katil batuMasa rehat musim panas adalah masa kegemaran rakan senegara kita. Jadi mengapa tidak membuat percutian ini bukan sahaja menyenangkan, tetapi juga cantik? Ini memerlukan usaha sekali-sekala, dan kemudian tindakan sederhana yang bertujuan untuk mengekalkan keindahan yang dicipta.

Yang paling menyenangkan untuk mata tumbuhan di laman web ini, tentu saja, bunga. Tetapi hanya meletakkan mereka dalam baris terlalu membosankan. Adalah lebih baik untuk mencipta reka bentuk landskap anda sendiri yang mengagumkan. Ia tidak memerlukan pengetahuan universiti, hanya keinginan.

Bagaimana untuk memulakan membuat katil bunga pereka? Ketenangan dan nasihat

Untuk merancang aliran bunga adalah indah, anda harus mulanya melakukannya secara kualitatif dan mengambil kira beberapa ciri:

  • Buat lukisan atau sekurang-kurangnya lakaran di atas kertas untuk memahami di mana taman bunga akan ditempatkan, apa bentuk dan saiznya, sama ada ia akan menghalang tumbuhan lain.
  • Tapak yang dipilih mestilah rata. Keluarkan dari batu itu, rumput, menggali dan menandakan.
  • Apabila mencipta reka bentuk katil bunga di dacha, pertimbangkan sempadannya. Bunga yang ditanam boleh tumbuh dengan sangat banyak.
  • Sekiranya taman bunga tidak mematuhi rumah, buat jalan untuk itu.
  • Penanaman bunga perlu diambil paling bertanggungjawab. Sekiranya anda belum melakukannya sebelum ini, pilih tumbuh-tumbuhan yang mudah dijaga.

Bagaimana untuk mencipta skema warna yang indah dalam reka bentuk katil bunga?

Reka bentuk katil bungaSemasa merancang katil bunga di negara ini, anda tidak boleh memilih hanya satu jenis bunga. Keputusan yang menakjubkan dapat dicapai jika anda mengetahui beberapa peraturan mudah untuk menggabungkannya. Kemudian anda boleh dengan mudah menggabungkan beberapa tumbuhan yang indah dan mendapatkan taman bunga yang megah.

  • Jumlah maksimum warna pada satu katil bunga ialah 4-5.
  • Jika anda membuat kawasan di taman bunga, yang akan menjadi aksen utama, ia harus diserlahkan dengan warna yang unik di sebidang tanah ini.
  • Jangan lupa bahawa warna sejuk dicampur dengan yang sejuk, dan hangat dengan yang hangat.
  • Jangan takut untuk menggabungkan warna terang dan warna yang lebih lembut. Oleh itu, reka bentuk katil bunga, yang dilaksanakan oleh tangan sendiri, akan menjadi lebih pelbagai.

Di samping itu, berhati-hati dengan isu praktikal isu ini. Pertimbangkan tempoh berbunga tumbuhan. Untuk semua bunga pada bunga yang sama, ia mesti bertepatan. Pastikan daun dari satu spesies tumbuhan tidak melindungi yang lain apabila mereka mekar. Sebelum menanam, perhatikan ciri-ciri setiap bunga. Mereka semua memerlukan rawatan khusus dan jenis tanah.

Dari segi reka bentuk bunga, ia boleh bukan hanya satu peringkat, tetapi mengekalkan peralihan dengan lancar. Pilihan yang sangat baik – untuk merancang taman bunga supaya tumbuhan berbunga diganti dengan bunga-bunga yang berbunga. Kaedah ini akan membantu sebahagian besar tahun untuk mengekalkan keindahan bunga. Dengan cara ini, agar tidak menderita dengan pemindahan berterusan, memberi keutamaan kepada tumbuhan saka.

Idea hebat untuk reka bentuk bunga oleh tangan sendiri

Sekatan hidup. Ini adalah salah satu cara yang paling indah dan agak mudah untuk memperbaiki tapak anda. Untuk memulakan, anda memerlukan laluan, dan pada sisinya anda boleh mencipta kecantikan yang luar biasa. Reka bentuk katil bunga dalam bentuk curb boleh dilakukan dengan bantuan tumbuhan tunggal atau gabungan warna. Untuk taman bunga seperti itu, tidaklah perlu untuk menanam lebih daripada 2-3 tumbuhan pada masa yang sama.

Related  Mari cari tahu mengapa bunga hijau spathiphyll

membendung bunga

Rabatki. Ini adalah sejenis katil bunga, yang mempunyai panjang kira-kira 1 meter (boleh lebih) dan bentuk segi empat sempit. Rabatki, sebagai peraturan, dicipta berhampiran dinding, pagar, lindung nilai, rumput. Mereka boleh ditanam di satu sisi atau simetri pada yang lain. Dalam katil bunga reka bentuk seperti itu, anda boleh menggabungkan tumbuhan yang rendah dan tinggi dengan warna yang berbeza.

Reka bentuk katil bunga

Mixborders. Jika anda mempunyai peluang dan keinginan untuk melakukan reka bentuk katil bunga yang lebih kompleks di negara ini, maka pilih pilihan ini. Upaya anda akan dibayar seratus kali ganda oleh keindahan yang akan dibuat di sebidang tanah. Campuran campuran menggabungkan bunga dan pokok renek, melengkapi antara satu sama lain. Mereka biasanya ditanam supaya tempoh berbunga mereka jatuh pada masa yang berlainan. Dari pertengahan musim bunga hingga fros pertama, reka bentuk bunga yang dengan tangannya sendiri dalam bentuk mixboarder akan menyenangkan mata. Sekiranya komposisi termasuk tumbuh-tumbuhan konifer, maka keindahan akan dipelihara sepanjang tahun.

katil bunga

Bukit Alpine. Ini, mungkin, adalah salah satu komposisi paling kegemaran di tapak setiap pemilik dacha. Sudah tentu, ia memerlukan lebih banyak masa dan usaha untuk menciptanya, tetapi adakah ia berbaloi? Lihat saja reka bentuk foto katil bunga, di mana slaid Alpine ditunjukkan? Ia sentiasa merupakan pilihan asal, tidak teratur dan estetik yang indah untuk reka bentuk kediaman musim panas. Di taman bunga ini, anda boleh memasang kolam tiruan, tetapi tanpa ia, katil bunga akan kelihatan hebat, terutama jika batu-batu cantik dipilih untuk hiasan.

slaid alpine

Di samping pilihan yang dicadangkan, anda boleh merancang katil bunga di rumah negara mengikut imaginasi anda sendiri. Jangan ragu untuk memilih bentuk asal, jangan takut untuk menggabungkan tanaman, dan jangan lupa untuk menambah aksesori luar biasa ke taman bunga.

Tidak perlu berfikir bahawa aksesori ke katil bunga hanya tayar lama yang baik (walaupun dengan bantuan tayar yang dicat dengan warna-warna terang, anda boleh mencapai reka bentuk landskap yang menarik dari katil bunga yang luar biasa). Kami termasuk fantasi! Kami menggunakan perabot lama. Kerusi yang sesuai, meja tepi katil, meja dan juga mandi. Sudah tentu, sebelum memasang di taman bunga, mereka memerlukan pemulihan sedikit – untuk mencuri dalam warna yang betul, mencipta kesan zaman dahulu dengan cara yang istimewa.

Related  Tempat yang istimewa dalam reka bentuk landskap Tui Hoseri

Juga, sebagai aksesori, pokok-pokok semak sesuai, yang akan sentiasa kelihatan harmonis di pangkuan alam. Reka bentuk bunga, foto yang dapat dijumpai di Internet, sering termasuk tunggul (tidak dibangkitkan dari tanah), batu bata, batu-batu alam yang banyak, peralatan dapur yang lama dan tidak perlu. Reka bentuk yang indah yang dikelilingi dengan tangan mereka sendiri dapat dicapai dengan bantuan membuka lempengan diletakkan di atas katil bunga di baris yang tinggi.

Jangan lupa bahawa di kedai khusus anda sentiasa dapat mencari pelbagai barangan dan angka yang akan kelihatan hebat di taman bunga anda!

Video: idea pereka untuk katil bunga yang luar biasa