Машина за оштрење оштрих ланчаних моторних тестераЗа удобан рад и глатке резове, не само висококвалитетан и моћан алат, већ и оштар ланац. Можете ручно рађати помоћу датотека или машине за оштрење ланчане тестере. Прва метода је савршена ако морате само оштре тупе зубе зуба, а да ништа не мењате у себи. Али ако су зуби снажно изгубили свој облик, њихово ручно обрађивање ће бити тешко и трајаће много времена. Дакле, у овом случају је боље користити брусне машине, они ће помоћи исправно и равномерно изоштрити све зубе.

Пре употребе алата за оштрење ланаца ланца, морате прочитати упутства, поштовати правила рада и сигурност.

Врсте и предности машинских алата

Машине за оштрење се производе ручно и аутоматско, сваки од њих има своје позитивне и негативне стране. Ручни уређаји се деле на стационарне и мобилне уређаје. Први су постављени на столу или на другу површину, а други на директну гуму моторне тестере. На крају, не морате да уклоните ланац. Мобилне машине за оштрење ланаца моторних тестера су причвршћене на пнеуматику са вијцима са обе стране. На инструменту се налази скала са ознакама степена, где је подешен жељени угао оштрине.

Када купујете ручну машину, треба напоменути да датотека не садржи често датотеке, јер њихова величина зависи од врсте ланца.

Моторна тестера за ручно брушењеПредности ручних алата:

 • трошак је знатно нижи од аутоматског;
 • Зуби се квалитативно и подједнако испуњавају, пошто су поставке постављене само једном, а за оне који су оштећени;
 • за рад, ниједна веза са електричном мрежом није потребна;
 • безбедни у раду;
 • Мануелни ланац има дужи век трајања од оног који је ојачан на електричном алату.

Најважније је одредити правоугаони угао у зависности од сврхе ланца. Табела вриједности углова брушења увијек је причвршћена за квалитетне ручне машине за оштрење ланчане тестере ланца.

Сви зуби морају имати исту висину, тако да се оптерећење ланца равномерно распоређује. Ако је један од зуба знатно нижи, ризик да ће ланац раскинути у овом тренутку је изузетно висок.

Недостаци ручних алата могу се приписати само дуго времена за обраду мажења.Процес оштрења ланца

Аутоматске машине

Електрични уређај за оштрење ланчане тестере ланаца изгледа као диск пиле, али је монтиран на оквир. На њој се налази мотор, ручица, брусни точак са заштитним кућиштем – заједно се називају покретна радна глава. Такође, на машини су вијци за подешавање углова брушења, дубине, чауре и браве ланца, а на дну је скала за подешавање задњег угла.

Машина за брушење електричних ланацаПредности електричних машина:

 • Потребно је много мање времена да се оштри него што се то ради ручно;
 • са правилним одабиром параметара и поштовањем правила рада, сви зуби ће бити апсолутно идентични;
 • имају компактне димензије и малу тежину;
 • једноставна операција.

Главни недостатак је тај што ланац брзо бруше, него када се обрађује на ручном алату. Немојте преоптерећити мотор, иначе ће довести до прегревања. Електрична енергија је потребна за рад.

Купи аутоматску машину треба да буде када морате често да обрађујете велики број снап-ина. Такође је неопходно за карбидне ланце, које се не могу оштри помоћу ручног сета за оштрење ланца ланца.

Технологија оштрине и како сазнати шта треба да изоштрите ланац

Током рада, ланац на моторној тестерици је умањенЗнаци помоћу којих се може утврдити да су зуби постали тупи:

 • Моторна тестера брзо вибрира, заглави се и покушава да побегне из руку;
 • време за пилање је потребно више него обично;
 • повећана потрошња горива;
 • струготине су плитке.

Јака вибрација инструмента и повећано време сечењаШто се раније третира, мање је потребно уклонити метал, што значи да ће ланац трајати много дуже.

Пре него што започнете, потребно је да изаберете најмањи зуб. Сви параметри су прилагођени тако да су сви зуби исти.

Корак по корак инструкција о томе како да оштри ланац на аутоматској машини са својим рукама:

 1. Одврните причврсни вијак и извадите га са моторне тестере;
 2. Ланац је монтиран у држач (ротациони носач), тако да су везе усмерене према брусном точку.
 3. Одабрани је степен задњег угла горњег ножа (50 ° или 60 ° у зависности од његовог типа).
 4. Закључавање ланца (сечива) је подешено тако да се налази на оштреном краку.
 5. Означавањем скале са степенима подешен је угао оштрења ланца моторне пиле. Она се креће од 25 ° до 35 ° и може бити једнака 10 ° за опрему намењену за уздужно пражење дрвета.
 6. Глатко спустите главу помоћу брушеног диска на ланцу и помоћу завртња регулисати дубину оштрице.
 7. Глава се подиже и након што су сви вијци чврсто затегнути, уређај се покреће.
 8. Полако спуштајући брусни точак и оштри зуб неколико кратких потеза, тако да се метал не прегрева.
 9. Прво, брушење се врши са једне стране, а онда се носач окреће и ланац се обрађује са другом.

Када су сви зуби ланца оштри, пажљиво га очистите од чипса и прашине, а затим спустите у уље. Ово ће значајно продужити свој радни век.

Оштрење веза ланца се врши са две странеНакон оштре зуба, проверите дубинске зауставе. На већини типова ланаца, растојање између горње ивице и зуба је 0,65 мм. Граничник утиче на дубину сечења зуба у дрво, због тога, ради високог квалитета и удобног рада потребно је пратити његову вредност.

Како одабрати машину

Када бирате алат, обратите пажњу на његову снагу и број обртаја у минути, као и на пречник брусног точка, јер одређује сврху задатка. Брзина ротације утиче на перформансе алата. За кућну употребу, уређаји са 3000 о / мин су погодни, а за обраду великог броја ланаца, требало би да купите моћ моћи – 4800-7500 о / мин.

Модели брусилаца разликују се у снази и брзиниСлично томе, са снагом, ако планирате да га користите само неколико пута у месецу, онда је боље да узмете просечну снагу, онда неће доживети тешка оптерећења и трајати дуже.

Цена машине за брушење ланаца ланаца ланаца зависи од његових карактеристика и конфигурације (присуство заштитног сита од варница, ротација главе, систем хлађења, аутоматско стезање вица итд.). Не би требало да купујете јефтине моделе, поготово ако су у потпуности направљене од обичне пластике.

Брусни ланчаник – видео