Välj sekretörerna för klippets kvalitetVarje trädgårdsmästare har sina egna krav på verktyg, men det är en sak gemensamt – enkel att använda. Utgående från detta delar erfaren trädgårdsmästare erfarenhet av att välja ett verktyg:

 1. Det första som tar instrumentet i handen, verifierar skärmens skärpa eller skärytan. Om pruner inte skärps, så kommer den inte att klippas exakt, men förstör bara grenen. Substandard skärpning av verktyget kommer att leda till sjukdomar i träd och buskar.
 2. Ange graden av stålverktyg. Helst är det härdat stål, som liknar en smidd kniv. Bladet är nödvändigtvis med rätt styvhet, fuktbeständig. Prover med Teflonbeläggning blir fortfarande populär. Till honom klibbar inte harts, smuts. Fortfarande minskar Teflon friktion. Metallytans tjocklek är också viktig. Bra blad från 3 mm eller mer.
 3. Handtagets handtag. Och speciellt materialet i dess tillverkning. Handtag är trä, polypropen, glasfiber, stål och aluminium.
 4. Instrumentets totala vikt och ergonomi. En mindre vikt kommer att underlätta lasten. Från individuell bekvämlighet beror också prestanda. Orientera priset på en trädgårdsprästare är i detta fall inte värt det, eftersom palmerna för varje person har en individuell storlek.

Tillverkare försöker skapa mer komfort i arbetet och förfina instrumentet, till exempel på rotationsratten.

Vid utvärdering av verktygets bekvämlighet, välj en modell med en returbandfjäder. Naturligtvis måste metallen för våren vara av hög kvalitet.

Hur man väljer en Secateur för nybörjare

En praktisk och praktisk sekretärDet är bättre för en nybörjare trädgårdsmästare att köpa en pruner med stängt handtag eller en kolfiberkudde. Mindre erfaren trädgårdsmästare kommer att hålla händerna från calluses, skärningar. Plasthandtag är inte lämpliga för långvarig bearbetning av växter, det är ett budgetverktyg.

Related  Vi väljer fräsar för borren

Innan du köper är det bättre att försöka sekretören i handen. Det är mest korrekt att jämföra flera praktiska modeller. Detta hjälper dig att välja den mest ergonomiska förekomsten. För en man och en kvinna är det bättre att köpa detta trädgårdsredskap “själv”.

Det är tillåtet att ta med grenar med dig och testa, en bra säljare kommer bara vara glad, för att du definitivt kommer att köpa något.

Det är värt att tänka på den potentiella skärpningen av bladet eller knivarna. Om sekatören inte analyseras för underhåll, är det här en stor minus.

Föreställ dig hur verktyget kommer att lagras på vintern, om det inte finns något lås för det stängda läget, då är det bättre att överge denna modell, eftersom fjädern ska vara i ett fastklart tillstånd. Och slumpmässig exponering av bladet kan allvarligt skada.

När man utvärderar varje modell bör man uppmärksamma mellanrummet mellan knivarna, och det ska inte vara något spel på den centrala fästbulten (knivarna är spända tätt mot varandra).

Översikt över sekatörer från olika tillverkare

För att jämföra tillverkare och modeller av verktyg används ofta praktiska tester på identiska grenar med samma diameter.

För korrekt utvärdering valda prover av följande företag och sammanfattas:

 1. Secateur från RACO. Han kom till första plats på grund av det lätta arbetet på enheten, ett kvalitativt snitt. De testade grenarna var minst skadade. Minsta belastning på handens leder.Secateur RACO LUX
 2. Trädgårdsmästare. Det bekvämaste verktyget hanterar även kvalitativt grenarna, men det fanns ingen fixator på den testade modellen, och utan detta element är arbetshastigheten inte densamma.Trädgårdsmästare
 3. Kompakta Fiskars sekretörer. Av de testade proven, det enklaste verktyget. Tack vare denna egenskap har det varit ett nöje att länge arbeta som sekretör. Klippets kvalitet är sämre än RACO, men inte nödvändig för allmänt bruk.Cekator Fiskars
 4. Secateurs Centroinstrument. En bekväm och pålitlig sekatör, djärvt skärande av grenar med en diameter på mer än 2 cm. Designen räcker inte, men det påverkar inte det övergripande arbetet.Secateurs centrifuger
 5. Modell av sekatörerna Brigadier. Ett bekvämt och enkelt verktyg, men kvaliteten på att klippa tjocka grenar är inte på högsta nivå, det kräver ansträngningar från två händer.Pruner Brigadier
 6. Lux. Secateurs av detta företag är klassiska konsumentvaror. För grenar som är mer än 1 cm i diameter krävs också två händer.Secateurs Lux
 7. Pruner Grinda. Det fungerar inte illa på enkla kvistar, men tuggar ibland materialet.Grinda Secateurs
 8. Instrumentet för Sovjetunionens tider. Ett uppenbart oavslutat verktyg, som endast är lämpligt för några minuter av arbete, då en betydande belastning på borsten.

Related  Borr Interskol pålitligt verktyg till ett överkomligt pris

Priset på en trädgårdsskötare från denna lista är från 110 till 1300 rubel. Den första platsen för testning är modellen kostar bara 380 rubel. Jag skulle vilja notera att det inte är rätt att orientera dig när du köper strikt på priset, testdata bekräftar detta.

Välj en kvalitet och bekväm sekretärvideo