Peranan khas Tui Holmstrum dalam reka bentuk landskap kawasan pinggir bandar

Thoy Holmstrup di tamanTui dengan mahkota conical padat menjadi semakin popular setiap tahun. Thuya Holmstrup adalah universal. Ia boleh menjadi sebahagian daripada lindung nilai yang memelihara warna cerah kehijauan, menghiasi rumput di dekat rumah dan menjadi latar belakang tumbuhan berbunga yang indah.

Penanaman thui, jika anda mengambil kira ciri-ciri budaya, bahkan tukang kebun, seorang pemula, boleh buat. Kilang ini mempunyai kadar pertumbuhan yang rendah, tahan terhadap pengaruh luaran, jarum pain bersisik. Tuya tidak memerlukan pemangkasan yang kerap, ia menyesuaikan diri dengan kehidupan di bandar dan plot rumah.

Keterangan dan gambar Tui Holmstrup

Tui Wall HolmstrupKenapa jenis tui ini menimbulkan minat tulen tukang kebun? Terdapat beberapa sebab untuk ini, dan semuanya terletak dalam ciri-ciri pelbagai. Thuja Holmstrup atau Thuja occidentalis Holmstrup adalah konifer malar hijau yang ditanam sebagai budaya hiasan. Belukar tinggi dengan mahkota konik adalah berbeza:

 • kadar pertumbuhan yang rendah;
 • ketabahan musim sejuk yang sangat baik;
 • tujuan sejagat.

Menurut keterangannya, Thuya Holmstrup, dalam foto itu, sepanjang tahun, melindungi warna hijau tua yang berwarna kuning pinus bersisik. Tumbuhan ini dicirikan oleh pelbagai cawangan pucuk, yang menjadikan mahkota sangat padat, hiasan.

Di tanah thuju ditanam pada usia yang berbeza. Semakin tua anak benih, semakin cepat mereka mencapai saiz semak dewasa. Tetapi pendaratan mesin berskala besar adalah tugas untuk profesional.

Biasanya, untuk mencapai ketinggian satu setengah atau dua meter, ia mengambil masa sekurang-kurangnya 10 tahun. Pada masa yang sama, diameter konifer mencapai 60 cm. Dengan peningkatan menegak tahunan sehingga 15 cm, kilang akan mengambil lebih banyak tahun untuk mengukur hadnya. Dalam kes ini, ketinggian mencapai 3-4 meter, dan lebar mahkota padat ialah 80-120 cm.

Thoy Holmstrup mengagumkan taman ituEphedra tidak bersahaja. Thuya bertahan tanpa kerugian besar:

 • frost dalam 29-34 ° C;
 • tumbuh berhampiran jalan motor dan loji industri di mana udara tepu dengan bahan kimia, gas dan sebatian agresif yang lain;
 • pemangkasan, membantu mengekalkan bentuk dan hiasan mahkota.

Ciri-ciri ini menjadikannya tumbuhan berharga untuk reka bentuk landskap. Setelah menanam semak di tapak, anda boleh yakin bahawa Thuya Holmstrup akan menyokong gayanya selama bertahun-tahun, tidak akan kehilangan daya tarik sama ada di musim sejuk atau di musim panas yang panas.

Thujia West Holmstrup: penanaman dan penjagaan

anak pokok tuy HolmstrupTui lebih suka kawasan cerah, angin atau cahaya penumbra. Masuk ke sudut gelap, budaya konifer dapat kehilangan penampilan ciri-cirinya. Krone menjadi nipis, diregangkan. Jarum pucat, bertindak balas dengan lebih mendadak terhadap perubahan keadaan cuaca dan musim, lebih sering diserang oleh kulat dan perosak.

Untuk jarum pertumbuhan yang selesa memerlukan tanah longgar lembut. Ia agak sesuai dengan tanah berpasir berpasir atau bercampur dengan tanah gambut dan padat pasir. Sekiranya tuliae Holmstrup jatuh ke dalam substrat yang terlalu berat, sistem akarnya tidak mendapat cukup oksigen dan pemakanan. Tanah padat mengekalkan banyak air, yang apabila stagnan menyebabkan kerosakan sistem akar. Dalam kes ini, anda tidak boleh melakukan tanpa lapisan saliran kuat 15-20 cm tebal, yang dilakukan di bahagian bawah pit pendaratan.

Thoy Holmstrup di tapak semaianKeperluan ini mesti diambil kira apabila memilih tapak untuk menanam budaya konifer yang dipilih.

Dimensi trench atau lubang pendaratan bergantung kepada saiz bahagian bawah tanah anak benih. Jika dia mempunyai sistem akar yang tertutup, menanam dan mengurus Holmstrup barat lebih mudah.

Selalunya untuk Tui menggali lubang dengan kedalaman 60-80 cm dan diameter yang sama. Tanah untuk pengisian semula dilakukan terlebih dahulu, mencampurkan:

 • 1 bahagian pasir;
 • 1 bahagian gambut rendah;
 • 2 keping daun daun.

Untuk merangsang pertumbuhan, baja nitrogen-fosforus bercampur di dalam tanah. Pastikan untuk memberi perhatian kepada tahap keasidan. PH optimum untuk tuja dan spesies yang berkaitan ialah 4.5-6 unit.

Anak benih, sebelum menanam ditanam di dalam bekas, harus disiram dengan banyaknya, keluarkan periuk mereka dan letakkan pada lapisan substrat segar. Ruang antara dinding lubang dan benjolan tanah dipenuhi dengan tanah yang disediakan supaya leher akar tidak ditutup dengan tanah. Bidang tanah ini dipadatkan, disiram dan dicelup.

Apabila menanam tumbuh-tumbuhan dengan sistem akar terbuka, adalah penting untuk menyebarkan akar dengan teliti, menyebarkannya di sepanjang kerucut yang sebelumnya dituangkan dari tanah.

Selepas penanaman, rawatan West Hamstrup termasuk:

 • Penyiraman yang tetap, cukup banyak untuk menyerap sistem akar;
 • penyerahan wajib di bawah semak muda;
 • melonggarkan lapisan permukaan tanah;
 • berpakaian atas bunga dengan bantuan campuran khusus yang mendorong pembaharuan dan pertumbuhan jarum;
 • kebersihan dan pemangkasan membentuk.

Walaupun kelembapan berlebihan adalah berbahaya bagi thuja, kekurangannya menyebabkan penindasan semak belukar. Oleh itu, pada masa yang panas, thai muda disiram setiap hari, untuk tumbuhan dewasa, kekerapan pengairan dinaikkan, percikan dan mulsa dengan gambut, habuk papan, dan rumput mown digunakan secara aktif. Sebelum permulaan tuyas muda musim sejuk terikat dan ditutup supaya salji tidak merosakkan mahkota padat.

Tui Holmstrup dalam reka bentuk landskap

pendaratan tunggal Tui HolmstrupTui pelbagai ini sama baik dalam penanaman tunggal dan kumpulan. Tempat Tui Holmstrup dalam reka bentuk landskap:

 • hidup dinding malar hijau di sepanjang pinggir tapak atau di sepanjang sempadan zon berfungsi;
 • Memelihara warna hijau di pulau-pulau di rumput;
 • latar belakang dedaunan hiasan dan tumbuh-tumbuhan berbunga.

Dengan potongan rambut tetap, thuya hidup dengan baik dalam bekas besar. Dan pencinta kebudayaan topiary taman menghargai varietas sebagai dasar yang baik untuk hiasan taman asli.

Kenalan kenalan dengan Touya Holmstrup

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector