Mendaki di atas pokok dengan taman ivyBagi penghuni jalur tengah heder, ivy evergreen bersahaja, lebih dikenali sebagai tumbuhan ampel yang popular untuk rumah. Tetapi di kawasan selatan negara ini – ivy garden garden ivy ini.

Bumbung besar budaya ini boleh didapati di Crimea dan Caucasus. Semakin meningkat, ivy memanjat cerita melarang, dinding rumah, permaidani permaidani tebal cerun, ia pucuk tergantung dari pokok. Tumbuhan yang dipunyai oleh anggur malar hijau saka, nekaprizny, tidak menuntut keadaan yang semakin meningkat dan penjagaan. Mereka tumbuh dengan cepat dan gembira sila daun hiasan pelbagai bentuk dan warna.

Ia tidak menghairankan bahawa tumbuhan itu sangat lama dilihat oleh tukang kebun. Di Eropah, ivy taman malar hijau, yang mengekalkan rayuan sepanjang tahun, digunakan untuk menghiasi pagar, menanam tanaman hijau di bandar dan luar bandar, taman dan arbors.

Penerangan spesies ivy dan ditanam

Ivy meninggalkan spesies yang berbezaSecara semula jadi, terdapat lima belas jenis ivy. Kesemua mereka adalah pokok renek yang memanjat dengan tunas yang panjang, berpaut kepada tanah, batu, tumbuh-tumbuhan dan dinding lain dengan bantuan banyak akar aksesori yang terbentuk di bahagian dewasa batang.

Daun, bergantung kepada jenis ivy taman boleh berpecah, tiga atau lima jari, dan keseluruhannya. Plat daun kebanyakan ivy taman adalah padat, keras dengan permukaan yang licin dan pembuluh darah yang berbeza. Selain tumbuh-tumbuhan dengan monophonic, dedaunan hijau, walaupun di alam liar, kita dapat melihat spesimen yang bervariasi.

Bunga orkidSekiranya pucuk panjang dan dedaun hiasan taman ivy mencapai panjang 30 meter, mereka segera dapat melihat, maka bunga dari wakil-wakil genus ini kadang-kadang tidak disedari. Dikumpulkan dalam bulu dara capitate atau umbelate, bunga kehijauan agak kecil dan tidak mewakili nilai hiasan.

Beri beri kebun ivyLebih menarik adalah buah-buahan bulat kecil berwarna gelap, hampir hitam, terbentuk selepas pendebungaan.

Dalam budaya di wilayah Rusia hanya beberapa, spesies yang paling tahan sejuk ditanam:

  1. Ivy biasa adalah tumbuhan yang paling lazim digunakan sebagai perumah. Spesies ini dicirikan oleh kadar pertumbuhan yang lambat, plat daun tiga atau lima jari yang relatif kecil dan banyak jenisnya.
  2. Colchis atau Caucasians juga tumbuh di dalam kebun. Liana yang berkembang pesat dengan pucuk sehingga 30 meter dan daun, kadang-kadang mencapai diameter 20 cm, didapati secara semulajadi di kaki bukit Caucasus, serta di beberapa kawasan Asia. Bentuk daun hijau atau variegated berbeza dengan pertumbuhan.
  3. Ivy Crimean adalah satu lagi spesies Rusia, secara lahiriah mengingatkan pelbagai jenis Malta yang ditanam di Eropah. Tumbuh-tumbuhan yang mencintai haba, mendapat keadaan yang baik, menjadi kuat. Tangkai mereka di pangkalan itu lignify, kadang-kadang tumbuh bersama-sama dengan pokok-pokok, di mana ivy taman ini rela naik.

Menanam dan menjaga ivy taman

Loji penutup tanahIvy dengan betul dianggap sebagai budaya toleran teduh, mudah menyesuaikan diri dengan kehidupan sebagai tumbuhan penutup tanah. Dia tinggal di bawah kanopi pokok-pokok besar di kawasan selatan, dia hibernates dengan baik. Tetapi jauh ke utara, semakin tinggi risiko pembekuan bukan sahaja kerana suhu yang rendah, tetapi juga kerana kelembapan yang tinggi, perlindungan yang tidak mencukupi.

Untuk melindungi tumbuhan dan untuk memudahkan penjagaan ivy taman, penanaman dilakukan di atas, bertahan dari angin. Untuk beberapa tahun pertama, budaya tidak tumbuh dengan sangat cepat, jadi tanaman ivy muda ditanam pada musim bunga supaya benih matang dan musim sejuk menelan musim sejuk untuk musim panas. Untuk pembiakan ivy, pilih pucuk yang sihat tidak lebih tua dari 2-3 tahun. Dalam kes ini, mereka akan berakar dengan baik, mereka tidak perlu cedera serius ketika berpindah ke lokasi baru.

Ivy dengan dedaunan hiasan yang indahSesuai untuk taman ivy tidak terlalu berubah dan beradaptasi dengan baik. Untuk membuat ini berlaku dengan lebih cepat, substrat yang menyerap kelembapan, tahan air dengan kandungan organik yang tinggi disediakan untuk penanaman. Bahagian utama akar ivy terletak pada kedalaman 20 cm, jadi lubang mendarat disediakan sedikit lebih dalam. Di bahagian bawah semestinya memberikan lapisan saliran.

Selepas penanaman taman penjagaan Ivy menyiram, membaja dan rawatan mudah tanah. Meningkatkan kebolehtelapan tanah ke udara dan kelembapan dengan berhati-hati akan melonggarkan dan memelihara kelembapan dan musim sejuk untuk melindungi tumbuhan daripada fros pertama boleh sungkupan.

Tanah dilonggarkan untuk mengelakkan pembentukan kerak padat selepas hujan, cuba untuk tidak membahayakan tunas dan akar subordinat mereka, yang membentuk lebih dekat ke nod dan cepat menembusi substrat apabila ia tumbuh.

Mulching oleh lembaran humus, gambut, atau organisme berliang yang lain menghalang pengeringan tanah, dan pada tahun-tahun basah dan dari pereputan. Mulch tuang secara beransur-ansur, dalam lapisan nipis untuk beberapa helah supaya tidak menjejaskan dedaunan yang terletak berhampiran dengan tanah. Menjelang musim luruh, lapisan sedang meningkat untuk menjalankan pemanasan berskala penuh dan perlindungan tanaman dengan kemunculan cuaca sejuk.

Lebih jauh ke utara, semakin tinggi kebarangkalian tumbuhan pembekuan yang digunakan untuk berkebun menegak. Ini sepenuhnya terpakai untuk lindung nilai ivy, gerbang dan dinding rumah. Spesimen perlindungan permukaan, terutama tambahan salji, hibernate lebih baik.

Hiasan dinding bangunan dengan ivySelepas mencairkan salji pada musim bunga, anda tidak perlu tergesa-gesa dengan memangkas mangsa fros atau punca lain pucuk. Keluarkan mereka lebih baik pada awal musim panas, apabila pergerakan jus aktif akan berakhir. Rempah pada batang besar dirawat dengan varnis taman.

Penyiraman taman ivy sepanjang musim harus tetap, tetapi sederhana, memantau kelembapan tanah di bawah tanaman.

Pengeluaran semula ivy malar hijau

Kebanyakan spesies yang sesuai untuk tumbuh di taman membentuk akar bawahan atau udara. Ini memungkinkan untuk memotong keratan dipotong pada musim bunga dan pada bulan-bulan musim panas dengan mudah.

Akar udara boleh dengan mudah dan cepat membiakkan tumbuhanUntuk pengeluaran semula ivy, pucuk separa matang dengan asas-asas yang kelihatan atau akar subordinat yang sedia ada adalah sesuai. Sekiranya anda memotong pertumbuhan yang sangat muda, hijau, proses perakaran berjalan lebih lama. Dan di bawah keadaan yang buruk, sebagai contoh, dalam kesejukan tangkai, ia boleh benar-benar reput.

Kilang muda dan perakaran keratanUntuk pengeluaran semula ivy malar hijau, lebih baik menggunakan keratan apikal, tetapi jika ini tidak mungkin atau jika banyak tanaman muda perlu diperoleh, pukulan dipotong menjadi 10 cm serpihan dengan sekurang-kurangnya satu nod yang sihat.

Anda boleh akar keratan di rumah hijau jalan dengan menjatuhkan beberapa kepingan ke dalam tanah ringan longgar, atau dalam air kosong. Apabila batang yang cukup muncul di batang, tumbuhan dipindahkan ke kediaman masa hadapan. Dengan mengambil kira pertumbuhan belukar penutup tanah dan keunikan penjagaan ivy taman, penanaman harus dijalankan pada jarak tidak kurang dari setengah meter dari satu sama lain.

Kami menghiasi dinding rumah dengan ivy – video