susunan kawasan pinggir bandarFikirkan jenis taman yang anda mahu, berapa banyak masa yang anda boleh berikan? Dari ini bergantung kepada pilihan bangunan hiasan, tumbuh-tumbuhan dan konsep yang sangat baik dari sudut paradisiacal! Hanya selepas perancangan awal itu.

Mula dengan mengeluarkan semua yang berlebihan dari tapak, ia mesti digali dan diselaraskan dengan penanam atau meraih. Tanpa ini, adalah mustahil untuk dilakukan tanpa, jika anda akan meletakkan rumput, katil dan katil bunga. Segera memutuskan tempat untuk sampah – ada kemungkinan untuk melipat gumpalan koyak dengan rumput rumput, dan pada musim luruh musim gugur. Dalam setahun, apabila segala-galanya membusuk, anda akan mendapat baja yang sangat baik.

Lukis pelan tapak, menunjukkan rumah, pagar, tumbuh-tumbuhan yang sudah berkembang di tapak, memperuntukkan ruang pada skim dan merancang di mana terdapat kolam, gazebo, katil, bunga, rumput dan laluan. Bahagikan tapak ke zon: kawasan yang berguna, tempat rekreasi, taman.

Cabut katil, jika anda akan menanam sayur-sayuran dan sayur-sayuran. Dengan pendekatan yang kreatif, taman ini boleh diubah menjadi taman sayuran. Untuk melakukan ini, gunakan kaedah mod gabungan penanaman. Tumbuh tomato di antara mawar, dan menanam sempadan seperti bunga bunga dengan tarragon, pasli keriting, kemangi atau mana-mana sayur-sayuran lain. Peonies dan gladioli kelihatan baik dan kurang kerap sakit, dikelilingi oleh bawang putih dan bawang. Tempat tidur aubergin atau paprika bertukar menjadi sebuah katil bunga yang indah, apabila penambang yang tumbuh rendah ditanam di antara tumbuhan, dan di sepanjang tepi terdapat delphinium, bunga bunga dekoratif kerdil dan rumput tahunan pedas.

Adakah anda ingin menanam pokok buah-buahan? Kemudian dengan segera tandakannya di atas pelan ini, ambil perhatian bahawa dari masa ke semasa pokok-pokok akan tumbuh, dan mereka akan membuang bayang-bayang. Ingatlah bahawa pokok-pokok tidak dapat ditanam dekat dengan pondasi rumah, jarak minimum 2 meter. Ceri, epal dan tumbuhan plum di sepanjang pagar, jarak antara pokok tidak kurang daripada 3 meter. Menanam semak, pilih untuk currants dan merapikan honeysuckle tempat yang terbuka, cerah, dan raspberi, gooseberries dan beri hitam boleh ditanam di bawah naungan. Tidakkah anda memberi banyak masa kepada taman? Buat pilihan yang memihak kepada pokok-pokok hiasan dan semak-semak: konifer, ungu, melati, viburnum, abu gunung dan barberry.

Dengan betul menganjurkan ruang, anda akan dari tahun ke tahun mematuhi transformasi dan menikmati keindahan tapak anda.

Baca artikel: reka bentuk taman dengan tangan mereka sendiri!

Video mengenai reka bentuk landskap plot taman