Mawar VelvetyMawar yang terang, lembut, menarik dan megah tidak boleh meninggalkan mana-mana tukang kebun yang tidak peduli. Tetapi setelah menetapkan matlamat untuk menyelesaikan keajaiban semulajadi ini di laman web mereka, ramai yang berhadapan dengan masalah cara mengatur rosari supaya ternyata menjadi hebat dan sesuai dengan gaya umum taman, dan tidak terlalu menuntut untuk pergi.

Untuk menghadapi tugas yang sukar lagi kerana dunia mawar yang begitu luas yang hanya nama-nama beberapa spesies boleh hilang: stam dan polyanthus, kecil dan mendaki, floribunda dan grandiflora … dan kemudian ada kelas dan berpuluh-puluh warna dan bentuk. Dan semua ini perlu dipertimbangkan, mengandung reka bentuk katil bunga mawar.

Lokasi katil bunga dengan mawar

Tetapi anda masih perlu bermula dengan memilih tempat untuk taman bunga masa depan. Mawar memilih kawasan matahari yang dilindungi matahari, di mana pada waktu pagi dan jam paling panas, tengah hari, bunga boleh bersembunyi di penumbra, tetapi ke arah malam tidak ada yang dapat menutupi bunga dari matahari.

Ke tanah, mawar juga mempunyai keperluan mereka sendiri:

 • Air bawah tanah tidak boleh lebih dekat daripada dua meter dari permukaan;
 • Saliran yang baik dan pemakanan yang mencukupi adalah penting;
 • Dan jika tanah itu padat dan berat, maka lebih baik membuat campuran pasir atau gambut terlebih dahulu.

Cara paling mudah untuk menghiasi katil bunga dengan bunga ros tidak di tengah-tengah tapak, tetapi berhampiran dengan bangunan atau pagar, dekat pokok atau di sepanjang jalan. Ini akan melindungi tumbuh-tumbuhan dari angin, menutupi mereka untuk musim sejuk dan panjang untuk mengekalkan kesan hiasan penanaman.

Rosario tetap

pendaratan seperti dalam gaya taman istana, walaupun, tentu saja, yang besar, tetapi sering dibenarkan di kawasan selatan, di mana bunga ros tidak boleh takut fros. Classic tanah penjelmaan tasbih boleh disusun seperti berikut: Di tengah-tengah komposisi geometri betul terletak di antara dua laluan taman, mawar renek diletakkan lebih dekat dengan pinggir teh hibrid ditanam, dan sempadan adalah polyanthus hidup.

Untuk bunga mawar bunga, yang direka bentuk dalam gaya taman biasa, terdapat juga pusat statik komposisi, menggantikan mawar renek – boleh, sebagai contoh, patung, vas tinggi atau pancutan air.

Rosary Landskap

Selalunya skim tidak formal seperti bunga ros dengan bunga menghasilkan sebilangan kecil saiz dan bentuk tanaman yang berbeza, serta asimetri dan fantasi dialu-alukan di sini. Mawar, seperti tidak ada tumbuhan lain, sesuai untuk hiasan gerbang dan arbors. Gaya ini hanya dialu-alukan oleh aplikasi semulajadi yang menarik

mawar dalam hiasan

Menggabungkan stamping, hibrid teh dan mawar memanjat, anda boleh melanjutkan pembukaan tapak, menjadikannya lebih serba boleh dan menarik. Tirai perancangan, adalah penting hanya untuk ingat bahawa penanaman kumpulan bulat kelihatan lebih baik daripada tumbuh-tumbuhan tunggal.

Rosario struktur

Reka bentuk sejagat katil bunga dari mawar untuk sudut taman dengan laluan dalaman, atau bangku, berhampiran teres atau kolam. Penanaman semacam itu tidak terlalu besar, tetapi anda dapat melihat setiap bunga, dan siapa-siapa, dan bunga mawar ini layak. Keanggunan garis akan memberi penekanan pada plot dengan kerikil atau batu alam.
Pilihan untuk membuat bunga bunga dengan bunga ros tidak banyak.

berhampiran kolam

Satu rosari akan menghiasi patung-patung klasik atau tiruan Taman Bahasa Inggeris Lama dalam bentuk gazebo yang diatur di kanopi mawar. Seseorang akan menyukai sebuah taman Cina dengan mawar hibrid teh yang banyak, dan di suatu tempat di timur akan menjadi rosario Mauritania yang mewah dengan mawar semak yang harum.

mawar di dinding

Bagaimana untuk menghiasi katil bunga dengan bunga ros di cerun

Sekiranya tapak tidak betul, maka ini tidak menjadi halangan untuk menanam bunga mawar. Perkara utama ialah cerun yang dipilih tidak mempunyai orientasi utara. Semakin besar plot akan melihat ke arah selatan, semakin lama bunga akan berlangsung, dan akan lebih mudah untuk menjaga bunga mawar dari pembekuan.

di cerun

Dan jika di kawasan selatan inap mawar boleh terdiri secara eksklusif daripada bunga ros sahaja, di lorong tengah adalah lebih baik untuk menggabungkan mereka dengan ivy dan hutan ungu, Aubrieta dan Arabis, alpine phlox, bawang bermusim, lumut, stonecrop. Secara klasik dengan mawar anda boleh menggabungkan tuan rumah.

Di cerun, lebih baik untuk menanam jenis-jenis mawar yang terletak lebih dekat ke paras tanah: penutup tanah dan pendakian, yang boleh dipasang pada batu-batu dan digunakan di atas tanah yang tidak rata dari pendukung.

Hiasan mimpi itu

Arnab dengan bunga mawarRabatka, seperti: satu sisi atau yang ditinjau dari semua pihak, dirancang sesuai dengan prinsip penting – di tengah-tengah tumbuhan tertinggi, dan lebih dekat ke tepi yang lebih rendah. Berhubung dengan bunga mawar, menggigit pokok renek juga diambil kira, oleh itu, hanya bunga ros tanpa duri yang seharusnya berada di jalan, jika tidak, ia perlu untuk meningkatkan lebar jalan atau sempadan yang mengikat katil bunga dengan mawar.

Rumput merah jambu

Dengan ruang yang mencukupi di tapak, anda boleh menguruskan permaidani pepejal penutup tanah atau memanjat mawar, diatur dengan bijirin dan tumbuh-tumbuhan berbunga hiasan lain. Mawar mendaki dengan reka bentuk taman ini ditanam, seperti penutup tanah, melekatkan pucat fleksibel ke tanah dengan kancing logam.

Untuk reka bentuk katil bunga dengan bunga mawar yang kelihatan seperti rumput, tidaklah patut mengambil jenis tumbuhan yang cenderung berkembang dengan banyak.

Rumput dengan mawar boleh melakukan beberapa fungsi yang sangat berguna:

 • Lama lama sangat hiasan dan tidak memerlukan penjagaan khas;
 • Membantu memformalkan tanah kosong;
 • Tidak memerlukan memotong;
 • Positif memberi kesan kepada tanah dan iklim mikro tapak;
 • Simpan lembapan berhampiran permukaan tanah;
 • Sukar untuk membiak rumpai.

Dari gabungan rumput-rumput tradisional, bunga-bunga perennials dan musim bunga yang ditanam satu tahun, anda boleh membuat katil bunga yang hebat dengan jenis penutup tanah dalam gaya rumput Moor.

Mawar untuk lindung nilai

Reka bentuk lindung nilai daripada mawarMawar yang hebat untuk landskap menegak. Hedge renek berduri berada dan hiasan, dan perlindungan taman, dan untuk apa-apa struktur setengah meter tinggi, anda boleh mengambil mawar taman bukan sahaja, seperti floribunda tinggi, grandiflora dan taman pelbagai tetapi juga rosehips.

Untuk lindung nilai, semak ditanam dalam susunan berperingkat, pada jarak hingga setengah meter, dan dalam tumbuhan selang tumbuh-tumbuhan yang berkemungkinan rendah atau tumbuhan pendamping yang sepadan dengan skema warna, saiz dan masa berbunga.

Walau bagaimanapun, mengatur lindung nilai mawar adalah penting untuk diingat bahawa sebagai tambahan kepada banyak kelebihan, dan terdapat kelemahan:

 • Untuk mawar, tempat yang cerah, terlindung dari angin diperlukan;
 • Pada bulan-bulan musim gugur, selepas membuang daun dengan mawar, lindung nilai semacam itu kelihatan telanjang dan tidak menarik. Penyelesaian masalah dalam pemilihan varieti yang mekar hingga akhir musim gugur, jangan menumpahkan dedaunan atau mempunyai buah dekoratif yang cerah;
 • Walaupun dengan pemangkasan yang teliti, ia tidak selalu mungkin untuk mencapai pagar yang kemas.

benih lindung nilai lebih baik untuk mengambil dua atau tiga tahun, yang ditanam di dalam kedalaman parit 60 cm. musim panas daun luruh meningkat berbunga tumbuhan pada separuh pertama musim gugur, dan jenis malar hijau musim bunga.

Hiasan pagar bunga mawar

pagar

Katil bunga bercampur dengan mawar

katilApabila mencipta campuran dengan mawar, sangat penting untuk mengambil kira pengelompokan tumbuhan, dan bukan hanya mawar, tetapi semua spesies lain, ketinggian dan, tidak diragukan lagi, dari segi masa berbunga.

Sebaik-baiknya, jika akhir berbunga salah satu jenis bertepatan dengan permulaan berbunga yang lain. Bagi rumput, untuk campuran bingkai anda tidak perlu mengambil bunga ros yang cepat, yang secara tidak sengaja akan menggantikan tanaman lain dan boleh, dalam perjalanan masa, dapat mengurangkan penghiasan tempat tidur bunga dengan mawar dengan ketara.

Dalam campuran sempadan unilateral, penanaman pokok renek yang tinggi dianjurkan dari penonton, jenis menengah yang paling menakjubkan ditanam di tengah-tengah, dan jenis mini mawar atau bahkan penutup mawar dibawa ke barisan hadapan.

Dalam campuran bunga yang ditinjau dari semua sisi tumbuhan tinggi ditanam di sepanjang garis simetri atau di tengah.
Bergantung kepada pelbagai dan saiz semak mawar itu adalah penting untuk menanam jarak jauh dari satu sama lain dan tumbuh-tumbuhan lain, dan barisan yang paling dekat dengan jalan itu dianjurkan tidak kurang daripada setengah meter dari jalan raya.

Sempadan Taman

Prinsip yang sama juga berlaku untuk penanaman sempadan hiasan yang sempit dengan bunga mawar.

Mawar rendah mawar dengan sempurna menonjolkan selekoh trek atau menekankan peralihan dari landskap melintang ke menegak.

Kotej ditanam dari bunga floribunda, bunga mawar tanah dengan dedaunan hiasan dan kepelbagaian pendek.

mawar di lorong laluan

Peraturan untuk membuat katil bunga dengan mawar

 • Mawar tidak suka kesepian sangat, jadi pelbagai mesti diwakili oleh tiga atau lima belukar.
 • Rupa-rupa tidak harmoni menanam bunga ros dengan ketinggian yang berbeza.
 • Pastikan untuk mempertimbangkan gamut bunga, di mana mawar harus selaras dengan seluruh tumbuhan, tetapi tidak bergabung dengan latar belakang umum.
 • Bunga merah diencerkan dengan putih dan krim, bintik-bintik yang baik berwarna kuning dan lembut atau nada biru. Tetapi bunga ros mawar hilang terhadap pembungaan merah jambu.
 • Varieti dengan bunga berwarna-warni perlu diletakkan secara berasingan.
 • Di tengah-tengah katil bunga yang besar dengan bunga mawar adalah semak tinggi yang terang atau satu setem merah.

Kelebihan utama mixborder dengan mawar adalah tempoh dan peralihan tumbuhan berbunga: manakala mawar tidak berbunga, bunga yang diberi penampilan hiasan oleh tumbuhan berbunga awal lain, misalnya, bawang; maka mawar itu berkuat kuasa, dan selepas penumpahannya, bunga gugur, rumput atau bunga kering akan muncul.

Tumbuh-tumbuhan untuk mawar:

 • Tumbuhan konifer dari semua jenis dan saiz;
 • Barberry, spesies keperakan Artemisia, Loch dan vesicleberry;
 • Tumbuh-tumbuhan bulbous bermusim;
 • Clematis;
 • Perennial hiasan yang tidak mengganggu, berfungsi sebagai latar belakang semak mawar;
 • Menanam tumbuh-tumbuhan berbunga tahunan, mengisi ruang kosong dalam penanaman.

Di sekitar katil mawar anda boleh membuat pinggir batu, jubin atau batu, mulsa semulajadi daripada kulit kayu atau kerikil yang kelihatan baik. Dari tepi jalan ke baris pertama mawar adalah penting untuk meninggalkan sekurang-kurangnya 50 cm.

Katil bunga mawar dengan tangan sendiri

Mula-mula menentukan sempadan-sempadan bunga, kemudian keluarkan tanah dengan 10 – 15 cm, kompak bahagian bawah dan atur pagar taman bunga masa depan untuk menggambarkan sempadannya yang jelas. Hiasan luar katil bunga dengan mawar dilakukan dengan batu atau penimbunan kembali dengan kerikil kecil, mulsa atau kerikil.

Dalam menanam bunga ros anda tidak boleh membuat pola bunga yang rumit, dan berlimpah dengan berpuluh-puluh spesies tumbuhan. Aksen utama harus diarahkan kepada mawar, dan tanaman yang tinggal hanya berfungsi sebagai latar belakang yang baik.

Di atas katil romantis campuran bunga ros, gambar yang dibentangkan di sini, perennials yang paling bersahaja ditanam: Veronica dengan anak panah ungu dan petrel merah jambu. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh mengatakan bahawa taman bunga hanya tiga spesies kelihatan membosankan atau miskin.

Video: gabungan mawar dengan warna lain