Memadatkan tanah dengan roller rumputRoller rumput adalah elemen yang perlu untuk alat kebun. Walaupun ia tidak sering digunakan di kediaman musim panas, tetapi masih ketiadaannya membawa masalah yang tidak perlu, jadi kami mencadangkan membelinya di kedai atau menjadikannya sendiri.

Tujuan penggelek

Gelanggang skating di dacha digunakan untuk beberapa jenis kerja:

 1. Penyediaan pangkal kerikil dan pasir di bawah trek.
 2. Pengedap dan meratakan permukaan untuk menyemai rumput.
 3. Pembenihan selepas pembenihan.
 4. Rolling rumput rolling.
 5. Rolling asphalt semasa meletakkannya.
 6. Menggulung rumput rumput memotong dan mulsa lain.

Memilih roller

Treler besarSebelum anda pergi ke kedai, anda harus membuat keputusan mengenai model gelanggang yang sesuai untuk kemungkinan kewangan dan jumlah kerja yang akan dilakukan.

Untuk kawasan besar kawasan pinggir bandar yang besar, anda boleh mengesyorkan sebuah roller besar yang akan dilampirkan kepada mana-mana mekanisme sendiri.

Roller tanganUntuk ladang yang tidak terlalu besar, roller tangan untuk rumput akan lebih sesuai. Dia juga kurang berat, dan saiz akan membolehkannya menggunakannya di tempat sempit, di laluan dan di laluan.

Apabila memilih model, anda juga perlu memberi perhatian kepada putaran lancar dram sekitar paksi roller, adalah wajar bahawa gelanggang itu dilengkapi dengan galas.

Ia juga tidak buruk jika roller dilengkapi dengan penyumbat yang tidak dibakar untuk mengisi pasir atau bahan penimbang yang sama. Ini akan meningkatkan fungsi mekanisme, menerapkannya dalam pelbagai keadaan yang lebih luas.

Penggelek buatan sendiri

Silinder gas sebagai gelanggangUntuk dacha Kulibins kami tidak ada yang mustahil, dan oleh itu ramai di antara mereka menggunakan penggelek rumput yang dibuat sendiri. Dan imaginasi penduduk musim panas kita hanya boleh dicemburui. Lagipun, sebagai penggelek atau bahan untuk pembuatannya, mereka menggunakan bahan yang ada:

 • log;
 • paip logam dan asbestos;
 • tong;
 • botol air;
 • silinder gas.

Jika anda mempunyai pengalaman dalam kerja kimpalan dan peralatan yang betul, maka tidak sukar bagi anda untuk membuat roller sebenar dari sekeping paip keluli.

Berikut adalah gambar rajah yang menggambarkan cara membuat roller rumput.Skim gelanggang mesin

Urutan kerja adalah seperti berikut:

 1. Kami menebal paip dari kedua-dua pihak dengan logam.
 2. Di tengah pancake, potong lubang untuk paksi. Operasi ini harus dilakukan dengan menandakan tepat, sangat penting untuk memusatkan lubang.
 3. Weld dalam bushing pancake atau mengimpal galas.
 4. Kami memasukkan paksi dan kimpalan untuk mengendalikan atau cincin untuk pengancingnya.
 5. Kami menetapkan pegangan pra-dibuat ke gelanggang.

Dalam lain-lain pin varian pengeluaran dikimpal ke pusat pancake, yang berputar dalam bantalan atau bushings dipasang pada pemegang dengan prinsip tambak sumur.

Berikut adalah gambar salah satu daripada banyak peranti buatan sendiri.

Roller rumput buatan sendiriSekiranya anda mempunyai tong logam di pelupusan anda, maka ia juga akan membuat roller rumput yang baik. Ia cukup hanya untuk memasukkan paksi logam ke dalamnya, dan tali pinggang yang boleh dipercayai boleh berfungsi sebagai pemegang. Dalam barel terdapat plag pengisi, di mana ia dapat diisi dengan ejen penimbang yang mencukupi untuk kerja yang akan anda lakukan dengan roller seperti itu.

Roller barel buatan sendiriDi samping pembinaan di atas, penggelek diperbuat daripada paip asbestos-simen dengan pra-memasukkan paksi logam dan mengisi bahagian dalam dengan mortar simen.

Apabila memasang roller dari sepotong kayu, pilih potongan ketebalan sedemikian sehingga beratnya cukup untuk menjalankan kerja. Hujung log berpusat pada keluli tahan karat sebagai paksi, dan putaran berlaku di persimpangan dengan pegangan.

Video tentang membuat roller rumput untuk rumput anda