Bunga gondokApabila hyacinths berkembang pada musim bunga, mereka menjadi salah satu yang pertama dan, nampaknya, perhiasan terang taman kebangkitan. Walaupun sifat panas di tengah tali pinggang tengah, para pengunjung dari Mediterranean dan Timur Tengah menggemari taman bunga yang gembira, menghasilkan semula dan, dengan pengetahuan mengenai ciri-ciri agroteknik, tidak begitu licik. Perkara utama adalah untuk mewujudkan keadaan yang paling hampir sama dengan budaya yang ditemui di rumah, bermula dengan pemilihan tapak untuk penanaman dan masa menanam gondok, yang berakhir dengan penyimpanan mentol pudar.

Mentol bersedia untuk musim menuai baruIni bermakna bahawa dalam keadaan jalur tengah untuk mentol memilih tertutup dari angin, tempat cerah rata, di mana tidak ada bahaya untuk kelembapan berlebihan gondok. Secara semulajadi, pudar di musim bunga tumbuhan beberapa bulan panas berada dalam jenis dorman, terkumpul kekuatan dan meletakkan kekacauan panah bunga masa depan. Malah musim sejuk yang sederhana di Mediterania nampaknya direka untuk membangkitkan mentol dan bersedia untuk musim yang baru berkembang.

Hyacinths: masa penanaman dan ciri-ciri agroteknik

Hyacinths di tapakDi zon tengah, di mana musim panas tidak cukup lama dan hangat, dan pada musim sejuk, sebaliknya, tanah boleh membekukan kedalaman yang besar, tidak dapat dikatakan bahawa hyacinths merasa nyaman. Jika mentol yang pernah ditanam tidak digali selepas berbunga dan tidak menyusunnya dengan “musim panas selatan” tiruan, setiap tahun anak panah wangi akan tumbuh lebih kecil sehingga mereka hilang sepenuhnya. Bilakah masa untuk menanam gondok?

Musim luruh adalah masa terbaik untuk melepaskan daya terkumpul dan mentol yang telah meletakkan anak panah. Dan di sini adalah penting untuk memilih masa yang tepat, supaya tumbuhan dapat berakar sebelum cuaca sejuk, tetapi tidak mula berkembang secara aktif.

Bunga gondok yang ditanam dengan betulMasa yang tepat untuk menanam gading adalah sangat penting.

 • Sekiranya bawang masuk ke dalam tanah nutrien lebih awal dari masa ke masa, tumbuh-tumbuhan akan tumbuh dengan pertumbuhan, pada musim sejuk, frosts akan merosakkan sistem akar, dan bahagian hijau gondok mula berkembang.
 • Jika anda terlepas pendaratan, mentol yang telah masuk ke dalam tanah beku juga tidak akan menunggang.

Related  Sifat penyembuhan nasturtium, serta kontraindikasi

Tetapi penanaman gondok di musim bunga di tanah tidak dilakukan, kerana penyesuaian dan penyediaan serapan untuk tumbuhan untuk tumbuhan adalah tugas yang mustahil.

Ingin menangguhkan pendaratan sehingga November, tanah yang disediakan harus ditutup dengan bahan foil atau pemanasan sehingga mentol ditanam. Kemudian kawasan itu lagi diliputi salji, sejuk dan hujan.

Penyediaan tapak untuk menanam gondok di dalam tanah

Spring hyacinths berbungaBilakah menanam gondok di musim gugur? Di kebanyakan rantau Rusia, spesies tumbuhan bulu ini ditanam di tanah terbuka sejak separuh kedua bulan September hingga pertengahan Oktober. Dan persiapan tapak untuk perladangan bermula sebulan sebelum titik ini. Dalam tempoh ini, tanah yang dirawat pada kedalaman 40 cm mempunyai masa untuk menyelesaikan, dan kompleks mineral dan baja organik diperkenalkan ke dalam tanah, setiap meter persegi, pada kadar:

 • 60-80 gram superfosfat;
 • 20-30 gram kalium atau 200 gram abu kayu;
 • 15 gram magnesium sulfat atau 250 gram tepung dolomit.

Sebagai organik menggunakan hanya kompos yang baik-baik atau humus, baja segar jenis ini boleh menyebabkan membakar pada skala permukaan nipis mentol dan merosakkan tumbuhan.

Sebelum menanam tanah gondok sekali lagi melonggarkan dan mengeluarkan semua tumbuhan rumpai.

Pemindahan gondok dan pemilihan bahan penanaman

Pemilihan bahan tanamPada musim gugur, pada masa yang sama, transplantasi gondok ke tapak lain dijalankan, apabila perlu mengembangkan ladang atau mengganti beberapa tanaman dengan orang lain. Penanam yang berpengalaman untuk mengelakkan penyakit lenguh dinasihatkan untuk memindahkan gondok sekurang-kurangnya sekali dalam 3-4 tahun, dan sebelum menanam, berhati-hati memeriksa bahan penanaman dan memproses mentol yang sihat dalam bentuk racun kulat.

Sesuai untuk penyisihan di bawah tanah adalah mentol yang diiktiraf:

 • Padat, dengan permukaan yang terbentuk lembut;
 • tanpa kerosakan mekanikal;
 • tanda-tanda penyakit dan kerosakan yang disebabkan oleh perosak;
 • dengan leher dan bahu yang boleh dibezakan.

Related  Memilih Chip Blue juniper mendatar untuk menghiasi taman anda

Apabila gondok ditanam pada musim gugur, harus diingat bahawa untuk tanah terbuka, mentol sederhana yang kuat lebih sesuai, yang dengan cepat menyesuaikan diri dan menahan cuaca buruk. Dalam kes ini, bahagian bawah bawah mentol harus menduduki kira-kira 2/3 kawasan tersebut.

Sebelum mendarat di tanah, bahan penanaman direndam dalam larutan racun kulat selama 30 minit, dan kemudian dikeringkan.

Lokasi mentol semasa menanam gondok di dalam tanah

Hyacinth dalam reka bentuk landskapKedalaman menanam mentol bergantung pada saiz mereka.

 • Spesimen besar, diameter lebih daripada lima sentimeter dalam, adalah 18 cm dari bahagian bawah.
 • Mentol standard, kira-kira 4 cm saiz, ditanam kedalaman 12-15 cm.

Seperti berikut dari video tentang penanaman gondok, lapisan tanah di atas mentol adalah tiga kali lebih besar daripada ketinggian bahan penanaman itu sendiri. Dalam tanah yang ringan, kedalaman penanaman sedikit meningkat, dan pada tanah liat atau chernozem, sebaliknya, ia berkurang.

Jarak antara hyacinths individu juga dipilih berdasarkan saiz mentol. Adalah mungkin untuk mencapai bunga yang baik dengan menanam dalam kumpulan yang sama dan pada tanaman yang sama dengan parameter yang serupa.

Jika mentol di kawasan terpilih terancam dengan kelembapan berlebihan pada musim bunga atau musim gugur, apabila gondok ditanam, membuat saliran pasir yang padat di bahagian bawah lubang. Hasil yang sempurna adalah pendaratan dalam “baju pasir”, apabila lapisan bahan penyiram ini terletak di sekitar seluruh mentol.

Kemudian tapak itu disiram dan, sebelum bermulanya cuaca sejuk, tanah tidak kering. Selepas menanam gondok, seperti dalam video, tanah lembap diawangkan dengan habuk papan, lapisan gambut atau sphagnum lumut yang akan membantu gondok hingga musim sejuk. Pada musim bunga, apabila salji turun, penebat dikeluarkan, tanah dilonggarkan, baja nitrogen diperkenalkan dan pemprosesan dijalankan dari kemungkinan perosak.

Related  Pilih untuk kebun rama-rama kebun Tatar anda

Bagaimana untuk menanam gondok di musim gugur – video