Bunga KalandivaTumbuh-tumbuhan, bersatu oleh genus Kalanchoe, ditemui di alam di Hemisfera Selatan. Bukan pengecualian dan Kalanchoe Kalandiva, mewakili subspesies berbunga kecil dan subur Kalanchoe daripada Blossfeld.

Seperti jenis lain, Kalanchive Kalandhoe ditanam sebagai budaya bilik dan sewajarnya dianggap sebagai tumbuhan yang bersahaja, yang mungkin juga penjagaan bunga awal.

Keterangan ciri Kalanchoe Kalandiva

Kalandiva kecil melancarkan inflasi yang suburKalanchoe Kalandhiva pucuk tebal yang tebal, yang mana pada daun pendek daun bujur atau ovoid terikat dengan tegas. Oleh kerana Kalanchoe merujuk kepada succulents, daunnya agak kenyal, dan permukaan hijau tepu mereka berkilat.

Di kedai, semak kecil spesies ini dijual di bawah nama Kalanchoe Kalandiva Mini, mengejutkan dengan daun yang besar dan bulu duri yang subur.

Malah, satu perbezaan yang ketara dengan spesies yang seolah-olah sama bahawa berbunga Kalanchoe Calandiva berlangsung kira-kira enam bulan, dan dikumpulkan dalam hal berkembang yg berbentuk gugusan bunga berganda diameter sentimeter boleh putih, kuning, oren, merah jambu dan mendalam-merah. Berkumpul di jendela Kalanchoe Calandiva campuran warna yang berbeza, ia adalah mungkin dalam tempoh musim sejuk dan musim bunga, apabila cahaya dan warna-warna yang paling diperlukan, untuk mengagumi tunas terang, dan kemudian pokok memerlukan tempoh yang singkat rehat untuk pertumbuhan dan pengambilan kuasa-kuasa baru.

Dengan penjagaan yang betul Kalanchoe di rumah mengumpulkan tunas pada bulan Januari, dan bunga terakhir pudar hanya pada awal musim panas.

Bunga Kalandiva putihDi samping itu, kilang itu berkembang pesat, tidak menonjol dan mudah didarab dengan beberapa cara mudah. Bagaimana untuk menjaga Kalanchoe Kalandhiva, supaya bunga bilik akan berkembang dengan mewah? Apakah syarat-syarat untuk mewujudkan budaya ini untuk jangka hayat dan kesihatan tanaman di rumah?

Syarat penyelenggaraan dan penjagaan Kalanchoe di rumah

Bunga matahari yang terangSeperti hampir semua succulents, Kalanchoe Kalanchoe tidak menimbulkan masalah yang serius kepada pemiliknya, dengan pengecualian beberapa kegunaan penjagaan, di mana entri tumbuhan bergantung semasa berbunga. Dan di sini peranan yang paling penting untuk budaya bunga dimainkan oleh organisasi pencahayaan.

Secara semula jadi, Kalanchoe tumbuh di kawasan terbuka di mana tidak ada kekurangan cahaya, tetapi sinaran langsung tidak boleh merosakkan pucuk, dedaunan dan bunga.

Oleh itu, untuk periuk dengan tumbuhan, adalah optimum untuk memilih tempat di tingkap yang menghadap timur atau barat. Jika tidak ada kemungkinan sedemikian, tingkap utara akan menyediakan Kalanchoe dengan lampu belakang yang baik, dan di sebelah selatan – memudar semak. Pembungaan Kalanchoe Kalandhoe jatuh pada tempoh paling gelap tahun ini. Kilang itu, tidak seperti banyak budaya, tidak memerlukan jam siang lebih lama daripada 9 jam, tetapi lampu latar dalam cuaca mendung diperlukan. Dan sebagai kekurangan cahaya, dan kelebihannya boleh mengakibatkan “kegagalan” tumbuhan daripada meletakkan tunas.

Kerana kesilapan kecil ramai peminat berpendapat bahawa ini praktikal adalah “satu-kali” bunga, dan ia tidak akan mungkin untuk mencapai berbunga berulang-ulang oleh apa-apa penjagaan untuk Kalanchoe di rumah.

Kalandiva di atas plotMalah, seseorang itu hanya untuk menubuhkan mod pencahayaan yang betul, untuk memastikan belukar menyiram dan membaja suhu yang sesuai sebagai Kalanchoe pasti untuk menggembirakan tandan terry subur pada pucuk puncak. Rejimen suhu khas Kalanchoe Kalandhiva tidak diperlukan. Semasa musim panas bunga berasa baik dalam rumah, veranda atau teres, di mana udara yang panas sehingga 18 hingga 28 ° C. Kesaksamaan ini membolehkan anda mengambil periuk dari Kalanchoe ke taman dan bahkan mengatur berkebun bermusim dengan bantuan mereka.

Bagaimana untuk menjaga Kalanchoe, supaya tumbuhan itu senang dengan bunga? Pada musim gugur, apabila tumbuhan terpaksa meletakkan tunas bunga, suhu untuk calanchoe diturunkan kepada 14-16 ° C. Pada masa ini, adalah penting untuk mengurangkan keamatan pengairan, kerana akar sensitif terhadap kelembapan berlebihan boleh membusukkan pada suhu rendah:

  • Apabila menyiram pada musim gugur, satu tanda tentang keperluan untuk penyiraman boleh menjadi daun yang sangat menarik.
  • Dalam tempoh lain tahun ini adalah lebih baik untuk memberi tumpuan kepada keadaan tanah di bawah kilang. Jika tanah telah dikeringkan oleh beberapa sentimeter, ia harus menjadi tanda bahawa Kalanchoe Kalandhiva memerlukan air.

Penyiraman yang betul akan memastikan berbunga melimpahSemasa musim pemanasan, tumbuhan tidak boleh disembur tambahan, tetapi anda perlu menguruskan mandi kecil untuk dedaunan. Ini akan memberi kesan yang baik terhadap proses metabolik, sintesis klorofil dan pertumbuhan Kalanchoe.

Untuk Kalanchoe Kalanchoe yang berkembang pesat, yang menjadi padat, sangat penting untuk memotong secara serius pucuk-pucuk yang berlebihan.

Langkah sedemikian bukan sahaja memulihkan penampilan belukar, tetapi juga membangkitkan titik pertumbuhan baru, merangsang penampilan lebih banyak perbungaan.

Dengan kekurangan cahaya, tumbuhan itu terbentang dan tidak lagi mekar.Kadang-kadang ketiadaan bunga menyebabkan penjagaan yang berlebihan untuk Kalanchoe di rumah, iaitu, penyuburan tanaman yang berlebihan dengan nitrogen, yang menyebabkan pertumbuhan hijau yang aktif. Apabila memilih campuran baja untuk budaya ini, lebih baik dipandu oleh kehadiran campuran fosforus dan kalium. Unsur-unsur ini sangat diperlukan untuk Kalanchoe untuk berbunga massa yang berpanjangan. Sebagai produk siap sedia, anda boleh memberi perhatian kepada baja untuk succulents dan houseplants bunga.

Pemindahan loji dilakukan seperti yang diperlukan, apabila sistem akar Kalanchoe terbang melalui bumi dan memerlukan pengembangan “ruang hidup”.

Semasa Kalandivu berbunga tidak boleh dipindahkanSemasa berbunga, akarnya praktikal tidak tumbuh, dan manipulasi dengan belukar boleh mengakibatkan kehilangan bunga dan tunas. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memindahkan mini Kalanchoe Kalandiva atau spesies lain semasa tempoh rehat, tidak lebih kerap daripada dalam 2-4 tahun. Tidak ada keperluan khusus untuk tanah untuk Kalanchoe. Kualiti utama tanah adalah kelonggaran dan mudah. Anda boleh mengambil sebagai campuran siap untuk succulents atau tumbuh-tumbuhan berbunga, menambah kepada tanah terakhir satu perempat daripada jumlah pasir yang dibasuh.

Keratan untuk pembiakanPenyebaran Kalanchoe Kalandhoe paling mudah didapati dengan memotong keratan belukar dewasa:

  • Sebahagian daripada tumbuhan itu sangat mudah berakar sehingga anda boleh menggunakan bukan sahaja substrat nutrien, pasir basah, tetapi juga air biasa.
  • Dalam masa seminggu, akar dibentuk, mencukupi untuk memindahkan keratan ke tempat tetap. Pada masa yang sama, akar-akar udara yang terdapat pada pucuk mengambil peranan akar biasa.
  • Untuk berbunga dengan penjagaan yang betul di rumah, Kalanchoe akan siap dalam tempoh enam bulan.

Keratan ditanam dalam periukSekiranya anda mempunyai kesabaran yang cukup, anda boleh mendapatkan tumbuhan muda dari daun berasingan Kalanchoe. Untuk melakukan ini, daun dengan daun petiole sedikit layu dan digulung separuh dalam tanah yang sesuai. Selepas beberapa ketika, di bahagian belakang di sepanjang tepi lembaran, roset kecil akan muncul, yang apabila akar tumbuh dan boleh dipisahkan dan ditanam untuk pertumbuhan.

Dari benih kecil, kadang-kadang masak di rumah, anda juga boleh tumbuh rumpun baru, tetapi mereka tidak boleh membenarkan jangkaan penanam, kerana Kalanchoe hibrid Calandiva campuran yang dijual di kedai, dalam kes ini, tidak memelihara ciri-ciri ibu bapa.

Bagaimana Menguruskan Kalanchoe Kalandhoe – video