mekar akasia putihAkasia putih tumbuh dengan baik di kawasan selatan dan di zon sederhana. Penanaman dan penjagaannya tidak sukar: hanya mengambil kira ciri-ciri kayu bersahaja.

Pokok adalah elemen penting dalam landskap tapak, dan akasia putih sangat baik untuk tugas ini. Ia mempunyai rupa hiasan, bunga-bunga itu menghasilkan aroma yang menyenangkan tetapi tidak menggembirakan, dan penjagaan khas untuk tumbuhan tidak diperlukan. Selain itu, ia mentolerir keadaan cuaca yang tidak baik dan berkembang pesat, termasuk di zon tengah.

Kenali dengan akasia putih

akasia putih di zon tamanDari sudut pandangan botani, nama spesies tidak betul: oleh “akasia putih” bermaksud robinia akasia palsu. Dia adalah saudara terdekat dari akasia “benar”, memasuki dengan keluarga Bobov, tetapi genera tumbuhan berbeza.

Pokok sebaran ini dengan mahkota daun terbuka, mencapai ketinggian sehingga 18 meter, tumbuh dengan sangat cepat: ia dapat mencapai 5 m hingga 3 m. Daunnya berwarna hijau terang. Bunga yang menghiasi pokok dari akhir Mei hingga Julai adalah seperti rama-rama putih kecil. Mereka berkumpul dalam kluster yang meleleh. Kembang bunga berbau dengan nikmat dan menarik lebah, jadi pokoknya adalah sarang lebah.

Di wilayah selatan, robinia adalah tumbuhan malar hijau, tetapi di zon tengah ia membuang dedaunan, yang pada musim gugur memperoleh warna emas.

Pokok akasia putih dewasaRobinia adalah budaya hiasan yang berharga. Ia digunakan dalam penanaman kumpulan dan tunggal untuk menghiasi plot berhampiran rumah dan institusi, jalan, jalan dan taman. Anda boleh menghargai keindahannya dalam foto akasia putih dalam reka bentuk landskap.

Setiap tahun, akasia putih menambah kira-kira 80-100 cm tinggi (terutamanya dalam pokok muda), dan dalam lebar mahkota – 30 cm.

Pendaratan

benih akasia putihTerdapat dua cara pembiakan – oleh benih (bercambah di rumah hijau) dan oleh pertumbuhan radikal. Pilihan kedua digunakan lebih kerap, kerana ia lebih cepat dan lebih mudah.

Related  Biji benih: dari murah hingga mahal

Mula bersiap untuk menanam dengan pilihan lokasi. Untuk ini, berguna untuk mengetahui pilihan robinia:

  • pokok itu menyukai cahaya matahari, jadi ia disyorkan untuk menanamnya di kawasan terbuka;
  • akasia palsu mentolerir pencemaran udara, dan ia sesuai untuk kawasan lanskap di bandar-bandar dan wilayah dengan ekologi yang kurang baik;
  • tumbuhan ini tahan fros: ia boleh ditanam dalam iklim yang sederhana, kerana spesimen dewasa menahan suhu -35 ° C;
  • menyakitkan bertindak balas terhadap angin sejuk dan draf;
  • tidak semestinya mengalir ke tanah, tetapi lebih suka buku asas cahaya (tanpa tanah atau tanah liat minimum) dan tidak bertolak ansur dengan air yang bertakung.

Menanam dan menjaga akasia putih, gambar yang tidak menyampaikan keindahan pokok itu, tidak begitu sukar. Perlu mengambil kira iklim: jika rantau ini dicirikan oleh angin utara, adalah disyorkan untuk menanam akasia putih di tempat yang dilindungi dari mereka. Sebagai contoh, di belakang dinding rumah atau pokok-pokok dengan mahkota padat.

penjagaan akasia putihPokok dewasa biasanya memberi pukulan basal. Ia cukup untuk menggali proses dan menanamnya di tempat yang baru. Untuk melakukan ini, buat lubang kecil, pasang kilang di dalamnya dan tumpahkan tanah. Tidak lama lagi anak benih akan terbiasa dan akan mula berkembang pesat.

Akasia putih tidak suka tanah sodden. Oleh itu, kawasan basal perlu diwarnakan, mengeluarkan rumpai dengan akar panjang, dan mulsa. Atas sebab yang sama, pokok ini tidak disyorkan untuk menanam di sekitar pokok buah-buahan yang mempunyai sistem akar yang dibangunkan.

Lebih sukar untuk melipatgandakan robinia dengan biji palsu akasia. Kacang matang pada akhir bulan November, selepas itu mereka dikumpulkan dan disimpan dalam kertas di dalam peti sejuk. Masa terbaik untuk menanam ialah musim bunga.

Related  Penanaman dan penggunaan dalam reka bentuk landskap jintan juniper cultivated Mint Julep

Benih mesti menjalani rawatan pra-penanaman: menyiram dengan air mendidih diikuti dengan rendaman dalam air sejuk selama 12 jam. Kemudian mereka ditanam di tanah longgar atau rumah hijau. Suhu optimum untuk pengembangan akasia putih muda adalah dari 22 ° C hingga 25 ° C Menjelang akhir tahun, anak benih mencapai 1 m. Musim bunga berikutnya boleh dipindahkan ke tempat tetap.

Jarak antara biji ditanam hendaklah sekurang-kurangnya 20 cm.

Arahan penjagaan

perlindungan untuk musim sejukPenjagaan khas diperlukan untuk benih muda. Tanah di sekelilingnya perlu sentiasa disiang dan dilonggarkan. Bahawa kilang tumbuh lebih cepat, disarankan untuk membuat pakaian organik dan menyemburkannya dengan fistostimulator (contohnya, “Epin”). Di kawasan dengan musim sejuk, spesimen muda terlindung supaya mereka tidak mati dari fros.

Akasia putih dewasa tidak dapat dijaga. Mereka tidak perlu dilindungi untuk musim sejuk. Biasanya pokok itu berpuas hati dengan pemendakan semulajadi, jadi penyiraman tambahan akan diperlukan hanya dalam musim panas yang sangat kering.

Plus akasia putih – ketahanan terhadap hama dan penyakit.

Semua robynii juga bertindak balas terhadap pengenalan organik. Buas yang disedut. Pada tanah yang subur, dua bungkusan tambahan akan mencukupi: pada permulaan musim bunga dan pada awal berbunga, dan tidak habis, persenyawaan disyorkan setiap bulan.

Akasia putih sangat sesuai untuk pembentukan mahkota dan memotong keratan pemangkasan. Masa yang optimum untuk prosedur adalah awal musim bunga. Keluarkan pucuk kering dan pucuk di sekitar akar.

Menanam akasia putih dan meninggalkan di pinggir bandar (serta di kawasan lain dengan iklim yang sama) tidak memerlukan banyak masa dan usaha. Perkara utama ialah memilih tempat yang terang untuk pokok itu tanpa genangan air. Spesimen muda memerlukan sedikit perhatian: penyiraman dan perlindungan untuk musim sejuk, dan robin dewasa dengan sempurna tumbuh tanpa banyak penjagaan, yang menyenangkan mata dengan kluster bunga putih salji.

Related  Ciri-ciri penanaman dan penjagaan, jenis foto spiraea Jepun yang megah

Video mengenai akasia putih