bataKebanyakan tukang kebun suka plot mereka seperti apartmen bandar, tetapi mereka tidak perlu bercakap tentang pemilik rumah persendirian: semua orang mahu taman sayuran membawa bukan sahaja sayur-sayuran dan buah-buahan yang sihat dan tidak mencemarkan, tetapi juga mata. Oleh itu, semua orang cuba menghias beberapa ekar mereka dengan cara mereka sendiri: jalan batu, mengatur kolam kecil, letakkan arbor. Salah satu cara yang paling mudah dan paling berkesan untuk menghias plot negara ialah bunga. Dan pendekatan yang lebih asli untuk penanaman mereka, semakin cantik mereka akan melihat ketika mereka berkembang. Sudah tentu, bunga yang dibina batu bata akan kelihatan lebih baik daripada pendaratan biasa. Keuntungan dari katil bata di dacha tidak boleh dinafikan: sebagai tambahan kepada makna hiasan yang indah, mereka membawa beban rasional dalam diri mereka – ruang zon dan mencegah penyebaran rumput.

Dalam artikel ini kita akan belajar cara membuat bunga bata dengan tangan sendiri secara kualitatif dan indah.

Pilih tempat untuk katil bunga bata

Pertama sekali, tentukan di mana anda ingin melengkapkan taman bunga. Pada pandangan pertama mungkin kelihatan bahawa ini tidak begitu sukar, bagaimanapun, adalah perlu untuk mempertimbangkan faktor-faktor berikut:

 • Lampu – bunga tidak boleh berada di bawah naungan rumah atau rumah hijau, kerana jumlah cahaya matahari yang baik diperlukan untuk pertumbuhan bunga yang baik.
 • Pemandangan taman bunga – katil bunga harus dilihat dengan jelas dari jendela rumah atau dari beranda supaya anda dan tetamu anda dapat menikmati pemandangan yang indah.

Jika anda sudah tahu di mana anda ingin membuat katil bunga, fikirkan tentang bentuknya.

Terdapat beberapa jenis katil bunga:

 • Cincin (ditanam di sekitar pokok atau kolam);
 • pulau (katil bunga bentuk bulat);
 • (katil bunga sempit sepanjang jalan atau dinding);
 • melangkah (katil bunga pelbagai peringkat);
 • katil bunga segi empat tepat.

Selain tempat yang mudah di bawah katil bunga, anda juga mesti memilih bunga yang anda tanam di dalamnya. Perhatikan bahawa mereka digabungkan dengan satu sama lain bukan sahaja dalam warna, tetapi juga dalam keserasian.

katil
katil bunga yang diperbuat daripada bata

katil bunga bulat

sudut bata

Bata poligon menanam bunga

Bata batu putih beralun

Bahan yang diperlukan untuk katil bunga bata

Katil bunga bata adalah mudah dalam pelaksanaan dan tidak memerlukan perbelanjaan khas. Biasanya semua bahan yang diperlukan sudah ada di laman web ini: pertama sekali, ia adalah bata dan mortar simen. Di samping itu, anda perlu pasak dan garis untuk meratakan, serta pasir dan batu tambahan untuk hiasan.

Peringkat kerja

Keseluruhan proses membuat bunga dengan tangan anda sendiri boleh dibahagikan kepada beberapa tahap:

 • Markup. Lukiskan kontur masa depan di atas tanah, pilih menggunakan jalur kain nipis.
 • Kami menggali lubang. Kedalaman lubang tidak boleh melebihi 30 cm Di bahagian bawahnya perlu meletakkan pasir dan batu-batuan untuk memastikan saliran yang berkualiti.
 • Kami membina tembok bunga. Letakkan baris pertama batu bata, tandakannya dengan pasak di kedua-dua belah dan lukiskan garis memancing di antara mereka. Selesaikan penyelesaiannya. Letakkan batu bata, memasangnya dengan mortar, dan pastikan bahawa batu itu rata dan kokoh.
 • Biarkan batu siap untuk 4-5 hari untuk mendapatkannya lebih kuat.
 • Letakkan tanah yang diperlukan di dalam katil. Biarkan selama 10-15 hari untuk mengecut.
 • Tanamkan tumbuhan, tuangkan dengan banyaknya. Gambar-gambar dari batu bata akan membantu anda menguruskan tanaman dengan indah.

Hiasan katil bunga

Apabila aliran bunga sudah siap, anda boleh menghiasi lagi. Jika dinding katil bunga cukup luas, anda boleh meletakkan pot bunga di sudut. Berhampiran ukiran taman taman bunga akan kelihatan baik. Susun laluan ke katil bunga dari jubin hiasan, kerikil atau bahan lain. Idea tambahan untuk menghiasi taman bunga anda, anda boleh menarik dari foto-foto katil bunga bata di samping artikel ini.

Kami berharap kejayaan dalam usaha anda yang hebat. Biarkan katil bunga bata anda berkenan selama bertahun-tahun.

Video: contoh-contoh katil bunga yang diperbuat daripada bata