berbunga chestnut kuda di tamanDekorasi jalan-jalan dan taman-taman bandar – chestnut kuda, boleh dilihat di banyak kawasan tali pinggang tengah. Pokok ini digunakan secara meluas dalam landskap, kerana ia mempunyai kesan hiasan yang tinggi sepanjang musim panas. Pada musim panas ia memberikan bayangan padat, pada musim bunga ia cerah dan tidak dapat dilupakan mekar, pada musim luruh ia dikehendaki dengan banyak buah-buahan hiasan. Daun pokok ini digambarkan pada simbol kota di banyak negara. Ia amat popular di Jerman, Republik Czech dan Ukraine.

Penerangan chestnut pokok

berbunga chestnut kudaPokok ini adalah pokok bersaiz besar, mencapai ketinggian 30-35 m. Ia disesuaikan dengan musim sejuk dan musim panas yang kering, oleh itu ia menghiasi landskap bandar di seluruh kawasan tengah dari selatan ke utara. Adalah wakil nama yang sama, tetapi tidak ada kaitan dengan spesies yang memberikan buah yang boleh dimakan.

Pokok Chestnut – keterangan:

 • fotofil;
 • mahkota berkebun menyebar;
 • batang adalah silinder biasa;
 • sistem akar;
 • daun bertentangan dengan 5-7 ovate daun 15-30 cm panjang;
 • perbungaan memukul dengan bunga berbintik putih dari 20-40 keping;
 • kotak buah dengan 1 buah kacang dalam.

Blossoms pada bulan Mei, pertama membuka daun, maka bunga muncul. Selepas tempoh berbunga berakhir, dan berlangsung selama 2 minggu, 1-3 fetus terbentuk pada setiap berus. Kapsul hijau pada mulanya, ditutup dengan duri. Menjelang musim gugur, mereka memperoleh warna coklat, retak dan menunjukkan kacang. Buah kecil berliku kecil coklat panjangnya mencapai 3-4 cm. Mereka adalah cara utama pembiakan tumbuhan dalam keadaan semula jadi dan di tapak semaian. Tua itu masak pada bulan Ogos-September.

Semasa tempoh berbunga, tumbuhan adalah madu yang baik.

Tanah asli tumbuhan adalah Greece. Dalam bentuk liar, ia dapat ditemui di Macedonia, Albania, Bulgaria, Serbia, di kaki bukit Himalaya, mendaki ketinggian 1000 m di atas permukaan laut. Ia boleh tumbuh di padang rumput – kerana akar yang kuat ia tidak takut angin padang rumput yang terburu-buru. Di manakah kumbang bertumbuh? Secara semula jadi, ia bersebelahan dengan abu, beech, alder dan spesies pokok daun lain. Dipupuk di kebanyakan negara CIS. Di pinggir bandar, pokok-pokok muda sering membekukan, seperti di St Petersburg. Terutama banyak buah berangan di Kiev.

Cara Meningkatkan Nut

chestnut russetChestnut – berukuran besar dengan sistem akar yang dibangunkan. Tumbuh di atas tanah besar, di mana terdapat banyak cahaya dan tidak ada bangunan kediaman yang berdekatan. Bagaimana untuk menanam buah belnut walnut untuk menanam tapak? Keperluan utama untuk penanaman yang berjaya adalah stratifikasi benih sebelum penanaman.

Semakin besar buahnya, semakin tinggi kebarangkalian memperoleh benih yang kuat

Stratifikasi boleh menjadi semula jadi dan tiruan. Buah kastanye mempunyai kulit tebal, yang pasti melindungi kuman di dalamnya. Itulah sebabnya dia tidak takut frosts dan cuaca buruk. Tetapi ia adalah suhu udara yang diturunkan untuk jangka masa yang panjang yang memacu kuman hidup. Dalam stratifikasi keadaan semula jadi berlaku pada bulan-bulan musim sejuk di bawah tanah, di bawah lapisan daun yang jatuh.

Untuk melaksanakan stratifikasi dalam keadaan tiruan adalah perlu:

 • pilih spesimen terbesar buah-buahan seperti kacang;
 • dalam kotak kayu tuangkan lapisan pasir sungai;
 • letakkan buah pada jarak 15 cm dari satu sama lain;
 • dari atas tuangkan satu lagi lapisan pasir tidak kurang daripada 15 cm;
 • dimasukkan ke dalam bilik bawah tanah atau ruang bawah tanah sehingga musim bunga.

Jika anda memerlukan banyak bahan penanaman mengambil kotak yang tinggi dan letakkan beberapa lapisan benih berselang-seli dengan lapisan pasir.

Bagaimana cara menanam chestnut dalam persekitaran buatan? Pada bulan Mac-April, bergantung kepada keadaan cuaca, kotak dengan biji diambil dari ruangan bawah tanah dan ditempatkan di dalam bilik yang hangat, setelah melembabkan tanah. Dalam kehangatan, kotak harus berdiri selama kira-kira 2-3 minggu. Selepas itu, kacang-kacangan dibawa keluar dari pasir dan direndam dalam air suam selama 4-6 hari. Pada masa ini, buah akan membengkak dan pucuk akan lebih mudah muncul di luar. Air dalam tangki berubah setiap hari.

Jika cuaca di jalanan sejuk, dan musim bunga panjang, buah berangan boleh ditanam dalam bekas kecil dengan tanah yang subur hingga kedalaman 5-7 cm dan disiram dengan baik.

Untuk percambahan yang berjaya, suhu udara tidak boleh jatuh di bawah 7 ° C.

Kuda beruang baka membiak dengan baik dalam keadaan semula jadi. Tanpa usaha yang berlebihan, kemungkinan untuk menerima bahan pendaratan yang kuat jika mencari kacang-kacangan yang terlalu panas dan telanjang di bawah pokok dewasa. Mereka dipindahkan ke tapak yang dikehendaki dan ditanam di tempat sementara atau kekal.

Kepastian pertumbuhan

chestnut kuda mudaPokoknya tumbuh dengan cepat jika ia disediakan dengan keadaan yang baik. Bagaimana cara menanam chestnut dengan betul? Untuk memulakan, tapak pendaratan dibersihkan daripada rumpai. Ia sepatutnya menjadi 50 hingga 50 cm persegi. Kilang itu tidak menyukai tanah yang berasid, salin atau tanah berair, jadi tapak pendaratan dipilih dengan tanah berpasir atau chernozem, di mana perairan tanah tidak terletak lebih dekat dari 1 m ke permukaan bumi.

Kacang sprouted ditanam pada bulan Mei, apabila ancaman frosts berulang. Buah dikebumikan 5-7 cm, ditaburi dengan tanah dan dibasahkan dengan melonggarkan seterusnya. Pastikan anda meletakkan label seterusnya. Dalam cuaca kering, tanah berpasir memerlukan penyiraman benih muda sepanjang musim kering.

Pada musim panas, anak benih tumbuh menjadi 50-60 cm. Di atas gambar adalah chestnut kuda pada musim pertama selepas penanaman. Dalam penanaman pokok tidak bersahaja, tetapi dalam beberapa tahun pertama musim sejuk yang keras memerlukan penutup dengan bahan nonwoven. Bulat Prestvalny ditaburi dengan daun gambut atau jatuh, dan mahkota dibalut dengan bahan seperti spunbond, tetapi hanya jika terdapat kemungkinan frosts yang teruk, anda tidak perlu melakukan ini terlebih dahulu.

ini adalah mekar yang menakjubkanJika tapak di mana pokok itu ditanam sangat besar, dan sistem akar ramuan tidak menghalang pertumbuhan tumbuhan lain, ia dipendekkan. Lakukan ini pada anak benih muda, dengan pemangkasan sebahagian akar akar utama. Ini memberikan insentif untuk membangunkan proses-proses lateral, yang meningkatkan rintangan pokok kepada angin kencang dan meningkatkan pemakanannya.

Dari prosedur ini, mahkota juga menjadi lebih tebal dan lebih hiasan. Di kawasan panas di mana kemungkinan haba berpanjangan dengan suhu 30 ° C adalah tinggi, anak benih ditanam di penumbra, untuk mengelakkan pembakaran daun. Daun terbakar menjadi coklat dan kering, dengan ketara mengurangkan perhiasan tumbuhan.

Chestnut kuda adalah baik kerana ia hampir tidak rosak oleh serangga dan penyakit. Dalam beberapa tahun ia tumbuh menjadi pokok penuh, mahkota yang memberikan bayang-bayang yang didambakan pada musim panas. Apabila tumbuh jauh dari buah-buahan bandar, perbungaan dan kulit boleh digunakan untuk tujuan perubatan.

Penggunaan chestnut kuda dalam reka bentuk landskap

chestnut di tamanDalam landskap bandar, chestnut digunakan lebih kerap daripada di taman. Dari pokok-pokok membentuk lorong-lorong yang rimbun di taman atau ditanam dalam spesimen tunggal dengan kombinasi spesies lain yang berbunga atau konifer. Anda dapat melihat dengan jelas di dalam gambar bagaimana pokok kastanye mekar dan bagaimana hiasannya dalam tempoh ini.

chestnut di taman

Tumbuhan itu adalah yang lama, dalam keadaan semula jadi hidup sehingga 300 tahun, jadi ia sering digunakan dalam landskap. Hari ini terdapat pelbagai jenis chestnut kuda biasa. Terutama rupa spesimen hiasan dengan bentuk mahkota loket. Terdapat subspesies dalam bentuk belukar, mencapai hanya 2 meter tinggi, terdapat pokok kerdil dan batang. Kesemuanya sempurna sesuai dengan landskap pelbagai jenis dari taman desa hingga ke bahasa Inggeris dan Perancis yang elegan.

Bagaimana untuk mengembangkan chestnut dalam dacha – video