di negara iniShrub budleigh, penanaman dan penjagaan di tanah terbuka di luar yang, tidak terlalu sukar, boleh menjadi puncak landskap musim gugur yang membosankan di ladang ladang negara. Tumbuhan ini mekar pada akhir musim panas dan musim luruh, pada masa yang kebanyakan tanaman hiasan telah lama pudar.

 Budlei – apa yang dia suka?

mekar budleaBudlei tergolong dalam keluarga Noricnikov. Tanah airnya adalah Asia, Afrika Selatan dan Amerika. Nama tumbuhan itu diterima bagi pihak ahli botani Adam Badle.

Dalam masyarakat, budlei dipanggil lilac musim gugur untuk keserupaan bentuk perbungaannya dengan ungu tradisional. Bunga-bunga tumbuhan mempunyai aroma madu yang kuat, menarik pelbagai serangga, termasuk rama-rama. Oleh itu, semak ini sering dipanggil rama-rama atau magnet rama-rama.

bunga putih budleiPenanam bunga tahu lebih daripada 100 spesies budlei, kedua-duanya malar hijau dan gugur. Ia boleh tumbuh-tumbuhan herba atau pokok renek, kadang-kadang mencapai ketinggian 3 meter. Bentuk, warna dan saiz perbungaan juga sangat pelbagai. Tumbuh-tumbuhan berbunga untuk masa yang lama: dari pertengahan akhir musim panas hingga lewat musim luruh.

Pada budlei belukar, anda dapat melihat perbungaan yang dibuka secara serentak, hanya tunas baru dan buah yang sudah terikat.

bunga oren budleiWalaupun tanah asli kilang itu adalah negara dengan iklim yang hangat, ia juga mungkin untuk menanam belanjawan dan penjagaan di kawasan terbuka di kawasan yang lebih sejuk. Untuk musim sejuk adalah perlu untuk menutup belukar supaya bahagian tanah tumbuhan tidak terjejas oleh fros.

Bagaimana untuk menyebarkan budle

Pengeluaran semula budlea mungkin dalam dua cara. Setiap daripada mereka mempunyai hak untuk digunakan.

Pengeluaran semula oleh biji benih

benih budleaIni adalah kaedah yang sangat susah. Benih boleh dibeli di kedai khusus atau dikumpulkan dari semak belukar lewat. Hanya sama ada benih yang dikumpulkan oleh tangan mereka sendiri bergantung kepada sama ada mereka telah matang dengan cukup baik. Hakikatnya, misalnya, pendaratan dan penjagaan pendaratan di Siberia di kawasan terbuka di belakangnya adalah mungkin. Tetapi masa untuk masak dalam benih dalam iklim sejuk tidak mencukupi. Oleh itu, lebih baik memberi pilihan kepada benih yang dibeli.

Tanah yang digunakan untuk menyemai mesti mempunyai keasidan neutral. Benih, kerana ia sangat kecil, lebih baik dicampur dengan pasir. Mereka ditaburkan di tanah longgar dan sedikit ditekan. Bekas ditutup dengan filem atau kaca. Penyiraman dilakukan menggunakan pistol semburan. Bekas diletakkan di tempat yang hangat dan terang.

Bahan penanaman perlu sentiasa berventilasi dan dibasahkan. Pucuk pertama muncul pada 14-21 hari. Pada peringkat penampilan 3-4 daun benih diselam ke dalam periuk yang berasingan. Hanya dengan permulaan haba berterusan pada musim bunga bermula pendaratan dan penjagaan budlei di dalam tanah di udara terbuka.

Pengeluaran semula oleh keratan

batang budlei untuk pembiakanUntuk pembiakan oleh keratan, anda boleh menggunakan pucuk musim bunga muda 15-20 cm panjang atau dipotong pada musim luruh, ranting yang rapi. Pada keratan, tunas yang lebih rendah dikeluarkan dan stimulator pertumbuhan diproses. Springs dikebumikan di dalam tanah selama 3-5 cm dan ditutup dengan filem. Perakaran berlangsung selama dua bulan. Filem ini dikeluarkan hanya selepas penampilan pucuk baru.

Terlepas dari apa kaedah pendaraban tanaman yang dipilih, lebih baik untuk menghasilkan peringkat pertama percambahan dan perakaran di rumah. Penanaman dan penjagaan ruang terbuka di tempat terbuka mungkin hanya selepas bermulanya panas.

Ciri-ciri penanaman dan penjagaan budlei

tempat pendaratan pendengaran yang cerahPilih tapak untuk pendaratan bush budlei harus cerah dan dilindungi dari angin dan draf yang kuat.

Tanah lebih suka tanah lembap dan disenyawakan dengan baik.

budlei belukar mudaJarak antara semak belukar harus agak besar (kira-kira 1-1.5 meter), kerana kilang itu tumbuh pesat.

Apabila menanam dan meninggalkan di kawasan terbuka, penggelek perlu dipotong secara teratur. Pada tahun pertama selepas penanaman, tunas muda dipotong hingga separuh. Tahun depan, batang yang dipangkas dipangkas. Mereka disyorkan untuk meninggalkan 2 buah ginjal.

Pemangkasan bukan sahaja membantu membentuk semak-semak bentuk yang diingini, ia menyumbang kepada kehidupan yang lebih lama dari tumbuhan, dan merangsang pembungaan aktif.

Permaidani belukar budlei

belukar budlei selepas musim sejukUntuk mendapatkan semak belukar yang berkerak, tidak cukup untuk menyediakan pendaratan yang lebih selesa dan dandanan di dalam tanah. Memudar dalam kehangatan adalah keadaan utama untuk pertumbuhan yang baik dan berbunga yang menggembirakan. Budlei sangat menuntut syarat-syarat musim sejuk, kerana dalam halo asalnya tidak ada fros yang teruk. Dalam keadaan iklim pusat tali pinggang, bahagian daratan tumbuhan selatan (jika tidak dilindungi) sepenuhnya membeku pada musim sejuk. Hanya akar yang tersembunyi di bumi yang masih hidup, mampu memberikan pertumbuhan baru pada musim bunga, di bawah keadaan yang menggalakkan.

Untuk dapat mengagumi warna-warna budle pada musim gugur, penanaman dan dandanan di pinggir bandar mengandaikan penciptaan keadaan khas untuk tempoh musim sejuk. Kira-kira dari akhir bulan Julai adalah perlu untuk berhenti untuk membuat apa-apa jenis pembajaan tambahan tumbuhan, termasuk mulsa batang dengan kompos. Juga, tidak digalakkan menggunakan abu dan baja lain ke tanah dari tempoh ini. Ini adalah perlu untuk tumbuhan untuk menyediakan untuk musim sejuk.

pottyIsyarat kepada fakta bahawa tumbuhan itu adalah masa untuk menutup, berkhidmat, mula memerah daun. Ini berlaku biasanya pada bulan Oktober atau November. Untuk menutup belukar, anda perlu memilih hari yang kering dan cerah. Tempat perlindungan harus dibina mengikut susunan berikut:

  1. Taburkan belukar dengan tanah kering ke tahap buah pinggang ketiga.
  2. Potong batang protruding, meninggalkan ranting panjang sekitar 20 cm.
  3. Tutup belukar dengan dahan.
  4. Tutup struktur di atas kotak kayu yang besar.
  5. Di bahagian atas kotak, letakkan bumbung yang dirasai atau papan tulis untuk melindungi perlindungan dari hujan.

Untuk musim sejuk selamat rumah, mesti ada udara yang cukup di tempat perlindungan. Oleh itu, filem dan habuk kayu tidak sesuai untuk penebat. Di bawahnya, cabang-cabang tumbuhan, serta akarnya, boleh dipecahkan.

Pembinaan tempat perlindungan musim sejuk memungkinkan untuk menanam dan menjaga di kawasan terbuka budal di Ural, dan juga di Siberia. Di kawasan-kawasan ini dengan musim sejuk yang sejuk, menjaga tumbuhan adalah lebih sukar, tetapi, bagaimanapun, adalah mungkin. Perkara utama adalah untuk menunggu haba musim bunga yang kuat tanpa beku, dan hanya kemudian membuka belukar. Ia juga salji yang membantu menenggelamkan loji penyayang yang panas. Ia menyimpan haba yang baik di dalam tempat perlindungan.

Berkembang budleju yang luar biasa untuknya atau keadaannya yang teruk, perlu untuk memangkas tanaman liar yang ditanam dari benih. Benih juga, ia adalah wajar bahawa mereka akan dikumpulkan dari pokok renek yang ditanam di tengah band, dan tidak di negara-negara panas. Fakta ini digabungkan dengan penjagaan yang betul dan organisasi musim sejuk yang sesuai akan membantu anda mengembangkan tumbuhan eksotis yang indah di plot.

Berkembang Budlei dari Benih – video