Pelargonium wangi di laman web iniDi antara banyak kumpulan geranium, tempat yang istimewa diambil oleh Pelargonium wangi. Jenis tumbuhan ini tidak dibezakan oleh bunga yang indah. Tetapi daun hiasan dan aroma yang datang dari tumbuh-tumbuhan dengan sentuhan seketika diingati. Wewangian wangi yang digambarkan dalam foto tidak dapat menyampaikan wangian, tetapi ia akan membantu anda mengenali apabila anda bertemu.

Pelargonium berbeza dengan spesies lain

Pelargonium Bahasa Inggeris dengan bau rempahTumbuhan Pelargonium triste, yang ditemui di Cape of Good Hope, dibawa ke Eropah, berkhidmat sebagai asas untuk mendapatkan sebilangan besar pelargonium wangi. Selama tiga abad, banyak jenis geranium ditambahkan, yang berbeza dalam bentuk dan warna daun daun. Tidak berubah adalah kehadiran kelenjar pada daun dan batang, yang, dengan sentuhan yang sedikit, dengan angin angin, memancarkan wangi. Mereka berbau epal, mawar, kayu manis, lemon, buah pala. Terdapat lebih daripada 150 wangian yang mampu menghasilkan pelargonium.

Zhelezyki adalah rambut terbaik, seperti turun, tumbuh pada bilah daun dan pada batang. Phytoncides yang dikeluarkan merosakkan mikrob di dalam bilik. Kadang-kadang loji wangi dipanggil pokok tahi lalat, kerana di mana geranium telah diselesaikan, rama-rama tidak akan bermula. Daun bunga ini bertukar benda, mengeluarkannya untuk penyimpanan musim panas.

Pelargonium dentateDaun jenis pelargonium yang harum adalah hiasan, tidak selalu dalam keadaan tertutup, jenis geranium ini mekar. Bunga kecil, tunggal. Tetapi ada jenis yang berselerak dengan bayi-bayi ini, yang memberi kesan bahawa tumbuhan itu adalah rama-rama. Dalam semulajadi pelargonium semak harum, mencapai ketinggian lebih dari satu meter. Oleh itu, dalam suasana kebudayaan, kilang itu bercita-cita untuk menduduki sebanyak mungkin ruang.

Secara semula jadi dan di negara-negara dengan iklim yang hangat, kilang taman jalanan ini. Dengan bantuan pelargonium wangi mengatur kebun gantung, menghiasi tangga dan fasad. Adalah dianggap sesuai untuk meletakkan pasu dengan geranium di bilik terang yang luas.

Minyak pati geranium penting, digunakan dalam minyak wangi. Oleh itu, di mana iklim membolehkan, pelargonium wangi ditanam di ladang untuk menghasilkan minyak pati.

Bagaimana untuk menjaga pelargonium wangi?

Pelargonium wangi lemonTumbuhan hiasan ini mudah berlipat ganda. Ia cukup untuk mencubit tangkai dan tahan di dalam air atau akar di dalam tanah. Sekiranya perakaran dijalankan di dalam tanah, maka batangnya harus ditahan di udara untuk seketika, supaya luka dapat dikeringkan. Kemudian letakkan di tanah lembap dan tutup dengan topi selama seminggu. Air tanah, jika gumpalan tanah telah dikeringkan, anda boleh berhati-hati di sekitar cawan yang menutup Novosadka.

Pelargonium jenis ini tidak bertolak ansur dengan substrat gambut, jadi campuran tanah terdiri daripada tanah taman, pasir dan humus dalam perkadaran yang sama. Sebelum anda menanam tumbuhan dalam periuk, anda perlu membuat lapisan saliran dan membasmi tanah. Adalah mungkin untuk menanam di dalam periuk tangkai yang telah ditanam akar, atau semak yang telah dibiji dari benih. Perkara utama adalah bahawa akar mempunyai ruang yang cukup, dan tanpa kelebihan jumlahnya. Dalam periuk besar, tumbuhan tidak menggunakan makanan, tanah terkumpul patogen, masam, akar mula sakit.

Pelargonium wangi dengan aroma epal dan muscatSebuah periuk dengan bunga diatur di tempat paling terang. Pelargoni tidak takut cahaya matahari langsung. Mereka boleh ditanam dalam pot bunga yang digantung, tetapi dengan cahaya yang mencukupi. Tumbuhan penyiraman adalah berpakaian sederhana sederhana dengan bahagian kecil baja nitrogen. Berfungsi nitrogen akan meningkatkan dekorasi, tetapi aroma akan berkurang, boleh hilang.

Pelargonium berbulu mesti dicubitSebagai salah satu daripada ciri-ciri jenis ini dan penjagaan yang betul adalah mencubit dan memangkas houseplant. Tanpa operasi ini, ia boleh bertukar menjadi pokok yang tidak bercabang, yang, membongkok ke atas dan ke bawah, menempati seluruh ruang di tingkap. Oleh itu, pembentukan semak harus bermula dari hari pertama penanaman, mencari cawangan.

Seperti mana-mana geranium, harum, tidak bertolak ansur dengan genangan air di dalam tanah. Oleh itu, penyiraman perlu sederhana tanpa terlalu menggigil. Rot akar akan membunuh kilang. Oleh itu, lebih baik untuk air apabila serpihan tanah kering. Transplantasi akan diperlukan sebaik sahaja akar mengisi periuk dan muncul dari lubang saliran. Masa terbaik untuk pemindahan dan pemangkasan kuat akan menjadi awal musim bunga.

Pelargonium wangi longitudinallySebagai kesimpulan, kami akan membentangkan beberapa gambar pelargonium wangi, untuk mengesahkan pelbagai bentuk tumbuhan.

Pelargonium keriting wangiPelargonium kerinting dalam alam semula jadi adalah semak dengan batang berkayu. Daun mempunyai tepi keriting, bengkok ke bawah, bau sebagai limau. Bunga kecil, 2 kelopak bengkok ke atas, tiga panjang. Ini adalah asas untuk banyak kacukan.

Pelargonium wangi Lady PlymouthSeorang wanita berambut abu-abu dengan daun openwork, yang mana mustahil untuk dipisahkan, ini adalah tanaman jarang dengan rasa melati. Ia baik walaupun tanpa bunga, tetapi bunga-bunga merah yang berwarna merah jambu putih memberikan penghalusan belukar.

Pelargonium berbau panikPanarut pelargonium harum merupakan belukar kecil. Daun dengan sentuhan sedikit mengeluarkan bau muscat, mint mawar. Mekar pada musim panas sehingga Oktober. Dia tidak suka menyiram musim sejuk, anda hanya perlu memastikan bahawa gumpalan bumi tidak kering. Kekeringan udara mudah dibawa, tetapi pencahayaan memerlukan maksimum.

Video tentang pelargonium wangi bahagian 1

Video mengenai pelargonium bahagian wangi 2