cotoneaster bersinar seperti lindung nilaiThe cotoneaster tergolong dalam genus tumbuhan hiasan yang berharga yang banyak digunakan dalam susunan taman dan taman. Lindung nilai dari cotoneaster yang brilian itu tersebar luas, disebabkan oleh pelbagai bersahaja, kadar pertumbuhan yang perlahan dan mahkota hijau padat, yang dapat disembuhkan dengan baik. Pada musim bunga dan musim panas, pokok itu menarik mata dengan rumput hijau yang rimbun dan padat, yang jatuh pada musim sejuk. Musim luruh cat cotoneaster dengan warna terang – kuning dan oren, merah dan burgundy. Lindung nilai semacam ini kelihatan hebat dan luar biasa!

Kacang bersinar – ciri dan keterangan tentang pelbagai

cotoneaster bersinar sepanjang laluanThe cotoneaster tergolong dalam tumbuhan renek dari keluarga Rosaceae. Geografi aslinya agak besar – ia adalah China Utara, Asia Tengah, Siberia Timur dan Altai. Oleh itu, dia tidak bersahaja, berteduh toleran dan tahan beku, dia tidak takut udara bandar dan debu yang digas. Belukar tumbuh lurus, tetapi perlahan-lahan, ketinggian boleh mencapai 1,7-2 meter.

The cotoneaster adalah hati yang panjang, di satu tempat semak boleh tumbuh lebih dari 50 tahun.

Penerangan mengenai pelbagai Cotonutrous berkilat:

 1. Dedaunan. Lembaran ini mudah, kecil, padat, licin, berwarna hijau gelap, bentuknya bujur dan memanjang. Dedaunan jatuh jatuh, tetapi terdapat juga varieti malar hijau.cotoneaster dedaunan yang cantik berkilat
 2. Bunga. Kembang semak dari akhir bulan Mei hingga akhir bulan Jun, perbungaan kecil dalam ukuran, merah jambu halus, mempunyai bau yang menyenangkan. Dengan latar belakang dedaunan hijau yang berair, bunga-bunga itu kelihatan halus dan cantik.mekar cotoneaster
 3. Buah-Buahan. Semak belukar itu membuahkan hasil dari tahun keempat kehidupan, buah-buahan itu masak pada bulan September. Buah-buahan cotoneaster buah-buahan berkilat dengan bentuk sfera dan warna hitam tanpa rasa istimewa, sesetengah orang menggunakannya untuk tujuan perubatan.buah cotoneaster bersinar

Apabila membuat keputusan untuk membuat lindung nilai di laman web anda, sebuah pelukis bersinar di sini tidak dapat ditinggalkan tanpa perhatian. Dedaunan padanya kelihatan seperti dinding padat, sesuai untuk landskap dan menarik pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Kelebihan dan keburukan cotoneaster untuk lindung nilai

kawasan rehat, dilindungi oleh bersinar cotoneasterGambar-gambar lindung nilai dari cotoneaster adalah menarik dan asli, mereka menarik perhatian. Kawasan kebun dan kebun cotoneastered, bunga berbingkai dan rumput, reka bentuk komposisi landskap pelbagai peringkat. Dia ditanam di sepanjang laluan taman dan kurungan, dibenarkan di pagar dan pagar. pagar di kawasan tamanLindung nilai dari cotoneaster kelihatan cantik, harmoni, cerah dan kemas! Pada latar belakang hijau pepejal, mana-mana pokok yang tinggi dan rendah akan berjaya ditemui, katil bunga, kolam, rockery atau slaid alpine akan kelihatan seperti.

Related  Jenis willow yang menangis, ciri mereka dan peraturan penjagaan tumbuhan

pagar cotoneaster cemerlang pada musim luruhKelebihan cotoneaster yang cemerlang dalam format lindung nilai:

 1. Rupa. Keindahan dan kebukuan lindung nilai dari cotoneaster adalah brilian – ini adalah kelebihan utama bahawa tukang kebun di semua negara telah dihargai.
 2. Keadaan pertumbuhan. The cotoneaster mengambil akar di mana-mana tanah, tidak takut kemarau dan kelembapan yang berlebihan, tahan fros dan angin, dengan mudah mentolerir keadaan hidup bandar.
 3. Keperluan. Belukar ini disesuaikan dengan keadaan cuaca yang teruk, tidak takut naungan, tumbuh di tanah berbatu dan miskin, sambil mengekalkan kualiti hiasan yang tinggi.
 4. Ciri-ciri penjagaan. Tumbuhan ini disesuaikan dengan baik di mana-mana kawasan, cotoneaster tidak menuntut untuk meninggalkan, menyiram dan memberi makan. Satu-satunya nuansa adalah keperluan untuk pemangkasan hiasan tetap cawangan. Hanya di bawah keadaan sistem pemotongan lindung nilai yang sistematik ini akan menjadi bentuk yang ideal dan rapi.lindung nilai yang dipotong
 5. Penyakit dan perosak. Pada awal musim bunga dengan tujuan pencegahan, pesakit dihidapi dengan insektisida. Tumbuhan ini terdedah kepada penyakit kulat, langkah-langkah yang diperlukan adalah rawatan semak dan tanah dengan racun kulat, pemangkasan segera dan pembakaran cawangan-cawangan yang terjejas.

Dengan bantuan gunting, lulur cotoneaster boleh diberikan sebarang bentuk dan kontur, tetapi yang paling popular adalah trapezoid, segiempat tepat dan bola. Sekumpulan semak boleh digabungkan bersama dan membuat angka hijau yang luar biasa dari mereka.

Menanam dan menjaga cotoneaster sebagai lindung nilai

cotoneasterMasa menanam lindung nilai bergantung pada anak benih. Dengan rimpang terbuka, musim bunga atau musim luruh yang optimum adalah bulan Mac dan April, atau September dan November. Sekiranya tumbuh-tumbuhan dengan sistem akar tertutup digunakan, maka masa penanaman mereka tidak terhad – dari awal musim bunga hingga musim luruh yang mendalam, sehingga musim sejuk pokok-pokok tumbuhan berjaya menetap dan bertambah kuat.

Related  Bola salji yang mengagumkan – viburnum bulden

skim tanam lindung nilaiBagaimana untuk menanam cotoneaster untuk pagar pagar:

 • lindung nilai yang tinggi dan nipis memerlukan penanaman satu baris tidak kurang daripada tiga benih setiap meter berjalan tanah, ketinggian purata pokok renek adalah 1-1.5 meter;
 • skim penanaman cotoneaster untuk lindung nilai ketinggian rendah adalah 4-5 semak setiap meter berjalan, ditanam dalam dua baris dalam susunan berperingkat, seli melalui 40 atau 50 cm, tiga baris tidak disyorkan.

menanam cotoneaster bersinar di rumahPenjagaan lindung nilai dari cotoneaster tidak akan sukar. Penyiraman tambahan diperlukan hanya dalam cuaca panas dan kering. Untuk meningkatkan akar pernafasan, tumbuh-tumbuhan perlu merumput dan melonggarkan, sebagai alternatif – memulihkan tanah di sekeliling batang. Sekiranya tempoh musim sejuk dicirikan oleh frosts yang teruk, ia adalah disyorkan untuk menutup pagar pesat dengan daun kering, konif atau burlap untuk musim sejuk pertama.

Menanam cotoneaster untuk lindung nilai – peringkat:

 1. Lubang penanaman di bawah akar digali kira-kira 2 bayonet bayonet – kedalaman 50 hingga 70 cm dan lebar yang sama.
 2. Bahagian bawah lubang di bawah akar dicurahkan batu atau tanah liat yang diperluas untuk saliran yang berkualiti di tanah.
 3. Budak tumbuh dengan baik di atas tanah yang berlainan, tetapi komposisi yang sesuai untuknya ialah 2 bahagian tanah dan pasir, 1 bahagian gambut.
 4. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menambah kompos ke tanah, baja tidak boleh dibuat.
 5. Anak benih ditanam mengikut skim yang dipilih, pada mulanya mereka memerlukan penyiraman yang mencukupi.

Pembentukan lindung nilai dari cotoneaster yang cemerlang

menjaga salapKadar pertumbuhan dan kualiti dedaunan, ketumpatan dan ketumpatan cabang cotoneaster berkilat membolehkan anda berjaya mencuba dengan pelbagai bentuk, garis besar dan variasi. Jangan takut untuk mencuba tangan anda di peranan tukang kebun – ia menarik, mudah dan menyeronokkan!

Related  Foto dill dan peraturan penanaman di laman web anda

Kaedah untuk memotong lindung nilai daripada seorang pelukis cantik:

 • kerja pada pembentukan lindung nilai dibuat oleh pemotong berus atau gunting permaidani;
 • Pembentukan mahkota bermula apabila belukar mencapai ketinggian 50-60 cm, ini adalah sekitar dua tahun kehidupan tumbuhan;
 • Pada musim bunga awal, sebelum pemangkasan buah pinggang, pemangkasan kebersihan yang berhati-hati hendaklah dijalankan;
 • pertama belukar dipotong dari atas, ini memberikan dorongan untuk pertumbuhan yang lebih baik daripada pucuk sisi;
 • cawangan muda tidak dipotong lebih daripada 1/3 panjangnya;
 • Anak pokok musim luruh tidak terputus untuk musim sejuk;
 • tempoh optimum gaya rambut yang optimum – dari 2 hingga 3 kali setahun;
 • setiap tahun ketinggian semak meningkat sebanyak 5-8 cm sehingga pagar mencapai ketinggian yang dikehendaki;
 • Kontur yang rumit dipotong dengan tali yang terbentang atau menggunakan templat yang dibuat dari bar kayu.

membentuk lindung nilai dari sebuah pondokThe cotoneaster bersinar sebagai lindung nilai secara tradisional ditanam di wilayah bandar awam – berhampiran bangunan pentadbiran, institusi budaya dan sosial. Ia berjaya digunakan untuk penanaman di cerun dan cerun, sistem akar kuatnya tidak membenarkan keruntuhan dan penumpahan tanah. Ia sering digunakan untuk dekorasi landskap secara beransur-ansur dan sebagai hiasan katil bunga. Pelbagai pilihan dan penyelesaian, dan kilang itu adalah satu – cotoneaster yang terkenal dan berpatutan!

Peraturan untuk menanam cotoneaster berkilat – video