Nezdetsk pokok hias hiasanDi antara semak dan pokok hiasan untuk reka bentuk landskap dan hiasan jalan-jalan di bandar, tempat khusus diberikan kepada apel Nedzwiecki. Ia cantik cantik pada masa berbunga, menarik reka bentuk warna misteri pada musim panas, penyebaran bola berkilat kecil di dedaunan yang menyala pada musim luruh. Para pelukis reka bentuk landskap menganggap pokok epal ini menjadi terperinci terbaik dalam reka bentuk laman web ini.

Ciri biologi dan rupa spesies

Pokok epal hiasan di taman andaDikenali sebagai ahli botani amatur, Vladislav Efimovich Nedzvetsky, semasa perjalanan melalui China, menemui pokok epal liar di wilayah Xinjiang, tidak jauh dari bandar Kashgar. Ia adalah luar biasa, tinggi 8 meter, dengan daun hiasan yang mengagumkan dan kulit licin. Mengetahui bahawa ini adalah pokok epal hiasan, Nedzwiecki mengeluarkan anak benih atau benih dan menghantarnya kepada ahli biologi yang terpelajar Georg Dick. Pada permulaan abad ke-20, etnografer tempatan tinggal di Kazakhstan. Pokok epal diperkenalkan ke dalam katalog tumbuhan dan diterangkan oleh Dr. Dick. Beliau mendaftarkan pokok sebagai penghormatan kepada penemu yang dipanggil pokok epal NedzwieckiMalus niedzwetzkyana Dieck.

Berbunga terang pelbagai NezdivetskyJenis pokok epal baru telah menyebarkan cawangan yang membentuk bentuk sfera. Cawangan pokok epal hias berbeza dalam warna ungu-coklat. Daun muda berwarna ungu, kemudian menjadi hijau gelap, meninggalkan warna merah di pangkalan. Merah dan kayu, dan kulit kayu. Putik merah gelap bunga besar tidak jatuh dalam tempoh 10 hari, menenggelamkan kawasan dengan wangian. Pada musim gugur, masak epal kecil yang boleh digunakan untuk membuat kompos. Untuk hiasan yang luar biasa, pokok epal Nedzwiecki, yang diwakili dalam gambar, dihargai.

Tetapi tumbuhan ini tidak kurang dekoratif, apabila api dari perbungaan keluar. Sangat menarik dan pokok itu sendiri. Agar fungsi hiasan dilakukan sepenuhnya, patuh dan responsif terhadap hiasan pemangkasan. Oleh itu, dari pokok yang berdiri sendiri, anda boleh mendapatkan apa-apa angka dengan kaedah pemotongan. Pembentukan mahkota pokok epal boleh pergi ke mana-mana arah.Pembentukan mahkota

Dengan sendirinya, pokok itu selepas pembentukan sistematik dapat memperoleh bentuk-bentuk yang mengagumkan kecantikan semulajadi. Jangan juga berfikir bahawa selama keindahan ini selama bertahun-tahun bekerja tangan seorang tukang kebun yang mahir, artis sambilan. Pokok ini meninggalkan kesan yang tidak dapat dilupakan walaupun pada musim sejuk.

Buah-buahan yang cantikPakaian musim luruh yang indah dengan gugusan gantung buah masam kecil dari ranting yang sejuk. Buah-buahan tidak jatuh dan di musim sejuk digantung pada cawangan kosong, menjemput untuk berpesta pada tetamu terbang. Tetapi untuk membuat kompos, apel tart asam ini sesuai.

Related  Cari di laman web anda tempat untuk tuja barat Danica

Bagaimana untuk menanam pokok epal hiasan

Pokok epal hiasan di tamanKepada pokok epal adalah hiasan, ia harus sihat. Pokok apel Nedzwiecki dipengaruhi oleh semua penyakit kulat, bakteria dan virus yang jenis buahnya menderita. Oleh itu, perlu mengikuti semua keperluan tanaman agroteknik dan proses pada masa yang tepat. Ia adalah perlu untuk memilih tempat penanaman yang betul dan juga untuk mengisi lubang pendaratan dengan tanah yang subur.

Tapak pendaratan dipilih untuk dibuka dengan kedudukan bawah tanah yang rendah. Kawasan yang dilapisi air dan terlalu kering untuk kayu tidak sesuai. Dari tahun ketiga kehidupan, pokok itu memberi peningkatan besar pada musim ini. Biasanya ditanam di tempat kekal selama dua tahun. Kemudian pokok-pokok muda sakit semasa pemindahan. Bergantung pada reka bentuk pereka, diputuskan sejauh mana untuk menanam pokok epal. Memandangkan mahkota di pokok-pokoknya meluas, ia akan menjadi optimum untuk menanam pokok epal Niedzwiecki tidak lebih dekat daripada 5-6 meter.

Saiz lubang yang disediakan harus satu meter secara mendalam dan tidak kurang dari 80 cm di sisi alun-alun, bentuk yang sedang disediakan untuk tapak pendaratan. Komposisi cahaya subur disediakan setengah dari humus dengan penambahan tanah berdaun dan pasir. Perlu di dalam pit ditambah kira-kira 300 gram superfosfat. Penanaman dijalankan pada musim gugur selama sebulan setengah sebelum frosts stabil atau pada musim bunga sehingga tunas mekar. Pencemaran gas bandar tumbuhan muda bertolak ansur dengan tegas. Tanah subur, yang dihasilkan oleh penanaman, sudah cukup selama beberapa tahun.

Cara lain adalah pembiakan oleh biji benih. Dalam kes ini, benih mesti menjalani stratifikasi dalam salji semasa tempoh musim sejuk. Anak benih tumbuh di sekolah selama dua tahun, kemudian kadar kelangsungan hidup bahan lebih buruk. Pelbagai jenis dekoratif terutamanya didarab dengan cantuman pada batang pokok, yang akan menjadi anak benih. Kadang-kadang stok dilakukan di batang pokok epal kolum, memindahkannya dari pokok buah ke hiasan.

Bentuk mahkota yang sangat indahPenanaman pokok epal, dan langkah agroteknik lain dijalankan pada masa yang sama seperti pokok buah-buahan. Terutamanya berkaitan adalah perjuangan menentang perosak dan penyakit. Tetapi sejak pokok itu hiasan, rawatan dilakukan tanpa rasa takut pengumpulan bahan berbahaya dalam buah. Terutama berbahaya kerana kehilangan hiasan pokok adalah penyakit kulat. Oleh itu, percikan biru pada musim bunga sebelum bunga mekar adalah wajib. Sebelum permulaan sap aliran, pokok disembur dengan urea, yang berfungsi sebagai makanan pencegahan dan pemakanan pada masa yang sama. Seterusnya, kerucut hijau dirawat selepas berbunga.

Fungisida perlu digunakan tindakan sistemik yang akan bertindak terhadap cendawan serbuk, karat dan kudung. Biasanya rawatan dilakukan dengan menggunakan produk Skor, Topaz. Mengenai tumbuh-tumbuhan hiasan, adalah mungkin untuk menggunakan bahan kimia terhadap serangga pemakan daun berdasarkan carbophos. Racun serangga biasa untuk rawatan pokok buah juga sesuai. Menyemprot dengan penyelesaian Ecoberine atau Zircon akan meningkatkan daya tahan pokok epal.

Pokok apel Blossoms NezdetskPokok epal hiasan seperti menyemburkan batang pokok. Untuk mulsa, anda boleh menggunakan gergaji kayu biasa, kulit kayu daripada pokok pain atau pokok konifer lain, boleh digunakan untuk kulit cangkerang walnut. Apabila menjaga pokok hiasan, adalah penting untuk tidak membiarkan penyakit dan perosak terjejas.

Related  Penjagaan dan pembiakan bunga raya taman

Penyiraman pokok epal hanya dilakukan semasa kemarau berpanjangan. Kilang itu tidak suka pelembab yang berlebihan. Anda hanya boleh membuat pokok epal Nedzwiecki di kawasan-kawasan di mana musim sejuk yang sejuk tidak wujud. Di Siberia Timur, pokok sebegini tidak akan bertahan.

Cara menggunakan pokok epal hiasan dalam reka bentuk taman – video