Foto katil bunga multicoreSetiap tukang kebun impian mewujudkan laman webnya sesuatu yang istimewa dan unik. Penyelesaian yang berjaya adalah pembinaan katil bunga bertingkat dengan tanaman terpilih yang betul. Ini adalah asal dan pada masa yang sama pembinaan yang sangat mudah, yang merupakan taman bunga berbilang peringkat yang diperbuat daripada bahan-bahan yang diperbaiki.

Ini bunga yang kelihatan sangat elegan dan asli, ia boleh mewujudkan keperibadian pencipta. Fakta ini boleh disahkan oleh pelbagai foto katil bunga bertingkat yang dibuat dengan tangan.

Berhasil memetik tumbuhan untuk setiap peringkat, anda boleh mengagumi warna-warna terang sepanjang musim panas dan bernafas dalam aroma ilahi mereka. Di samping itu, untuk pembinaan karya itu tidak memerlukan banyak ruang dan kos bahan yang hebat.

Kepada bunga bertingkat yang tidak kelihatan menjerit dan tidak enak, sebelum memutuskan untuk menciptanya, anda perlu berfikir dengan teliti melalui keseluruhan reka bentuk dan reka bentuk. Mereka mesti sesuai dengan ensemble landskap keseluruhan.

Apa yang boleh dibuat dari katil bunga bertingkat?

Untuk elemen reka bentuk landskap seperti bunga berbilang tingkat di negara ini, anda boleh menggunakan bahan buatan (botol, perabot lama, bata, kayu, tayar kereta, dll) atau membeli reka bentuk khas di kedai. Kami menerangkan beberapa pilihan untuk membina katil bunga dari bahan buatan.

Ranjang bunga berbilang peringkat batu

Katil bunga bertingkat batuJika anda mempunyai batu di tapak yang tersisa daripada pembinaan, maka bahan ini sesuai untuk menghias taman bunga. Dan tidak kira apa bentuk dan saiz batu lapang, kerana batu-batu dan ladang hijau akan selalu kelihatan sesuai di mana-mana landskap.

Dari batu, anda boleh membina katil dalam bentuk tangga, melampirkannya ke dinding rumah atau mendirikan struktur terpisah. Katil bunga ini panjang dan tidak memerlukan penjagaan khas. Ia perlu menuang runtuhan, pasir atau runtuhan pembinaan biasa ke bahagian bawah petak-petak yang disediakan. Bahan ini akan berfungsi sebagai saliran supaya akar tumbuhan tidak mengalami kelembapan berlebihan. Dari atas tuangkan campuran chernozem dengan mineral dan baja organik, tanah dengan betul menampar dan menanam bunga.

Related  Hiasan hutan – pokok beech megah

Pelbagai bunga bertingkat dari peti kayu

Katil bunga banyak peringkat boleh dibuat dari kayu dengan tangan mereka sendiri. Untuk papan tujuan ini, kotak lama, palet atau bar sesuai. Taman bunga boleh dibentuk hampir semua: persegi, rombus, segitiga, polietron. Secara umum, penerbangan fantasi dalam perkara ini tidak terhad.

Untuk membina ensemble sedemikian, anda perlu untuk mengetuk 3-5 kotak, yang akan berbeza dalam saiz. Untuk ketahanan, kayu perlu dicat atau dirawat dengan sebatian khas untuk kayu.

Laman di bawah katil bunga digali dan diratakan. Kami meletakkan tulang belakang bersama-sama satu sama lain dan mengisi dengan tanah subur, tidak lupa meletakkan 2-3 cm bahan saliran. Untuk membuat tumbuhan berasa selesa, baja kompleks mesti ditambah ke dalam tanah.

kayu

dari papan

Tayar lama – bahan yang sangat baik untuk taman bunga

Satu lagi popular di kalangan bahan tukang kebun untuk katil bunga – tayar lama. Dari bahan ini, anda boleh dengan cepat membuat reka bentuk indah yang pelbagai.

Getah dengan mudah boleh dicat dengan warna yang diperlukan. Dan anda boleh meletakkan tayar di atas satu sama lain dalam beberapa minit. Jika anda mencuba dan mencari tayar diameter yang berbeza, anda boleh membuat reka bentuk kaskade yang cantik, di mana, sebagai tambahan kepada bunga, anda boleh menanam strawberi dan strawberi taman.

Lompang di dalam tayar juga dipenuhi dengan tanah dengan baja, kita padat dan menanam tumbuhan yang dipilih.

Jika anda berusaha, anda boleh membuat periuk taman yang indah dari tayar kereta, yang dengan mudah boleh dihiasi dengan tumbuhan ampel.

daripada tayar

Bagaimana untuk memilih tumbuh-tumbuhan yang betul?

Jika keputusan untuk membuat katil bunga bertingkat adalah muktamad dan tidak dapat ditarik balik, anda perlu berfikir dengan teliti dan memilih tanaman taman yang saling melengkapi.

  1. Apabila memilih skema warna, anda boleh pergi dalam dua cara: memilih warna yang berbeza atau berpegang pada satu nada.
  2. Agar bunga yang kelihatan indah, perlu memilih latar belakang monofonik yang sesuai (rumput hijau, dinding bata atau lindung nilai) untuknya;
  3. Ia adalah sangat penting untuk mempertimbangkan saiz perbungaan. Pilihan yang ideal akan, apabila dari peringkat bawah ke bahagian atas inflorescence akan berkurangan (satu peringkat bunga saiz yang sama).
  4. Untuk menanam bunga sepanjang musim panas, perlu memilih bunga yang mekar untuk jangka masa yang panjang dan sangat banyak. Adalah wajar bahawa semua peringkat bunga berbumbung bersamaan dengan berbunga secara serentak.
  5. Tanaman menanam, perlu mematuhi prinsip ini: semakin rendah tahap, lebih banyak tumbuhan yang menyukai kelembapan perlu ditanam. Pada bahagian paling atas harus menjadi yang paling tidak menonjol untuk menyiram bunga, tk. Semua kelembapan selepas air akan mengalir dari atas ke bawah.

Related  Cadangan untuk mengembangkan padang rumput sayap

Mana-mana katil bunga yang anda buat, perkara utama adalah untuk menjaga tumbuh-tumbuhan yang ditanam, kerana ia adalah hiasan utama dari mana-mana ensam dacha.

Katil bunga asal dari tayar