Meletakkan rumputKehidupan kami menjadi lebih dinamik dan tepu, dan teknologi moden membolehkan anda dengan cepat mencapai hasil yang diinginkan dan memudahkan beberapa situasi sehari-hari. Jika sebelum pemilik tanah tidak dapat bermimpi bahawa rumput di depan rumah akan berubah dalam sekejap dan dari tanah kelabu kelabu yang tidak terganggu akan berubah menjadi rumput hijau, hari ini realiti harian dan rumput dari pengeluar membantu dalam hal ini.

Apa rumput di gulung?

Ia adalah mungkin untuk mencipta satu terima kasih kepada teknologi meletakkan rumput yang digulung, penutup semulajadi yang terdiri daripada rumput yang ditanam pada sod yang kuat di atas substrat dipotong dari tanah. Nama perlindungan hidup yang luar biasa itu adalah disebabkan oleh bentuk di mana rumput meluncur di tapak di mana ia akan terus berkembang.

Perlindungan rumput khusus sebelum menghantarnya kepada pelanggan:

 • Potong dalam bentuk plat segi empat tepat atau jalur panjang;
 • lipatan ke gulungan padat;
 • dihantar untuk gaya lebih lanjut.

Jika rumput dibuat menggunakan teknologi yang biasa, dengan bantuan seorang penanam dan pakej benih, maka untuk penyediaan laman web, menyemai kerja, menunggu bercambah dan penjagaan lanjut untuknya memerlukan masa berbulan-bulan. Dalam sesetengah kes, rumput semulajadi memperoleh ketumpatan dan ketepuan hanya setahun selepas penciptaan, dan kadang-kadang memerlukan pemulihan jika rumput rosak oleh fros, hujan atau panas.

Kelebihan rumput yang digulung di hadapan sebuah konvensional

Lay padang rumput terbaik pada musim bungaOleh kerana sistem akar sepenuhnya dipelihara di dalam tumbuhan, dan lapisan bumi di mana akarnya terletak tidak rosak, rumput gulung, dalam foto, dengan mudah memindahkan pengangkutan. Jika perlu, serpihan salutan sedemikian boleh dipotong, contohnya, dengan tepat menukar katil bunga atau laluan taman. Rumput dalam kes ini tidak menderita dan dengan sewajarnya menyesuaikan diri dalam masa 2-3 minggu. Ini adalah kelebihan yang paling penting dari tutup rumput gulung di depan yang tradisional.

Untuk benar-benar mengubah landskap, membuat laman web hijau dan terawat dengan gulung rumput, ia akan mengambil masa yang lebih banyak kali berbanding dengan penanaman biasa campuran rumput bijirin.

Masa terbaik untuk membeli dan kemudian meletakkan padang rumput adalah musim bunga, apabila salji ditutup sepenuhnya di tapak, dan tanah dan udara menghangatkan kepada suhu positif yang stabil.

Related  Bagaimana untuk membuat rumput di negara ini dengan tangan mereka sendiri?

Berpikir tentang pemerolehan rumput buatan manusia, perlu diingat bahawa terdapat banyak jenis salutan seperti itu. Dan harga rumput di gulungan, ketahanan dan sifatnya bergantung kepada komposisi campuran yang digunakan untuk menciptanya.

Asas spesies yang paling biasa adalah padang rumput padang rumput – rumput tua bersahaja, dengan baik di tali pinggang tengah Rusia. Kadang-kadang untuk memberikan penutup kelembutan, hiasan atau kualiti lain untuk bluegrass biji campuran fescue, ryegrass atau herba lain.

Untuk menghasilkan kain rumput, hanya benih yang berkualiti tinggi yang disesuaikan dengan kehidupan di kawasan tertentu digunakan. Tetapi tidak kurang penting untuk kejayaan mereka ialah pemeliharaan teknologi dan pemilihan tanah yang kompeten.

Kepada daya yang dilaburkan oleh pengeluar, tidak dibazirkan, dan salutan itu cepat berakar setelah pemindahan, apabila meletakkan rol rol semestinya mematuhi peraturan tertentu.

Bagaimana untuk meletakkan rumput halaman?

Keratan dan penyediaan rumput yang digulung untuk pengangkutan dan penjualanKerja bermula dengan penyediaan tapak yang wajib, yang mana lebih baik dilakukan terlebih dahulu, kerana rolling rumput tidak suka penyimpanan lama dan tidak dapat menunggu sehingga:

 • laman web ini akan dibersihkan dari penutup rumput lama, akar, batu dan lain-lain inklusi besar;
 • wilayah itu akan diratakan;
 • jika perlu, tanah, bergantung kepada jenisnya, humus, pasir atau chernozem ditambah.

Meliputi gulungan yang mudah tidak menyebabkan buruh walaupun kepada pemastautin musim panas yang biasa, ia tidak bersahaja dan mudah dikendalikan. Oleh itu, reka bentuk landskap tapak boleh diubah secara bebas, tanpa penglibatan pakar luar. Dengan beberapa kemahiran dan penyediaan yang berhati-hati, peletakan halaman rol dengan tangan sendiri di kawasan seluas 50 meter persegi mengambil masa hanya beberapa jam, tetapi kesan kerja akan kekal selama bertahun-tahun.

Apabila memesan rol dari pengeluar, adalah penting untuk menunjukkan kawasan yang lebih besar daripada pengiraan yang ditunjukkan. Bahan langsung dalam cuaca kering mempunyai keupayaan untuk berkontrak, dan tidak mungkin untuk mengecualikan sebarang keadaan yang tidak diduga.

Kehidupan jangka hayat gulungan maksimum tidak melebihi satu hari, jadi sebaik sahaja tiba di tapak, bahan peletakan dipunggah dan diletakkan di atas permukaan rata, di tempat yang dilindungi dari matahari, supaya rumput di gulung tidak cacat.

Related  Bagaimana untuk menanam cedar megah di laman web anda

Rumput roll-up perlu diletakkan tepat selepas penghantaran ke laman webApabila disusun, sisi panel perlu rapat rapat antara satu sama lain, tanpa meninggalkan jurang. Apabila meletakkan di atas tanah, satu roll perlu pergi ke satu lagi untuk beberapa sentimeter. Apabila lapisan rumput akan dipakai dengan baik, tepi disambungkan ke hujung dan tamped. Di ruang yang luas, penggelek khas digunakan untuk kerja-kerja sedemikian. Muncul semasa meletakkan rol atau sedikit celah kemudian dengan segera pasir dengan pasir. Tidak lama lagi, apabila tumbuh-tumbuhan akan terbiasa dengan keadaan baru, mereka akan mengetatkan yang sempit dengan pucuk segar.

Jika anda ingin memotong penutup rumput bersama rumput, mudah untuk menggunakan pisau taman yang tajam, dan kerja ini selalu dilakukan dengan sarung tangan dan dengan pemeliharaan langkah-langkah keselamatan.

Selepas menyelesaikan semua kerja mengikut teknologi meletakkan rumput yang digulung, salutan itu banyak disiram dengan bantuan alat penyiram. Dalam dua minggu akan datang, iaitu, untuk keseluruhan masa penyesuaian, pengeringan sistem akar rumput tidak boleh dibenarkan. Dengan kelembapan berterusan, tumbuhan cepat pulih dan mula berkembang.Jalur rumput bergaris

Ciri-ciri penjagaan rumput rol

Menurut tinjauan tentang rumput penduduk musim panas, yang telah menilai meritnya, penutup rumput ini bukan hanya mudah untuk dicipta, tetapi juga menjimatkan tenaga ketika berangkat.

Pemilihan profesional benih dan percambahan mereka dalam keadaan khusus memberikan ketabahan musim sejuk yang sangat baik dari rumput, kesamaannya dan kepadatan yang stabil. Sistem akar rumput yang dibentuk tidak membenarkan kami memecah rumput. Ini juga difasilitasi oleh penyediaan tanah, sebelum meletakkan rumput rumput.

Penyiraman yang betul akan membantu rumput untuk pulih lebih cepat selepas meletakkanDan walau bagaimanapun penjagaan padang rol adalah perlu. Untuk langkah mandatori untuk mengekalkan kesihatan dan perhiasan penutup rumput termasuk:

 • menyiram;
 • berpakaian atas;
 • membersihkan dan menyikat rumput;
 • kerja pengudaraan tanah;
 • memotong.

Perkara pertama yang diperlukan setiap tumbuhan hijau adalah kelembapan. Untuk rumput gulung, sistem pengairan dengan penyiraman perlu digunakan, supaya tidak merosakkan sistem akar permukaan rumput dan tidak mengaburkan lapisan tanah subur. Sampul rumput dan tanah di bawahnya direndam hingga kedalaman sekurang-kurangnya 15 cm, sebaliknya warna tumbuh-tumbuhan dan lelahnya tidak dapat dielakkan.

Related  Kami memilih tumbuhan ampel untuk taman dan rumah – pelargonium ivy-plaited

Pakaian berpakaian atas rol bergulung dilakukan dengan sama seperti yang digunakan untuk penutup rumput tradisional. Pada musim bunga dan musim panas, tumbuh-tumbuhan menerima baja yang kompleks berdasarkan kalium, fosforus dan nitrogen, ia berguna untuk memasukkan mikroelemen dalam campuran. Lebih dekat ke musim luruh, sudah bersedia untuk musim sejuk, rumput disenyawakan lagi, tetapi oleh komposisi lain dengan kandungan nitrogen yang rendah.

Menendang rumput dengan meraih, sentiasa membersihkan daun dan serpihan lain daripadanya adalah langkah pencegahan yang perlu:

 • untuk meningkatkan pertumbuhan soket herba;
 • perlindungan rumput yang dilancarkan dari penyebaran tumbuhan rumpai, jangkitan laman web dengan serangga perosak dan patogen penyakit tumbuhan.

Pengudaraan, iaitu, menindikkan penutup rumput dan kedudukan atas tanah, membantu menenun tanah dengan oksigen di bawah akar yang padat dirajut. Ukuran yang mudah tetapi sangat berkesan menjadikannya mudah untuk meningkatkan penyerapan nutrien dengan tumbuh-tumbuhan dan sentiasa mengekalkan kualiti substrat yang tinggi.

Dari Mei hingga Ogos, rumput perlu dipotong secara berkalaMemotong rumput dalam rangka penjagaan rumput gulung dijalankan dari Mei hingga Ogos. Jika kawasan rumput hanya terbiasa, ia boleh dipangkas hanya selepas seminggu selepas meletakkan, dan anda tidak boleh cuba untuk melakukan pemotongan rendah. Ini akan merosakkan kualiti masa depan rumput.

Memotong biasa dijalankan seperti yang diperlukan. Selalunya kekerapan adalah 7-10 hari. Untuk rawatan tapak memilih kering, tetapi tidak cuaca panas, dan selepas memotong rumput disiram.

Sebelum musim sejuk, rumput pemangkasan adalah mungkin sehingga pertengahan Oktober, sehingga terdapat frost yang stabil, dari mana plat daun dan pucuk yang rosak mungkin menderita. Ketinggian optimum dari penutup rumput pada saat ketibaan musim dingin adalah 4-6 cm, dalam hal ini tumbuhan akan dipercaya ditutup dengan salju dan sehat akan memulai musim baru tumbuh-tumbuhan.

Ciri-ciri halaman rol dan meletakkannya – video