Spatula pada warna musim luruhBerbeza dengan tumbuh-tumbuhan hiasan lain, musim gugur kehilangan daya tarikan mereka, spindel menghiasi tapak sebelum salji atau sepanjang tahun. Secara semula jadi, terdapat lebih daripada dua ratus semak daun dan pokok-pokok hijau. Pelbagai jenis spindle-bear yang paling luas di Asia, untuk beberapa belas spesies tanah air adalah Dunia Lama, termasuk bahagian Eropah dari Rusia. Terdapat spindel orang asli di pinggir pantai Amerika Utara.

Memandangkan gambar spindel semasa berbunga, sukar untuk membayangkan bahawa tumbuhan dikelaskan sebagai tanaman hiasan dan boleh menjadi hiasan taman, taman atau infield. Khazanah utama daun gelendong tidak berwarna bunga kecoklatan atau kehijauan kecil, tetapi dedaunan warna-warna yang paling menakjubkan dan bentuk buah-buahan yang aneh, kadang-kadang tinggal di cawangan walaupun pada musim sejuk.

Daun licin, bergantung kepada spesies dan kepelbagaian, boleh padat hijau atau variegated. Dan pada musim gugur perubahan dedaunan, menjadi ungu, gangsa, kuning atau putih. Tidak kurang mengagumkan adalah kotak-kotak buah, yang, ketika mereka matang, dicat dalam nada burgundy, kuning, merah jambu atau merah. Di dalam buah adalah benih, dikelilingi oleh daging padat yang sama terang.

Homoclinic Hamilton of Pop CornRamai spesies galas spindle adalah musim sejuk yang tahan lasak dan merasakan hebatnya tanaman tanaman dari St Petersburg ke subtropik Laut Hitam, dari Pskov ke Sakhalin.

Tetapi walaupun dengan hubungan yang rapat, mereka sangat berbeza antara satu sama lain. Penerangan dan gambar semua jenis gelendong, disesuaikan dengan keadaan Rusia, ini adalah bantuan yang baik dalam memilih spesimen terbaik untuk landskap rumah dan plot.

Spindle adalah besar (Euonymus macropterus)

Bunga dan buah-buahan rumput gelendongDi antara spesies Asiatik yang banyak, pokok spesis besar yang berbentuk gelendong dibezakan oleh kotak buah yang besar, yang menjadi padat padat pada pematangan dan secara berkesan terbuka, berkat sayap sehingga 1.5 cm panjang berubah menjadi semacam bunga terang. Seperti yang dapat dilihat dalam gambar gelendong, di dalam buah-buahan adalah biji-bijian yang dipasang di bawah musim penaburan oren.

Di Timur Jauh, tanah asli tumbuhan ini, spesies ini mewakili pokok berdaun besar sehingga 9 meter, tetapi di tengah tali, ketinggian mahkota tidak melebihi 3 meter, dan gelendong mempunyai rupa belukar yang besar.

Bunga kehijauan kecil spindle euonymus besar muncul pada bulan Mei dan dikumpulkan dalam perbungaan bercabang besar. Pematangan benih bermula pada bulan September, sedikit kemudian ada perubahan dalam warna tumbuhan dedaunan halus ovoid. Kebiasaan hiasan dikekalkan sehinggalah penutup salji kekal.

Spindle jepang (Euonymus japonicus)

Bunga dan buah-buahan pokok spindle JepunDi pulau-pulau Jepun, di China dan di Korea, pelbagai lagi spindle daun dengan daun padat bujur dan benih oren tumbuh di kotak merah jambu yang kemas. Ia adalah rumput spindle Jepun, yang mencapai ketinggian 2-8 meter pada masa dewasa.

Tumbuhan lebih suka teduh separa, dengan mudah mengalami kekurangan kelembapan, dan pada separuh kedua bulan Mei mereka mendedahkan bunga putih yang kelihatan biasa dengan bau berasid. Pematangan buah berlaku pada musim luruh.

Jenis spindle ini popular sebagai tumbuhan hiasan di banyak negara Asia, di Amerika Syarikat dan Eropah. Untuk bentuk berkebun, kerdil dan kecil yang dipajang, serta pelbagai jenis asal.

Menyentuh Jepun Ovatus AureusKerdil Jepun spindel jenis Microphyllus digunakan untuk mewujudkan lindung nilai dan sekatan padat. Tumbuhan ini dapat menembusi pemangkasan yang lebih luas dan mudah mengembalikan hiasan.

Jenis-jenis yang dibudidayakan dengan daun bercorak atau kuning juga menjadi popular di seluruh dunia, mereka menyesuaikan dengan baik kepada semua jenis tanah dan tidak bersahaja dalam penjagaan. Satu contoh tumbuhan bervariasi boleh menjadi foto spindle Ovatus Aureus dengan daun-daun di mana kawasan kuning hijau terang dan terang bersebelahan.

Spindle warty (Euonymus verrucosa)

Spindle wartySpindle adalah warty – ini adalah salah satu spesies asli Rusia yang dapat dengan mudah dijumpai di tingkat bawah hutan konifer atau cahaya konifer. Secara semula jadi, tumbuh-tumbuhan toleran teduh boleh mencapai ketinggian 6 meter, tetapi sering kelihatan seperti semak tidak lebih tinggi daripada 1.5-2 meter.

Dalam gambar gelendong, protrusion yang menonjol jelas terlihat meliputi semua pucuk tumbuhan. Terima kasih kepada pembentukan ini, sama seperti kutil, spesies itu menerima namanya.

Pembungaan bunga kecoklatan, memegang petioles panjang, bermula pada akhir musim bunga dan berlangsung selama sebulan. Buah merah jambu dengan biji berkilat, ditutup dengan satin merah-coklat menghias semak dari bulan Ogos dan selesema yang berterusan. Tumbuhan dengan ketahanan musim sejuk yang sangat baik sesuai untuk susunan lindung nilai, penanaman tunggal dan kelompok. Ini adalah salah satu jenis spindle yang paling mudah diakses dan bersahaja, yang telah digunakan selama lebih daripada 40 tahun dalam reka bentuk landskap.

Euonymus europaea

Bunga dan buah-buahan rumput spindle EropahSatu lagi yang tersedia dan sering dijumpai di pelbagai habitat semulajadi spindle tumbuh di bahagian Eropah di Rusia, serta di Caucasus dan di Crimea. Tidak seperti spesies terdahulu, pokok spindle Eropah adalah fotophilil dan lebih suka menetap di hutan yang luas.

Dalam keadaan semulajadi, spesimen dewasa mencapai ketinggian 6 meter, boleh kelihatan seperti pokok kecil atau semak belukar. Tumbuhan mudah terbentuk, dan menyesuaikan diri dengan keadaan bandar, jadi mereka telah lama digunakan untuk menanam pelbagai objek.

Pembungaan berlangsung dari bulan Jun hingga Julai, dan pada separuh kedua bulan Ogos buah-buahan yang muncul di cawangan dicat dalam warna merah dan merah jambu gelap. Benih-benih benar-benar tersembunyi di dalam tisu-tisu kucing jingga. Tumbuh-tumbuhan dalam gambar, seperti semua jenis gelendong, mengekalkan buah sebelum bermulanya musim sejuk. Dan pada musim gugur, kecuali bagi mereka, semak-semak itu dihiasi dengan dedaunan ungu.

Redskater European Red CascadeHari ini, bukan sahaja tumbuh-tumbuhan tradisional, tetapi juga bentuk yang direka khas, berbeza dengan warna mahkota dan dedaunan pada pelupusan tukang kebun. Mahu menanam spindle Eropah di tapaknya, seseorang harus memberi perhatian kepada:

  • pada salinan pendula dengan mahkota yang menangis;
  • pada kecil atau di semua nana, iaitu tanaman kerdil;
  • mengenai bentuk intermedia terutamanya hiasan;
  • pada pelbagai daun gelendong dengan aucubaefolia berwarna kuning-hijau, atropurpurea ungu atau dedaunan argenteo-variegata berwarna perak.

Spindle kerdil (Euonymus nanus)

Buah spindle spindleDi wilayah selatan Eropah, di Caucasus, serta di beberapa kawasan di China, spindle kurcaci liar dijumpai. Berbeza dengan semua jenis gelendong pada foto adalah sangat kecil. Ketinggiannya tidak melebihi 1 meter, dan terima kasih kepada pucuk yang berakar cepat, semak sering memperoleh bentuk mengukus. Pucuk hijau nipis ditutup dengan daun berbentuk pisau pembedah sempit sehingga 4 cm panjang.

Dwarf spindle TurkestanicusBunga, seperti jenis gelendong yang lain, sangat kecil, memegang serpihan ungu, coklat atau hijau. Pembungaan berlangsung kurang dari seminggu. Jika buah-buahan berjaya masak dalam band tengah, biji coklat merah muncul dalam musim penyiraman oren dari kapsul.

Ubat spider (Euonymus alatus)

Melarikan diri dari risalah spindle dengan dedaunan musim luruhTumbuh-tumbuhan besar dengan ketinggian 2 hingga 4 meter di alam dapat dilihat di Timur Jauh Rusia, Sakhalin, serta di negara-negara lain di rantau ini. Ciri khas spindle bersayap adalah bentuk cawangan yang tidak biasa dengan pembentukan longitudinal rata pada korteks, mengingatkan lobus atau sayap.

Bunga kehijauan, pembukaan pada akhir bulan Mei, bersatu dalam tiga ke dalam perbungaan kecil. Buah-buahan daun spindle bersayap dalam keadaan masak memperoleh warna merah terang, kapsul kapsul gelap, hampir coklat, agak kecil.

Pembungaan dan buah-buahan labah labah-labahDalam keadaan semulajadi, tumbuhan ini sangat bersahaja, mudah bertolak ansur dengan fros, tidak takut kemarau dan teduhan, tetapi ia tumbuh lebih baik di kawasan yang terang.

The spindle of Maaka (Euonymus maackii)

Buah-buahan kotak gelendong mengandungi maakaSatu lagi jenis spindle Rusia asli, dalam foto itu, tumbuh di Siberia Timur, Primorye, dan juga berlaku di timur laut China.

Dewasa, bergantung kepada keadaan dan penjagaan, berkembang menjadi 2-8 meter. Pada musim luruh, pelbagai daun gelendong ini mengagumkan penonton dengan kluster kotak merah jambu yang elegan pada daun peduncle panjang dan besar, hingga 8 cm berwarna merah jambu dan dedaunan ungu.

Spindle Amerika (Euonymus americanus)

Bunga dan buah daun spindle AmerikaRumput spindle jenis ini di tanah air, di negeri-negeri timur Amerika Syarikat dipanggil semak strawberi atau “hati yang patah”.

Spesies daun dalam keadaan dewasa membentuk pokok renek sehingga dua meter tinggi. Pucuk nipis, hijau atau coklat abu-abu. Bunga tunggal berwarna hijau kehijauan atau berwarna kecoklatan terbentuk di kepak daun. Daun adalah bujur padat, dengan margin serrate dan juga warna hijau.

Tidak seperti semua jenis gelendong, permukaan yang kasar dari kotak keras tebal jelas kelihatan pada foto tumbuhan Amerika. Di dalam buah warna carmine, empat biji tersembunyi di dalam sowings oren.

Spikelet Wilson (Euonymus myrianthus)

Buah-buahan Wilson's spindleSpesies spindle-bearing yang jarang tetapi sangat dekoratif ditemui di barat China, dan dibawa ke Eropah pada tahun 1908 oleh Ernest Wilson, seorang ahli botani terkenal dan kekasih tumbuhan. Seperti yang dapat dilihat dalam gambar bearing spindle, perbezaan asasnya adalah warna kuning kapsul benih, yang memberikan semak atau pokok rendah yang sangat elegan, penampilan luar biasa.

Fortune Leaflet (Euonymus fortunei)

Cawangan spindle Fortune dengan buah-buahanSpindle asal Cina telah diketahui di Rusia pada permulaan abad yang lalu, ketika spesimen pertama semak dibawa ke taman-taman pantai Laut Hitam di Caucasus dan Crimea. Hari ini, gelendong Fortune berada di puncak populariti, yang menyebabkannya tidak hanya di ornamentality tumbuh-tumbuhan, tetapi juga dalam kepelbagaian dan ketahanannya. Ini adalah pelbagai daun spindle yang jarang berlaku, yang kekal hijau dan bertahan dalam keadaan musim sejuk di Rusia.

Sebagai tambahan kepada bentuk tumbuhan tradisional dengan berbentuk pisau pembedah, seperti gambar daun gelendong, daun dan buah-buahan merah putih yang kecil, terdapat banyak jenis menjalar. Mereka adalah orang-orang yang berkepentingan untuk pencinta Rusia budaya hiasan.

Spindle Fortune mempunyai jisim kecil yang berdaun dan beraneka warna yang tidak berbunga, tetapi musim sejuk yang sempurna dan membiak secara vegetatif.

Bunga berwarna hijau kehijauan, kotak buah lebih kecil daripada spesies lain. Mereka berbentuk rata, tanpa bentuk sayap. Di tengah pusat dan utara hanya bentuk menjalar adalah stabil.

MooshadowSebagai contoh, satu spesies Euonymus fortunei var. radicans – cepat mengambil akar, memanjat atau menjalar di atas tanah belukar kecil, sesuai ditanam di sempadan atau sebagai tumbuhan tanah-cover.

The spindle of Emerald GaietyBerbagai daun spindle Forchun Emerald Gaiety dengan peningkatan hanya 30 cm tidak boleh diabaikan kerana dedaunan bujur cerah dengan tepi putih yang kontras. Warna ini tipikal untuk musim panas, oleh musim gugur daun gelendong hijau menjadi merah jambu-ungu.

Tiket Larangan Emerald EmasEmas Emas Emas yang berkesan dan sangat bersahaja – Emerald Gold lain-lain, tetapi sudah ada dengan dedaun kuning-hijau. Ketinggian maksimum tanaman tidak melebihi 50 cm, tetapi pucuk-pucuk yang kuat tumbuh secara aktif dan membentuk mahkota hingga satu setengah meter lebar.

Berleckle Harlequin ForbiddenThe Berluster of the Forchun Harlequin adalah lebih hiasan daripada jenis sebelumnya dari tumbuhan yang menakjubkan ini. Dedaunan mudanya hampir putih. Sayuran-sayuran di atasnya terdapat dalam bentuk huru-hara yang kecil. Hanya membesar, ia memperoleh pewarnaan yang lebih tradisional, tetapi sempadan terang masih kekal.

Minimus spindle daun kecil adalah salah satu jenis yang paling kecil dan elegan. Ketinggiannya hanya 15 cm, tetapi mustahil untuk lulus. Daun bulat terang menarik pemandangan kedua-dua musim panas dan musim sejuk.

Fortune Leaflet SunshineDalam spindle Sunshine yang spektak, warna kuning adalah warna utama dalam warna dedaunan berbentuk bujur kecil. Kilang itu dengan sempurna memegang bentuknya, meminjamkan dirinya untuk membentuk dan menjadi hiasan asal sempadan hidup, katil bunga atau bukit pegunungan.

Video mengenai gelendong