Пријатељство на ланцу на радном местуПрви модел ланаца Пријатељство развијен је 1953. године, а пуштен је 1955. године. Произведени су у инжењерским погонима у градовима Бииск и Перм. Сви модели ових моторних тестера имају двотактни једноцилиндрични мотор са ваздушним хлађењем и карбуратором. Захваљујући свом практичном дизајну и високим перформансама, Пријатељство и даље тражи, а први модели су у радном стању. Главна сврха моторне пиле је Пријатељство – сечење дрвећа и тестера.

Прије употребе било какве моторне тестере, обавезно прочитајте упутства произвођача и придржавајте се свих прописа о безбедности.

Модели моторних тестера

Целокупан дизајн тестере током времена није значајно промењен, већ су појединачни дијелови пречишћени. Фигура на крају назива модела указује на његову снагу, на пример, Друзхба 2 – 2 кс. У првом испорученом моторној пилу, ручице су биле причвршћене за поклопац вентилатора, а касније су биле причвршћене на стезаљку која је спојила редуктор и мотор. У моделу 4А, произведеном прије осамдесетих, већ су коришћени контакт магнето и карбуратор КМП-100. Такође, први пут је примењено аутоматско подмазивање ланца. Касније је повучена из производње и уместо тога је почела производити модел 4А-Елецтрон са електронским паљењем.

Пријатељски модел 4АУ 90-им годинама, стари карбуратор је замењен новим КМП-100У. Ланчана тестера се звао Друзхба-4М и опремљена је обновљеним ланцима. На основу моторне тестере Друзхба развијена је тестера “Урал” са снажнијим карактеристикама. Најновији модел са сличним дизајном је Друзхба 5Е.

Додатно обележавање словом Е или реч “Елецтрон” значи да се електронски систем за паљење ланца користи у моторној тестерици.

Карактеристике

Пријатељство-2

Моторна пила Друзхба-2Овај модел постао је један од најпопуларнијих у целој оригинални серији. Друзба-2 моторна пила ради на трошку двотактног једноцилиндричног мотора снаге око 2,2 кВ при брзини ротације од 3200 о / мин. У поређењу са претходном верзијом, ово је извршено квалитетније. Оквир и ручица су направљени тако да корисник не може да се запали на врућем мотору. Тело је израђено од висококвалитетне легуре, која се не плаши промена температуре. За разлику од првог модела, овај има већ механичку кочницу ланца за безбедну употребу. У случају повратка или паузе, он ће зауставити ланац. Пилана је била намењена домаћим потребама, као и за професионално сечење шуме. Тежина 12,5 кг.

Пријатељство-4

Моторна пила Друзхба-4У пријатељству са моторном тестером 4 користи исти мотор као претходни модел, али више снаге – 4 КС. или 2,94 кВ. Мотор и агрегат се постављају помоћу прирубничког прикључка причвршћеног помоћу обујмице. Мотор се може лако уклонити у свим условима ако је потребно (поправак, замена). На основу теста Друзхба 4 направљене су две модификације са ознакама 4А и 4Е. У првом је додан систем аутоматског подмазивања ланца тестере, ау другом је кориштено електронско паљење. Такође, узети су у обзир недостаци претходних модела, на пример, ојачани лежај радилице. Све верзије су произведене са системом за кочење у нужди.

У моторној пили, пријатељство 4М-Елецтрон користи сличан мотор снаге 2.94 кВ и брзином ротације од 5200 обртаја у минути. Цилиндар је направљен од легуре алуминијума, а интерно је третиран хромом ради побољшања отпорности на хабање. За разлику од ранијих верзија, ова тестера има ротациони редуктор, који вам омогућава да претворите погонску јединицу на 60-90 ° за лакши рад. Тежина се равномерно распоређује по целом телу, тако да је посао што је могуће угоднији. Такође постоји и вибрациони дампер који се налази између управљача, ручица и резервоара за гас.

Моторна пила Друзхба 4М-ЕлецтронДа би се смањио ниво буке, пила је опремљена пригушивачем, а ниво буке је 106 дБ. Моторна тестера бензинске жлице 4М-Елецтрон има уграђен карбуратор КМП-100У или КМП-100-АП. Постоје системи аутоматског кочења и подмазивања ланца тестере. Тежина 12,5 кг.

Друзхба-5Е

Моторна пила Друзхба-5ЕПоследња верзија ове серије моторних тестера. Опремљен је двотактним једнослојним мотором снаге 5 КС. или 3,7 кВ. Због тога је његова перформанса знатно већа од претходних модела. Брзина ротације 6200 о / мин. Истовремено, ниво објављеног буке је нешто нижи од вредности Друзхба-4М Елецтрона и износи 105 дБ. Тежина моторне тестере 5Е је мања за 800 гр – 11,7 кг.

Стол са техничким карактеристикама моторних тестера Пријатељство:

Пријатељство-2 Друзхба-4М Елецтрон Друзхба-5Е
Тип мотора Једноделни, двотактни, бензин
Снага, кВ 2.2 2.94 3.7
Брзина ротације, о / мин 3200 5200 6200
Дужина гуме, цм 45
Тип покретања Приручник
Аутоматско подмазивање ланца + +
Капацитет спремника горива, л 1.5
Капацитет резервоара Лубе, мл 240
Електронско паљење + +
Тежина без потрошног материјала, кг 12.5 12.5 11.7
Димензије, цм (ШкВкД) 46х50х86,5 46х46х88
Ротацијски редуктор + +
Ланац ланца, 0.404
Мазање мотора Бензин помешан са уљима

Предности и мане

Позитивне квалитете бензопил бренда Пријатељство:

 • високе перформансе и могућност дугог времена рада без прекида у трајању од 50 минута;
 • једноставна конструкција;
 • присуство високих ручица, захваљујући којима је могуће видјети у сталном положају, такође обезбеђују сигурнију употребу и смањују ниво вибрација;
 • доступна локација свих делова;
 • Ланчић се покреће великом брзином мотора, стајаћа је у празном ходу;
 • може се користити ниско-октанско гориво;
 • присуство кочнице у већини модела;
 • Када се ланац тестере заглави, пила се не заклања;
 • прецизни и чак и резани;
 • Радни век у складу са правилима рада и правилном бригом може бити од 15 до 30 година.

Главни недостатак – пуно тежине. Такође, због чињенице да је стартер уклоњен, често се губи, а нема дугме Стоп.

Немојте користити оловни бензин као гориво и пити тестеру у затвореном простору.

Савети за поправке

Главни ланци за моторне тестереЗахваљујући једноставном дизајну, поправак моторне тестере може се урадити сопственим рукама. На пример, у тестовима овог бренда често постоје проблеми са паљењем, нарочито ако је контакт инсталиран. Изузетно је осетљив на разна уља и бензин. Стога је боље купити електронски контакт. Нарочито пошто резервни делови контакта за моторну тестеру пријатељства нису јефтини и непроменљиви.

Ако су свеће снажно сипане, онда треба обратити пажњу на карбуратор. У том случају, потребно је благо савијати унутрашњост бензинских вентила, што доводи до смањења количине испорученог горива, а свеће се неће мокрити.

Такође лако регулисани карбуратор:

 1. Вијак за гориво је навођен до краја и одвија се назад на 3 обртаја.
 2. Ваздушни вијак је потпуно затворен и окреће се 2 обртаја.

Да не би сисао ваздух у систем од споља, сви заптивачи морају бити заптивни.

Домаћи радникУ поређењу са другим моторним моделима, Пријатељство се продаје по нижим ценама због мањих функција, али има одличан квалитет и дуг живот, који се не може похвалити увозним моделима.

Главни неуспеси моторне тестере Пријатељство – видео