MarkupKesan keseluruhan plot negara tidak lengkap jika ia tidak dihiasi dengan laluan taman yang indah dan selesa. Mengenai sejauh mana mereka berada dan dibuat dengan baik, tidak hanya bergantung kepada rupa wilayah, tetapi juga pada organisasi aktiviti ekonomi. Laluan di rumah negara boleh dibuat dari bahan yang berlainan dan dengan cara yang berbeza.

Memilih bahan untuk trek di pondok itu

Kebanyakan tukang kebun tertanya-tanya: apakah cara terbaik untuk membuat laluan di negara ini? Jawapan kepada soalan ini bergantung pada saiz dan keupayaan material seseorang.

Sesetengah trek yang diperbuat daripada bahan yang diperbaiki mempunyai penampilan yang lebih menarik berbanding yang tradisional yang diperbuat daripada konkrit atau papak konkrit. Paving di dacha haruslah ekonomis, praktikal dan tahan lama. Bahan untuk kotej boleh sangat berbeza. Paling umum untuk pembuatan mereka menggunakan alat tangan biasa dan bahan binaan. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, orang semakin menghasilkan paving dengan membuka palang. Semua bahan yang digunakan untuk tujuan ini boleh berbeza dalam warna, tekstur dan hiasan. Selalunya trek buatan sendiri dengan lapisan permukaan yang dipadatkan atau dengan lapisan keras.

jalan lintasan kayu

Laluan foto di dacha hanya menghairankan imaginasi dengan kepelbagaiannya. Trek mudah dipadatkan dibuat dari pasir, batu kecil, batu bata, bata. Sesetengah tukang kebun menggunakan spil kayu untuk elemen ini plot taman, yang memberikan ciri hiasan khas.

Untuk tujuan ini, hanya gred kayu pepejal yang dirawat dengan impregnations khas digunakan.

Video: membuat trek dacha hem

Lapisan keras boleh dibuat daripada bata, batu alam, papak konkrit, paving slab atau konkrit monolitik. Dari bahan ini, anda boleh membuat corak yang berbeza, yang akan memberikan tapak hiasan tambahan. Trek ini lebih kuat dan tahan lama daripada dipadatkan. Ia terkenal kerana kepraktisannya, tetapi ia jauh lebih mahal daripada bahan buatan.

jalan rami

Peranan penting dalam mewujudkan laluan di rumah negara dimainkan oleh jalan pintas. Ia bukan sahaja membetulkan sempadan yang jelas, tetapi juga melindungi tepi dari kemusnahan. Juga, sempadan memainkan peranan hiasan. Walaupun fakta bahawa batu karang adalah elemen yang diinginkan, ketersediaannya tidak dianggap wajib. Selalunya tanpa keruntuhan, trek dari papak konkrit dengan jurang yang besar di antara mereka dan batu semula jadi dengan konfigurasi sempadan curvilinear dibuat.
Dengan lapisan yang diperbuat daripada pasir, batu kecil, terak, kerikil, lengkung diperlukan. Porebrik konkrit yang paling praktikal dan tahan lama diletakkan di atas asas konkrit. Untuk laluan melengkung, lebih baik untuk memilih batu bata, batu rata atau jubin yang diletakkan di tepi.

Terima kasih kepada pilihan bahan yang betul, anda boleh membuat sistem trek yang harmoni, dibuat dalam gaya bersatu dan digabungkan sepenuhnya dengan pandangan umum tapak.

 • Jadi untuk reka bentuk tapak dalam gaya desa yang paling sesuai pokok.
 • Batu semulajadi sesuai untuk membuat laluan melengkung.
 • Batu bata itu digabungkan sepenuhnya dengan bangunan darinya. Untuk menjalankan trek memilih jenis batu bata yang khas yang tidak takut kelembapan dan sejuk.
 • Cobbles warna yang berbeza membenarkan anda membuat corak yang unik.
 • Jejak kerikil dan kerikil paling sesuai untuk wilayah taman dan berhampiran dengan takungan tiruan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, orang mempunyai peluang bukan sahaja untuk mewujudkan jalan daripada konkrit monolitik, tetapi juga untuk memberikannya bentuk asal. Untuk melakukan ini, ia akan mencukupi untuk membeli dalam templat plastik khusus khusus konfigurasi yang berbeza, yang akan membolehkan anda untuk membuang elemen konkrit sendiri.

Beberapa bahan yang digunakan untuk membuat trek, dengan sempurna digabungkan dengan satu sama lain. Jadi sempurna digabungkan:

 • konkrit dan bata;
 • kerikil sungai dan kayu;
 • batu kelikir berwarna dan batu semula jadi.

Perancangan laluan percutian

Sebelum membuat trek di dacha, adalah perlu untuk mencipta skim atau pelan plot yang betul, di mana untuk menggambarkan arahan yang dirancang dengan mengambil kira semua struktur dan pendaratan yang terletak di tapak.

Apabila membangunkannya, akaun harus diambil dari jumlah hujan yang jatuh di kawasan ini. Kadang-kadang perlu membuat sistem saliran agar tiada genangan air di tapak tersebut. Ia juga harus diingat bahawa air berlebihan semasa pembekuan dengan cepat merosakkan bukan sahaja kayu, tetapi juga bahan-bahan seperti konkrit dan batu bata.

Berhampiran trek, pokok besar tidak boleh tumbuh, kerana mereka boleh memusnahkan mereka dengan akar kuat mereka. Apabila membuat skim pelan yang lebih terperinci, gambaran landskap negara akan dibentangkan dengan lebih jelas dan akan lebih mudah untuk membuat pilihan memihak kepada satu atau lain bahan binaan.

Secara praktikal untuk semua jenis trek dacha, satu teknologi pemasangan mereka diperhatikan. Semua karya dibahagikan kepada beberapa peringkat penting:

 1. Layout plot. Pada peringkat ini, kontur trek dilanda dengan tali dan pasak. Pada garis yang digariskan, tepi dibuat dengan teliti.
 2. Dengan bantuan spade, rumput itu dikeluarkan sepanjang panjang dan lebar trek yang dimaksudkan. Tanah itu dikeluarkan kepada ketebalan kusyen pasir, yang berfungsi sebagai dasar untuk membuka. Ketebalan lapisan asas hendaklah sekurang-kurangnya 10 cm.
 3. Dalam pasir parit digali dituangkan (kadang-kadang dihancurkan batu) dan berhati-hati merempuh dan meratakan.
 4. Paving diletakkan di atas pasir, dengan teliti mengikuti pematuhan tahap laluan.

menandakan trek

Jalan belanjawan di negara ini dengan tangan mereka sendiri

Yang paling popular di negara ini adalah trek berikut:

 • Jalan dari kerikil atau kerikil kecil. Mereka dibuat dengan cepat, tetapi mereka tidak berbeza dalam ketahanan. Tanah di parit dirawat dengan racun herba dan ditutup dengan polietilena atau agrofiber supaya rumput tidak tumbuh. Ia ditutup dengan lapisan batu kerikil atau kerikil dan mengukur permukaan jalan. Agar bahan ini tidak berselerak di tapak, perlu membuat sempadan, contohnya, dari jubin atau bata.
 • Jalan dari saw kayu. Untuk mencipta batang yang sesuai dan cawangan tebal pokok-pokok gergaji batu keras. Mereka dipotong ke dalam bulatan. Ketebalan bahan harus lebih dari 10 cm. Log-kering dikemas dengan minyak biji rami panas, yang digunakan dengan sikat di seluruh permukaan. Selepas penghamilan telah kering, rawatan diulangi. Kain pasir yang telah disediakan ditutup dengan filem polyethylene. Dia diletakkan dengan corak fantasi dan disamakan oleh mereka. Semua lompang di antara mereka ditutup dengan kerikil, pasir atau bumi.
 • Laluan batu boleh dibuat bukan sahaja dari bahan yang dibeli, tetapi juga dari apa yang boleh didapati di hampir mana-mana kawasan. Apabila memilih elemen, anda harus memberi keutamaan kepada batu yang mempunyai sekurang-kurangnya satu sisi rata. Di bawah paving seperti itu, parit mesti mempunyai kedalaman sekurang-kurangnya 20 cm. Hancur batu (10 cm) dituangkan ke bahagian bawahnya. Ia dibanting, dan pasir dituangkan di atas (10 cm) dan kemudian menerkam lagi. Batu diletakkan di atas bantal pasir-pasir yang disediakan. Untuk mengisi lompang di antara mereka, pasir dicurahkan dari atas dan mengisi semua lompang dengannya. Di peringkat akhir, jalannya disiram dengan teliti. Mungkin perlu mengisi semula pasir dengan lompang antara batu-batu.
 • Jalan dari pavers. Pilihan ini adalah salah satu yang paling optimum. Kedalaman parit untuk bahan tersebut hendaklah 20-25 cm. Bantal pasir-pasir dibuat dengan cara yang sama seperti di bawah jalan batu. Batu paving, lebih tebal 60 mm, akan menonjol di atas tanah. Laluan sedemikian lebih baik untuk dilakukan dengan sekatan. Cobbles diletakkan di dasar berpasir dekat antara satu sama lain. Dalam kes ini, corak boleh sangat berbeza. Apabila meletakkan, anda tidak boleh menggunakan batu permata dengan tanda-tanda perkahwinan, kerana ia dengan cepat merosot.
 • Laluan ini diperbuat daripada bata. Ia dicipta dengan prinsip yang sama seperti trek turapan. Sebagai jalan pintas batu bata yang sama digunakan, letakkan di tepi. Terutama menarik adalah membuka batu-bata dari pelbagai warna.

Borang untuk mewujudkan jalan konkrit
Laluan konkrit (video):

Jalan konkrit

Trek di pondok konkrit cast-in-situ masih popular. Untuk menghasilkannya memerlukan sejumlah besar simen, pasir dan kerikil. Tetapi mereka tahan lama dan praktikal. Apabila ia dijalankan, satu peraturan harus diingat: lebih banyak simen dalam larutan, semakin kuat akan menjadi konkrit. Untuk trek, perkadaran bahan paling kerap digunakan:

 • simen – 1 bahagian;
 • batu dihancurkan – 3 bahagian;
 • pasir – 2 bahagian.

Agar jalan sedemikian naik di atas tanah di bawahnya, adalah perlu untuk membuat papan kayu. Di bahagian bawah parit meletakkan batu, batu bata atau puing-puing pembinaan pepejal yang lain. Penyelesaian itu dituangkan ke dalam acuan dan permukaannya disamakan. Konkrit boleh dihiasi dengan jubin, mosaik atau batu yang indah, ditekan ke dalam larutan beku.

daripada konkrit monolitik

Laluan jubin

Litar yang sangat popular dibuat daripada kepingan konkrit dengan pelbagai saiz. Mereka mudah dimuat dan dibezakan dengan ketahanan mereka. Di bawah mereka juga menguruskan asas pasir. Trek dacha yang dibuat daripada ubin 50×50 atau 40×40 cm kelihatan agak mengagumkan, tidak mengambil banyak ruang dan sangat praktikal. Apabila menggunakan jubin dengan saiz yang lebih kecil, anda boleh membuat pelbagai pola pola paving. Mereka boleh diletakkan rapat antara satu sama lain atau dengan beberapa jurang, yang ditutup dengan batu kecil atau tanah. Mereka boleh disemai dengan rumput.

Laluan (video)