juniper Blue Arrow rockJuniper rock Blue Arrow diiktiraf sebagai salah satu spesies yang paling hias pokok dan pokok renek konifer. Terima kasih kepada bentuk asli mahkota serentak, warna biru cerah dan penyesuaian yang baik, walaupun kepada keadaan cuaca yang teruk, jenama juniper ini dengan populariti secara beransur-ansur memindahkan pesaing terkemuka seperti Skyrocket.

Penerangan

juniper Blue Arrow di nurseriPenerangan ringkas mengenai batu permata juniper Blue Arrow terdapat dalam namanya – Blue Arrow. Pucuk tegar, hampir menegak bermula hampir dari pangkal dan membentuk bentuk berbentuk panah sempit, keanggunan yang tidak berubah dengan tahun atau di bawah tekanan salji. Peningkatan tahunan adalah kira-kira 15 cm. Pada usia sepuluh pokok itu naik menjadi 2-2.5 meter tinggi dengan garis pusat tidak lebih dari 70 cm. Ketinggian maksimum tanaman adalah hingga 5 meter. Jarum berwarna biru terang, kadang-kadang hampir biru, lembut, bersisik. Buah adalah warna biru. Ciri varieti – tidak seperti kebanyakan jenis jarum, cawangan Blue tidak mati untuk waktu yang cukup lama, mengekalkan daya tarikan mahkota dan memperluaskan ruang penggunaan tumbuhan dalam idea reka bentuk.

Bagaimana untuk menanam dan menjaga

anak benih juniper Blue ArrowMenanam dan merawat batu permata juniper Blue Arrow tidak mengambil banyak masa. Tetapi jika beberapa syarat dipenuhi, ia menjadi lebih baik, memberikan pertumbuhan lebih cepat dan, dengan itu, mempunyai penampilan yang lebih menarik. Blue Arrow lebih suka menyala dan terlindung daripada angin.

Pada tahun pertama selepas penanaman, kilang itu sensitif kepada cahaya matahari musim bunga yang sengit.

lubang untuk penanaman juniperPeraturan pendaratan Blue Arrow adalah tipikal untuk semua janggut. Sistem akar lebih sesuai jika ia dengan seketul bumi. Lubang pendaratan dibuat dua hingga tiga kali lebih besar daripada koma ini.

Related  Pameran spektakuler dalam reka bentuk landskap – pokok chestnut

penyediaan saliran di dalam lubangBahagian bawah lubang dibersihkan, dan ruang bebas diisi dengan campuran siap untuk tanaman konifer dalam perkadaran yang sama dengan tanah. Anda boleh menyediakan campuran itu sendiri, untuk ini anda perlu campurkan:

  • gambut, 50%;
  • tanah daun, 25%;
  • pasir, 25%.

Adalah disyorkan untuk memadamkan keasidan yang dibangkitkan tanah dengan sedikit (sehingga 0,3 kg) kapur. Kadar survival benih meningkat dengan penambahan kompleks mineral.

Semasa menanam, pastikan leher akar tidak dikebumikan di tanah atau menonjol di atas tanah, dan akar terletak secara menegak.

Mulching melindungi tanah daripada kehilangan kelembapan, sambil melengkapi estetika komposisi taman.

Bentuk kontainer benih dipindahkan sepanjang tahun, pemusnahan dengan akar terbuka dilakukan pada bulan Maret-April atau pada musim gugur, sebelum kedatangan fros. Blu Arrow agak tidak sesuai untuk kelembapan, tetapi ia lebih baik dengan penyiraman berkala. Terutamanya penyiraman diperlukan untuk tahun pertama atau dua selepas pemindahan, sehingga sistem akar menyesuaikan diri dengan keadaan baru.

Gunakan dalam reka bentuk landskap

juniper wall Blue ArrowDalam reka bentuk landskap juniper rock Blue Arrow digunakan dalam pendaratan tunggal, kumpulan, dan untuk pembentukan lindung nilai.  juniper Blue Arrow dalam landskapKelebihan utama pelbagai adalah bentuk mahkota yang stabil, yang praktikalnya tidak memerlukan penjagaan tambahan untuk pembentukannya. Apabila merancang lindung nilai, ketumpatan tinggi tanam memaksa tumbuhan untuk bersaing antara satu sama lain untuk ruang hidup, yang akan menjejaskan penampilan. komposisi dari juniper Blue ArrowDengan pendaratan dalam komposisi komposisi landskap, terima kasih kepada warna asal dan terang mahkota, Blu Arrow biasanya menjadi elemen utama, paling ekspresif. juniper Blue Arrow di kawasan rekreasiJuga juniper ini boleh digunakan dalam kandungan kontena untuk hiasan pintu masuk, balkoni, teres. Beberapa gambar yang ditempatkan di juniper rock Blue Arrow menunjukkan aplikasinya dalam pelbagai komposisi.

Related  Ciri-ciri penjagaan, pembiakan dan struktur pakis taman

Menarik tentang juniper Blue Arrow – video