Spiraea bush di plotPemula dan tukang kebun yang berpengalaman suka semak spirea untuk penampilan mereka yang menarik dan cantik, kadar pertumbuhan pesat, ketabahan musim sejuk dan kemudahan penjagaan. Shrubs dibahagikan kepada dua kategori: berbunga pada musim bunga dan musim panas. Pada musim bunga, spiraea berkembang dengan cawangan nipis, melengkung dan melengkapkan kluster besar bunga putih. Pada musim panas belukar itu mempunyai bunga merah jambu, putih atau merah pada pucuk menegak. Kedua-dua jenis ini dihargai dengan bentuk dan warna yang terang. Masa berbunga adalah kira-kira 6 minggu. Semula asal, dengan banyak cawangan yang padat ditutupi dengan bunga putih, dipanggil “Mungkin salji”, “pengantin perempuan”.

Adakah sukar untuk berkembang?

Berkembang di TamanTumbuhan ini tahan lasak dan terasa hebat di hampir mana-mana zon iklim. Bush untuk penanaman dalam jumlah besar menawarkan kedai untuk tukang kebun. Anda perlu membeli semangat untuk kawasan anda pada musim bunga atau musim gugur. Bergantung pada varieti, tumbuhan itu mempunyai ketinggian yang berbeza. Oleh itu, tanya terlebih dahulu berapa saiz semak dewasa yang akan dicapai, supaya tidak tersilap dengan pilihan tapak pendaratan. Spiraea sangat baik untuk menghiasi landskap, mewujudkan sempadan di tapak, sebagai alat lindung nilai dan menanam taman lama.

Bersedia untuk penanaman

Benih SpiraeaMenurut nasihat dan pemerhatian tukang kebun, spirea berkembang dengan baik di kawasan yang cerah, dengan tanah yang longgar dan subur. Syurga hiasan perlu ditanam dengan mengambil kira reka bentuk laman web ini. Ambil perhatian bahawa jarak antara tumbuh-tumbuhan di pendaratan sebagai pagar disimpan sekurang-kurangnya 50 cm. Dengan satu lokasi, jarak ini boleh meningkat. Sistem akar mesti disediakan sebelum pembuangan. Jika ia terbuka, mudah untuk melihat kerosakan pada proses, yang mesti dikeluarkan dengan pruner taman tajam.

Sudut cutoff harus lancar, jelas, dan tidak kusut dan berlumut.

Pastikan untuk menyesuaikan mahkota belukar itu. Cawangan Otroshie perlu dipendekkan sepertiga. Dengan pucuk akar yang sangat kering dipotong sedikit lagi. Apabila anda membeli semangat dengan gumpalan bumi pada sistem akar perlu air banyak, jadi ia lembut, dan barulah kita boleh memasukkannya ke dalam lubang untuk penanaman.

Pendaratan

Spirea di kawasan pinggir bandarUntuk setiap tumbuhan menggali lubang berasingan atau menggali parit. lebar dipilih berdasarkan jumlah sistem akar, biasanya 50 × 50 cm. Menggali rehat mesti maju ke pit yang telah kering dan disiarkan. Kedalaman lubang adalah 50 cm. Turunkan tumbuhan ke dalamnya supaya leher basal berada pada tahap permukaan tanah. Sediakan campuran untuk tidur dalam lubang:

  • pasir;
  • tanah;
  • gambut.

Perhatikan perkadaran 1: 2: 1. Ia adalah perlu untuk meluruskan akar di dalam lubang dan kemudian isi dengan campuran tanah. Tisu tanah di sekeliling belukar dan mulsa dengan gambut. Adalah lebih baik untuk menjalankan kerja-kerja taman pada musim luruh, pada bulan September, awal Oktober. Pemindahan spiraea pada musim gugur akan membolehkan tumbuhan itu mengeras sebelum permulaan fros.

Kaedah penjagaan pokok semak renek taman

Semangat jerami yang disapu di rumahPenanaman dan penyayang amat penting, bagi mereka yang ingin mendapatkan belukar yang indah berbunga. Ini dicapai dengan tanah yang dipilih dan disediakan dengan betul. Di atas tanah yang sempit, tidak mungkin untuk membentuk semak spirea yang subur dan meluas.

Tanah liat semasa penanaman jerami memerlukan pemasangan mandat saliran bata, batu dan pasir yang dihancurkan sekurang-kurangnya 15 cm.

Spirea bersahaja, dia bertolak ansur dengan cuaca sejuk dan cuaca kering. Kilang itu tidak terdedah kepada serangan oleh perosak dan penyakit kebun. Pelonggaran bukan senarai mandatori dan semata-mata estetik.

Rumput yang ditanam pada musim luruh, adalah wajar untuk menutupnya dengan bahan khas, supaya ia dapat dengan mudah memindahkan suhu rendah musim sejuk.

Penyiraman

Bunga belukar dewasaSpirea, yang ditanam pada musim bunga, belum lagi membangunkan sistem akarnya, dan oleh itu memerlukan pembersih tanah secara reguler. Pada bulan-bulan kering musim panas, penyiraman berbunga jenis spiraea yang banyak diperlukan. Tanah basah di sekeliling semak akan memberikan keadaan yang baik dan membolehkan spiraa bertambah kuat. Spirea, yang ditutup dengan bunga pada musim bunga, tidak sangat bergantung kepada pembersih tanah biasa. Pengecualian adalah benih yang ditanam baru-baru ini.

Kemudahan tambahan akan memberikan mulching tanah. Ia akan mengekalkan kelembapan bumi lebih lama di bawah belukar. Akar terletak berdekatan dengan permukaan, pada musim panas, cukup 15 liter air di bawah setiap belukar dua kali seminggu.

Pembajaan tambahan

Cucian atas cecair tumbuhanTanah subur sudah menjadi asas yang baik untuk pertumbuhan dan pembangunan, jadi input baja tidak sama pentingnya dengan tanah yang miskin dan kurang. Penyemprotan dilakukan pada musim bunga awal. Selepas pemangkasan, baja mineral (kompleks) digunakan. Pada pertengahan musim panas, Mullein dan 10 g superphosphate digunakan untuk setiap tumbuhan.

Pemangkasan

Pemangkasan spiraeaUntuk mahkota yang indah dan berbunga yang rimbun, perlu membersihkan semak dari cawangan mati, sakit dan rusak pada bila-bila masa sepanjang tahun. Lingkaran boleh dipangkas dengan teruk dan ini hanya akan memberi manfaat kepadanya. Pemangkasan spiraea pada musim luruh adalah yang paling disukai. Kilang itu sedang bersedia untuk musim sejuk dan cawangan tambahan, akan melemahkan semak belukar pada musim bunga. Apabila anda memotong spiraea selepas musim sejuk, perhatikan petua pucuk. Anda perlu mengeluarkan mereka yang dibekukan. Prosedur ini akan memastikan berbunga yang indah.

Budak yang mekar pada musim panas dipotong dengan permulaan musim bunga. Mereka yang berbunga pada musim bunga tertakluk kepada prosedur ini selepas berbunga. Pada tumbuh-tumbuhan yang berumur lebih dari 10 tahun, semua tanda-tanda penuaan mesti dikeluarkan supaya ia membentuk mahkota baru. Biasanya kehidupan pokok renek adalah 20 tahun.

Sesetengah tukang kebun mempertimbangkan pemangkasan spiroea sebagai pekerjaan tambahan. Dalam kes ini, anda berisiko mendapatkan belukar yang tidak dapat dimakan dengan banyak cawangan kering dan mekar yang lemah. 

Pembiakan semula

Pengeluaran semula spiraea oleh keratan

Pengeluaran semula spiraea oleh keratan

Sangat selesa dan tak berat tumbuhan spirea, pembiakan dihasilkan dalam beberapa cara: oleh keratan, pucuk penculikan dan benih, pilihan yang kedua tidak sesuai untuk tumbuhan hibrid, kerana benih mereka tidak hadir atau tidak mempunyai tanda-tanda belukar induk.

Musim bunga adalah masa terbaik untuk menanam benih. Mereka dikebumikan dalam lumut gambut dan dilembapkan dengan baik. Ia mengambil masa 10 hari untuk bercambah. Seterusnya, tertakluk kepada pick, apabila lingkaran ditransplantasikan ke tanah terbuka, cuaca mendung atau petang diperlukan. Menyediakan penyiram mulsa dan biasa. Selama setahun spiraea boleh tumbuh sehingga 10 cm tinggi. Pembungaan pertama boleh dijangka selama 3 tahun kehidupan tumbuhan.

Untuk penyebaran keratan spiraea memohon pucuk sengit atau sangat muda – hijau. Untuk spirea berbunga pada musim bunga, keratan digunakan pada bulan Jun, dan tumbuh-tumbuhan musim panas – pada bulan Julai. Untuk perkembangan sistem akar, batangnya disiram dengan baik dan disimpan dalam keadaan kelembapan yang tinggi. Musim bunga dan daun pertama adalah masa untuk pembiakan dengan ketuk. Cawangan bawah dibengkokkan ke tanah, disematkan dengan pendakap dawai dan ditaburi dengan tanah. Penyiraman yang tetap akan memastikan perakaran yang baik, dan pada semak bebas musim semi akan terbentuk. Untuk musim sejuk adalah perlu untuk menaburkan dedaunan kering.

Spiraea kelihatan hebat dalam komposisi yang indah dan mempunyai populariti di kalangan tukang kebun dan pereka landskap. Semak belukar yang subur menarik perhatian dan menggembirakan mata.

Keratan hijau spiraea – video