perennialsBunga – hiasan mana-mana taman, di mana sahaja dan berapa besarnya. Terima kasih kepada tompok warna yang berturut-turut, walaupun sudut yang paling menarik adalah kehidupan, hanya setiap taman bunga memerlukan penjagaan yang teliti dan teliti.

Satu-satunya jalan keluar dari keadaan ini – bunga saka untuk katil bunga, yang perlu juga dipadankan sekali, dan masalah penanaman tahunan dan menggali untuk beberapa tahun akan dilupakan. Hanya untuk merancang taman bunga itu akan perlu mengambil kira beberapa peraturan penting.

Perancangan taman bunga dari perennials

Pertama sekali, anda harus memilih tapak untuk masa depan yang mengalir dan menentukan bentuk taman bunga. Tiada peraturan dan sekatan yang istimewa, bagaimanapun, dari mana-mana pihak pengembang bunga harus kelihatan bermaruah.

Bagi pemilihan tumbuhan saka untuk katil bunga di negara ini, ia adalah penting untuk mendapat petunjuk bukan sahaja oleh skim warna pilihan, tetapi juga kepada jenis parameter tumbuh-tumbuhan itu sendiri.

 • Pusat komposisi harus menjadi perennials dengan warna-warna terbesar dan paling terang.
 • Untuk menambah mereka perlu tumbuh-tumbuhan berbunga yang lebih sederhana.
 • Perennials kecil dan berukuran digunakan untuk mengisi jurang dan tepi.

Adalah penting apabila memilih untuk melihat bukan sahaja bunga, tetapi juga daun: bentuk, warna dan saiznya. Hijau boleh menjadi tidak hiasan daripada tumbuh-tumbuhan berbunga.

Tumbuh-tumbuhan yang tinggi ditanam di kejauhan, jika katil bunga berhampiran dinding atau pagar. Jika taman bunga boleh dikelilingi, tumbuhan terbesar mesti berada di pusat komposisi. Dalam pembinaan sedemikian, ada kemungkinan untuk memasuki tanaman sedia ada: pokok, pokok renek atau bangunan taman, sebagai contoh, lengkungan atau pergola.

Perennial terbaik untuk katil bunga

Ini perennials – yang paling popular, bersahaja dan hebat pada masa yang sama, hanya berdasarkan mereka boleh membuat beberapa versi tentang katil asal, yang akan menghiasi taman untuk beberapa tahun riang:

 • Astilba – adalah tumbuhan yang unik yang boleh menjadi sangat hiasan walaupun di bawah naungan padat, dan bergantung kepada pelbagai, mereka boleh menjadi saiz yang berbeza dan mempunyai warna yang berbeza panicles gebu – warna yang rabuyut rekod untuk masa yang lama, sehingga sepuluh minggu.
 • Helenium. Pembungaannya berlimpah dan berkekalan, dari bulan Jun hingga frost.
 • Geranium megah – terkenal bukan sahaja untuk bunga yang besar, tetapi dedaunan dan hiasan, ia tumbuh di bawah naungan separa, di bawah pokok-pokok dan di mixborders dengan perennials lain, berbunga dari Mei hingga Jun, dan kemudian kelihatan menyenangkan merah daun ringan.
 • Kotovnik – Tidak bersahaja, tahan terhadap sebarang keadaan dan apa-apa cahaya, tetapi terutamanya kaya dengan bunga matahari.
 • Mack oriental – Unik dalam saiz warna-warna cantik. Terdapat pelbagai jenis yang berbunga pada bulan Mei-Jun, dan kemudian pada bulan Jun-Julai.
 • Cuff – salah satu perennials yang paling tahan lasak dan bersahaja untuk katil bunga dengan daun yang hebat.
 • Pembersihan – mampu menghidupkan semula pendaratan pada bila-bila masa sepanjang tahun, ia tidak bersahaja dan cepat menghasilkan semula.
 • Rudbeckia – menerangi taman dengan bunga pada musim panas dan musim luruh. Kilang itu sendiri menyukai tanah yang ringan dan berkhasiat.
 • Yarrow– bakul warna yang berbeza dihiasi dengan katil bunga dari bulan Jun hingga September.
 • Hosta – salah satu daripada bunga abadi yang penuh kasih sayang untuk katil bunga. Hosta dikombinasikan secara klasik dengan Astilba.
 • Sage – menghiasi taman dan perbungaan semua aliran ungu, dan aroma halus dari bulan Jun hingga musim luruh.
 • Anemon Jepun – ini adalah perennial paling indah di kalangan bersahaja. Bunga-bunga halus dari pelbagai warna yang luar biasa bukan sahaja di atas katil bunga dari perennials, tetapi juga dalam bunga.

Related  Penanaman jintan kayu keras Cina

bunga abadi

Flowerbed dari perennials reka bentuk sendiri

Berpikir tentang membuat katil bunga dari tumbuh-tumbuhan lama, anda tidak sepatutnya mempercayai gambar yang indah pada beg dengan biji. Untuk tumbuh-tumbuhan gembira dengan berbunga yang baik dan panjang, ciri-ciri tumbuh-tumbuhan yang berguna dalam perancangan taman bunga adalah lebih penting.

Ia tidak perlu mengejar bilangan spesies, lebih penting untuk memilih tanaman dengan warna dan syarat berbunga.

skema katil bungaPertama menentukan saiz penanaman masa depan dan, berdasarkan landskap sekeliling dan keutamaan peribadi, pilih bunga perennial khusus untuk bunga.

Dengan berbuat demikian, pertimbangkan:

 • masa berbunga setiap tumbuhan, supaya sekurang-kurangnya tiga spesies mekar di atas katil bunga;
 • syarat pertumbuhan dan penjagaan;
 • Gabungan harmoni dengan spesies lain, contohnya dalam warna atau warna.

Kemudian rancangan itu dipindahkan ke pelan. Lebih baik, jika ia adalah kertas milimeter, maka pengiraan bilangan tumbuhan tidak akan sukar.

Pada satu meter persegi, bergantung kepada pertumbuhan tanaman saka, sejumlah tumbuhan ditanam.

 • Pada ketinggian 1 hingga 2 meter, tumbuhan 2-5 tumbuhan.
 • Pada ketinggian 50 cm hingga 90 cm, 5-9 tumbuhan diperlukan.
 • Pada ketinggian 20 cm hingga 40 cm, 7-12 tumbuhan diperlukan.
 • Penutupan tanah dan spesies yang tumbuh rendah ditanam dalam jumlah 10-16 keping.
 • Tumbuh tumbuhan, tanpa mengira pertumbuhan, menanam pada kadar 12-25 keping.

Adalah lebih baik untuk menanam perennial pada markah yang telah ditandakan sebelum ini.

Mencari untuk mencapai penutup yang padat pada bunga, jangan letakkan perennials terlalu heapy. Ini tidak akan membenarkan kilang itu tumbuh dan berkembang dengan kuat pada masa depan.

Katil bunga dari perennials untuk pemula

 1. Phloxes warna ungu atau krimson;
 2. Astilba dengan berus merah jambu, mekar sepanjang musim panas;
 3. Daylily dengan cawan ungu atau ungu bunga;
 4. Geiger dengan hiasan daun fros yang tahan lama;
 5. Geranium megah, menyenangkan dan berbunga dan dedaunan berwarna-warni.

Hanya lima jenis perennials biasa dan sangat bersahaja untuk katil bunga, ternyata, dapat menjadi dasar komposisi yang sangat menarik dari pembungaan yang berpanjangan.

skema katil bunga dari perennials

Taman bunga dari perennials di latar belakang panggangan

Di taman bunga ini, bukan sahaja pesawat terbang mendatar digunakan, tetapi juga pesawat menegak. Ini adalah grid hiasan, di mana komponen pendaratan clematis (15) dan lava lembut (14) disokong. Sedikit dekat dengan penonton ialah echinacea (13) dan bola hiasan allium (7), pudina Korea tinggi (12) dan lofant.

Related  Bagaimana untuk menyelesaikan masalah apabila thuja tercinta saya menguning selepas musim sejuk

Di tengah komposisi box-kon (10), perak mugwort pinat (11) dan kaya ungu Agastache (8). Pada sisi, bunga yang berbatasan dengan verbena (9), hibrida yarrow (6), dan salah satu spesies lapchatka (5).

Dalam contoh ini, yang paling dekat ke tepi katil muncul spesies yang paling berukuran: geranium bunga biru (3), sedum (4), thyme (1) dan cuff (2).

Ia sama sekali tidak perlu untuk menyalin corak dan gambar bunga bunga dengan perennials yang terdapat di rangkaian atau majalah untuk berkebun dengan ketepatan yang maksimum. Mana-mana tumbuhan boleh diganti, jika anda memilih yang lain, dengan tempoh yang sama berbunga dan keadaan pertumbuhan yang selesa. Dengan cara yang sama, anda boleh menggantikan julat warna katil bunga, mengurangkan atau menambah saiznya, menyesuaikan dengan keperluan anda.

skema katil bunga

Penyembuhan katil bunga tumbuhan saka

Perennials adalah baik kerana mereka membolehkan anda untuk bereksperimen dengan jiwa dan membuat katil bunga yang unik walaupun dari tumbuhan yang paling biasa. Sebagai contoh, kenapa di beberapa yatim piatu, tetapi tidak dilenyapkan sudut matahari, tidak membuat taman bunga herba perubatan?

Rajah menunjukkan bagaimana penanaman setiap tumbuhan terletak, dan konsep skema warna diberikan.

Apabila mencipta taman bunga ini, nama-nama bunga bunga yang berikut untuk katil bunga telah digunakan:

 1. Echinacea, dengan baiknya berkembang sehingga pertengahan musim luruh,
 2. Kuku,
 3. Kuning atau linen yang tidak rumit,
 4. Veronica officinalis,
 5. Lavender atau bijak yang sama dalam parameternya,
 6. Badan, mewujudkan tempat terang padat, atau oregano,
 7. Basil wangi,
 8. Plantain berbentuk pisau pembedah,
 9. Mullein menghiasi taman bunga dengan tangkai bunga yang kuat,
 10. Pulmonari,
 11. Yarrow biasa.

garis besar

Begitu juga, anda boleh merancang dan katil perisa pedas herba, menggantikan bunga saka tinggi dan rendah berkembang untuk katil bunga, gambar, dan yang namanya disenaraikan dalam sumber kepada budaya sama-sama menarik. Di latar belakang, yang katil gastronomi boleh menanam Jintan saru, catnip, lavender dan Melis, lebih dekat ke trek untuk meletakkan pudina, sage, pelbagai jenis bawang dan oregano dan thyme boleh skirt yang petak bunga dan borage.

Perennials memerlukan kawalan ke atas pembiakan mereka, jika tidak, mereka akan pudar dengan masa, bunga akan berkurangan, dan bunga bunga akan kehilangan garis besarnya.

Bunga katil dari perennials berbunga berterusan

Walau bagaimanapun, impian setiap tukang kebun adalah katil bunga, mekar dari saat salji turun, dan sebelum bermulanya musim sejuk. Adalah sukar untuk merancang keajaiban seperti itu, tetapi jika anda menganggap urutan tumbuhan berbunga dan memastikan penjagaan yang betul, maka tugas itu akan sangat mungkin untuk banyak pecinta bunga.

Related  Memilih Chip Blue juniper mendatar untuk menghiasi taman anda

Spring

garis besar

 1. Muskari atau Pushkinia;
 2. Padang rumput Pulsatilla;
 3. Arabis;
 4. Tulip kelainan warna krim yang berlebihan;
 5. Merpati tulen oren kuning;
 6. Aquilegia;
 7. Daffodils warna lembut dengan mahkota pendek;
 8. Daffodil berwarna kuning;
 9. Tulip kuning bunga di dalam pot bunga;
 10. Zimovnik timur;
 11. Warna berwarna pastel mawar yang berwarna-warni dengan bunga bersaiz sederhana;
 12. Lilac adalah tempoh berbunga purata.

Musim panas

skema katil bunga dari perennials

Dominan di atas katil daripada perennials musim panas adalah saka batang-rose, tetapi ia boleh diganti atau delphiniums Foxglove naungan yang berbeza.

Tumbuhan hiasan pada bulan-bulan musim panas diberikan oleh:

 1. Mawar berbilang bunga;
 2. Lilac;
 3. Kubis hare;
 4. Eringium;
 5. Lavender;
 6. Rumput biru;
 7. Cosmey;
 8. Lily adalah Tibet;
 9. Pyrethrum pink;
 10. Malva atau digitalis;
 11. Oregano biasa;
 12. Delphinium.

Apabila menanam, penting untuk mempertimbangkan persaingan di antara pokok yang ditanam.

Musim luruh

skim bunga bunga bunga saka pada musim luruh

Pada musim gugur, bunga dari banyak tanaman perennials berakhir, bagaimanapun, tugas menjamin hiasan semula mengambil sendiri perubahan warna dedaunan dan bijirin.

 1. Kecil belukar naik belukar;
 2. Kubis atau cucian kering;
 3. Eringium;
 4. Rumput biru atau beskolenka;
 5. Cosmey;
 6. Pyrethrum pink;
 7. Chrysanthemum Siberian;
 8. Anemone dari Hubei;
 9. Clopogon adalah mudah.

Pra-musim sejuk

skim pada musim sejuk

Hiasan katil bunga sehingga salji memelihara secara semula jadi berubah menjadi bunga kering, yang telah selesai berbunga pada musim gugur, dan juga:

 1. Zimovnik timur;
 2. Pembersihan;
 3. Hulberi gergasi;
 4. Molinia.

Penjagaan perennials

Perennials tidak boleh dipanggil terlalu berlebihan, tetapi mereka juga mempunyai keutamaan dan syarat mereka untuk syarat penanaman dan penjagaan:

 • Untuk perennials yang lebih baik longgar, ringan, tanah kaya dengan nutrien.
 • Jika tumbuh-tumbuhan liar ditanam di bunga, penting untuk mewujudkan keadaan bagi mereka yang hampir semulajadi mungkin.
 • Untuk menjaga kelembapan dan membuat perlindungan untuk tumbuh-tumbuhan pada musim sejuk, anda boleh menggunakan mulsa, serbuk habuk dan jarum pain.
 • Penyiraman dan peragaan atas bahkan perennials yang paling bersahaja untuk bunga yang perlu dilakukan dengan berhati-hati, supaya tidak membenarkan pengairan air di bawah roset.
 • Ia adalah perlu untuk mewujudkan perlindungan taman bunga yang boleh dipercayai dari angin.
 • Perlindungan semulajadi dari perosak akan ditanam di sepanjang pinggir bunga marigolds dan lavender bunga.

Pendekatan yang berwibawa terhadap pemilihan tanaman lama dan penjagaan mereka – adalah jaminan untuk mewujudkan taman bunga teladan, yang selama bertahun-tahun akan menjadi hiasan sebenar laman web ini, dan sumber kebanggaan untuk penciptanya.

Video – bunga perennial untuk taman