thuya pyramidalNilai tui bukan hanya bersahaja dan juga keperluan yang berterusan sepanjang tahun, tetapi juga keupayaan tumbuhan untuk mengekalkan bentuk tertentu. Pyramidal Tuya boleh dianggap simbol hidup spesies. Ia adalah spesimen-spesimen yang paling sering dijumpai di taman dan dataran, dalam pagar pagar, dalam kumpulan dan sebagai solitaire di kawasan pinggir bandar.

Walaupun persamaan umum tumbuhan dengan mahkota konik, mereka tergolong dalam pelbagai jenis dan juga spesies. Di zon tengah, kerana rintangan fros, keutamaan diberikan kepada barat, di selatan, di perladangan, timur dan dataran tinggi.

Ciri-ciri struktur dan tumbuh-tumbuhan tuja pyramidal barat

jarum tui yang sihat hidup sehingga 3 tahunNenek moyang bentuk piramida barat adalah penduduk asli Amerika Utara, yang berkembang secara alamiah untuk beberapa puluhan atau ratusan tahun yang bertambah hingga 15-30 meter tinggi. The tuja dari bentuk kerucut mungkin satu atau lebih batang yang padat ditekan bersama.

Tui pyramidal kecil bersisik jarum pain. Bergantung pada varieti, ia sama ada bertukar coklat pada musim sejuk, atau sehingga musim bunga mengekalkan warna asalnya.

Oleh kerana tuya adalah tumbuhan malar hijau, dedaunan diubahsuai, walaupun menjadi coklat atau kemerah-merahan, tidak runtuh. Kehidupannya bertahan sehingga tiga tahun, selepas itu jarum mati, dan melarikan diri dilepaskan.

Semua thuies perlahan-lahan tumbuh, mereka berbeza dengan rasa bersahaja dan transplantasi pemindahan dengan baik. Oleh kerana terdapat tuyas pyramidal yang tahan lama musim sejuk semakin menetap di kawasan pinggir bandar tidak hanya di pinggang tengah, tetapi juga di Barat Laut negara, di Ural dan di Siberia.

Pengeluaran semula tumbuhan berkualiti tinggi dilakukan secara vegetatif, dengan bantuan keratan atau keratan. Kaedah benih juga mungkin, tetapi benih muda tidak selalu mengekalkan ciri-ciri spesimen ibu bapa.

Penanaman piramida thai ke dalam tanah dilakukan apabila anak benih mencapai usia 2-4 tahun, manakala tanaman muda menjadi baik dan dapat menghiasi sehingga seratus tahun.

Related  Hiasan megah plot negara – keriting emas semak cinquefoil

Syarat penanaman dan penjagaan piramid

Tapak Pyramidal Site LandingConifers lebih suka teduh matahari atau separa di mana tumbuhan itu menerima cahaya yang cukup dan membentuk mahkota yang padat dan cantik yang seragam. Sekiranya thuja jatuh ke dalam bayang-bayang yang mendalam:

  • Secara beransur-ansur, cawangan menjadi jarang;
  • jarum kehilangan naungan yang kaya, boleh berubah kuning, dan dalam jenis keemasan, menjadi kehijauan;
  • bentuk piramid mahkota rosak.

Piramida thuja, dalam foto, tidak memerlukan komposisi atau penjagaan tanah khas. Penyebaran tui dalam reka bentuk lanskap adalah daya tahan mereka terhadap pengaruh alam sekitar yang negatif, termasuk:

  • angin;
  • cahaya matahari langsung;
  • pembekuan;
  • Udara bandar dan kawasan terdekatnya tercemar oleh pengangkutan dan perusahaan perindustrian.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa menjaga thuja piramida tidak perlu. Untuk menanam thai semua jenis disediakan luas, mengikut saiz sistem akar dan lubang bumi lubang, yang dilengkapi dengan saliran dan diisi dengan campuran longgar berdasarkan tanah taman, gambut dan pasir.

Untuk memastikan bahawa Tui tidak kekurangan nutrien, tanah disenyawakan dengan sebatian khas kompleks untuk konifer.

Pada masa akan datang, makan semak dilakukan pada musim bunga dan kurang kerap pada musim luruh, menggabungkan dengan penyiraman yang tidak kerap, tetapi banyak.

memerlukan pemangkasan kebersihanEphedra membawa kekurangan bahan organik di dalam tanah dan kemarau, tetapi lebih baik untuk tumbuh jika tanah dibasahkan di bawahnya. Di dalam cuaca kering, panas, tumbuh-tumbuhan, terutama anak-anak muda, balas dengan baik untuk percikan cetek. Jangan biarkan pengeringan sistem akar membantu mulsa besar dari batang. Pada permulaan musim yang semakin meningkat, thuis tertakluk kepada pemangkasan kebersihan dan, jika perlu, membetulkan bentuk piramid mahkota.

Penumpahan jarum kecil yang paling sering dikaitkan dengan proses pembaharuan semulajadi, jadi jangan ganggu kebun.

thuja mengalami sunburnsJika pyramidal thuja, dalam foto, mengalami sunburns atau beku dalam musim sejuk tanpa salji, tidak perlu menunggu untuk menjadikannya hijau. Potongan rambut yang kemas, diperkuat dengan persenyawaan dan air, membantu memulihkan hiasan dan musim panas untuk memulihkan kerosakan.

Related  Menarik buatan sendiri untuk taman dengan tangan mereka sendiri

Sebelum bermulanya musim sejuk, mahkota kerucut tumbuhan terhubung erat, thuys kecil, dan juga jenis dengan perlindungan rintangan rendah fros. Langkah ini membolehkan konifer untuk mengekalkan bentuk dan sebahagian besar cawangan di bawah angin yang kuat, fros dan salji tebal, mampu memecahkan ranting rangka.

piramida dalam landskapMempelbagaikan reka bentuk laman web ini membolehkan pelbagai jenis dekoratif pyramidal tuja dan jenis variegate mereka. tumbuh-tumbuhan seperti biasanya lebih mencabar daripada nenek moyang liar, tetapi dengan sekurang-kurangnya penjagaan dan pemilihan tapak yang sesuai untuk penanaman selama bertahun-tahun menghiasi kampung, adalah lindung nilai atau latar belakang untuk rendah berkembang renek daun luruh, berbunga perennials dan rumput.

Bentuk dan jenis tuja piramida

Secara tradisinya, lebih daripada sedozen bentuk berbentuk piramidal atau berbentuk kon tui barat digunakan untuk berkebun. Antaranya terdapat tumbuhan yang mahkota terbentuk menjadi satu atau lebih batang. Kebanyakan jenis adalah jenis yang berubah warna menjadi perang coklat pada musim sejuk.

Thuya West Smaragd (T. occidentalis Smaragd)

Thuya West Smaragd (T. occidentalis Smaragd)Bentuk pyramidal thuya yang paling terkenal dengan jarum hijau yang lazimnya ialah thuya barat Smaragd. Tumbuhan yang mempunyai mahkota seperti jongkong pada usia 10 tahun mencapai ketinggian 2 meter. Dimensi maksimum mungkin dua kali. namanya disebabkan oleh naungan zamrud dari jarum, yang tidak berubah sama ada pada musim panas atau musim sejuk.

Bentuk dekoratif thuja barat dianggap sebagai salah satu jenis terbaik dengan mahkota konik. Tumbuhan ini mempunyai ketahanan musim sejuk yang relatif, tetapi di kawasan utara ia boleh membekukan, menderita dari musim bunga matahari dan memerlukan perlindungan.

Thuja West Brabant (T. occidentalis Brabant)

Thuja West Brabant (T. occidentalis Brabant)Thabas yang lebih tinggi Braband terkenal dengan penanam Rusia kerana rintangan fros dan kegunaan sejagat. Selalunya tinggi, sehingga 3-4 meter pokok renek tebal digunakan untuk membuat lindung nilai hijau, dalam penanaman kumpulan. Untuk memastikan bentuk piramid, ia memerlukan pemangkasan. Variasi ini berbeza dengan bayang-bayang, tetapi tidak bertolak ansur dengan musim bunga cair dan frosts, yang menyebabkan kerosakan terhadap jarum dan kayu.

Related  Penyakit umum dan cara untuk mengawalnya

benih tuak pyramidalSeperti Touya Smaragd, spesies ini mempunyai bentuk variegate emas. Thuja piramidal seperti dalam penanaman dan penjagaan tidak berbeza dari sanak saudaranya. Walau bagaimanapun, mengekalkan warna kuning elegan mahkota lebih mudah pada patch solar.

Thuja barat Pyramidalas Compacta (T. occidentalis Pyramidalis Compacta)

Thuja barat Pyramidalas Compacta (T. occidentalis Pyramidalis Compacta)Sejak tahun 1904, pencinta tumbuh-tumbuhan konifer dapat menanam di kawasan mereka dengan pelbagai Compui Piramidalis Compacta dengan mahkota konik sempit, yang terdiri daripada banyak pucuk yang bercabang. Cawangan-cawangannya ditekan rapat antara satu sama lain dan ditutup dengan jarum hijau cetek. Bentuk jarum mengingatkan skala lancar sedikit berkilat. Ketinggian maksimum tanaman mencapai 8-10 meter.

Bentuk tuja ini sangat meluas dan disebabkan oleh rintangan beku, tidak semestinya dan padat dari alam semula jadi mahkota telah memperoleh penghormatan lebih dari satu generasi tukang kebun.

Video mengenai penanaman