Thuya Smaragd berhampiran rumahReka bentuk landskap moden adalah sains keseluruhan. Dan walaupun anda tidak pernah mengkajinya, anda akan mengetahui ia sebagai seorang pakar jika taman anda dihiasi dengan yang indah di Smokagd West Thuya. Ini hiasan, tumbuhan malar hijau, dalam rupa yang menyerupai Cypress, agak bersahaja dalam penjagaan dan mudah untuk menanam. Di bawah ini, kami akan memberitahu anda mengenai barat Smaragd semua yang paling berguna dan menarik.

Penerangan dan ciri-ciri loji malar hijau

Thuya Smaragd bersaiz sederhanaThalai barat Smaragd (keterangan) adalah tumbuhan malar hijau yang monoecious dengan mahkota piramida yang padat dan sempit dengan jarum hijau terang. Pokoknya adalah tumbuhan hiasan, yang bermaksud bahawa ia adalah tempat di landskap semula jadi atau tiruan. Lindung nilai Tui Smaragd kelihatan diraja, dan bergantung kepada anda, menjadikannya tipis dan seragam, atau membolehkan setiap pokok tumbuh dengan cara tersendiri, memelihara sifat primordialnya.

Ciri-ciri dan ciri-ciri Tuva Barat Smaragd akan membantu anda untuk mengetahui lebih baik kilang yang menakjubkan ini:

 1. Ketinggian dewasa Smuragd tuja biasanya bervariasi dari 4 hingga 6 m, dan lebar yang tidak dirawat adalah hingga 2 meter.
 2. Purata jangka hayat adalah 110-130 tahun. Sekiranya kita membincangkan betapa cepat tumbuh Thuya Smaragd, maka secara purata, setahun pokok itu tumbuh tidak lebih daripada 20 cm panjang, dan 4-5 cm lebar.
 3. Tuy West Smaragd adalah salah satu wakil yang paling popular dari keluarga cypress.
 4. Pokoknya mempunyai bentuk kerucut yang panjang dengan mahkota yang jelas dan salutan konifer yang tebal. Ia sangat lasak, terima kasih kepada pereka landskap yang suka memberikan bentuk arca yang berbeza.
 5. Tui Smaragd adalah tumbuhan malar hijau, yang bermaksud bahawa ia akan kekal sehingga pada musim sejuk dan selepas seratus tahun.
 6. Pada musim bunga, thuja mekar dengan tombol kecil berwarna coklat bujur, yang jatuh dengan permulaan selesema musim luruh.
 7. Thuya terasa hebat walaupun dalam keadaan musim sejuk sejuk Rusia, kerana ia mempunyai rintangan fros yang dicemburui.
 8. Pokok ini tumbuh di mana-mana tanah Rusia dan memerlukan penyelenggaraan minimum.
 9. Tui tidak hanya tumbuh di taman kebun dan sayur, tetapi juga di bandar. Persekitaran yang tercemar tidak menjejaskan pematangan pokok ini.
 10. Tuya barat Smaragd secara aktif melepaskan phytoncid, terutamanya semasa tempoh berbunga, yang membersihkan udara dan menepukannya dengan bahan berguna.
 11. Kilang itu kelihatan sama-sama mengagumkan dalam bentuk penanaman tunggal, dan dalam lindung nilai.
 12. Tui Smaragd Western paling sering dibahagikan kepada 2 subspesies utama: thuya dengan warna hijau dan thuya dengan warna emas.

Taman TuiSekarang anda tahu keterangan gambar bahagian barat Smaragd, dan anda boleh dengan mudah membezakannya dari spesies lain.

Ciri penanaman yang betul

benih tuya di tapak semaianSekiranya anda mengikuti nasihat dan cadangan kami secara terperinci, anda akan mendapati bahawa penanaman dan penjagaan bebas Tuya Smaragh, gambar yang dibentangkan di bawah ini, sangat mudah. Perkara yang paling penting yang perlu anda lakukan sebelum mendarat ialah:

 • pilih anak benih yang sihat;
 • berhati-hati memilih keratan yang baik;
 • pilih tempat untuk tui (ia adalah wajar bahawa ia tumbuh dengan bebas).

Bersedia untuk penanaman

memotong keratanPertama sekali, tentukan bagaimana anda akan menanam bahagian barat Smaragd. Terdapat 2 pilihan di sini: sama ada anda akan memperoleh benih sejenis istimewa di tapak semaian tumbuhan, atau anda menanam pokok dengan bantuan keratan. Kaedah pertama adalah yang paling mudah, tetapi agak mahal, tetapi anda akan menjimatkan banyak masa. Pilihan kedua akan menyebabkan kos anda lebih murah. Untuk melakukan ini, anda memerlukan dua tahun pukulan thuya. Mereka perlu mengambil akar, selepas itu mereka akan bersedia untuk menanam.

menanam keratan untuk rootingBagi anak benih yang sudah siap, yang biasanya dijual dalam beg kecil, mereka perlu diperiksa dengan teliti sebelum membeli.

Jika jarum benih mempunyai penampilan hijau pucat, mereka harus diketepikan. Perhatikan juga bahawa sistem akar anak benih perlu dibangunkan sepenuhnya dan saiz sederhana.

thu smaragd di nurseriApabila memilih tempat untuk menanam tui bermula dari perkara berikut:

 1. Tempat di matahari terbuka bukan tempat terbaik untuk Tui Smaragd. Ia boleh dibakar kerana kelembapan kekal.
 2. Tempat di tempat teduh juga tidak sesuai untuk tumbuhan, kerana ia boleh mati.
 3. Tempat terbaik untuk penanaman adalah penumbra yang sederhana. Cuba pilih tapak yang dilindungi dari draf dan angin.

Proses menanam pokok

berakar tuya smaragdSekarang anda telah memilih tempat untuk menanam, benih dan keratan yang baik, sudah tiba masanya untuk memulakan penanaman. Anda akan menanam pokok yang cantik dan sihat sepanjang hayat, jika anda mengikuti saran kami yang disarankan:

 1. Tempoh terbaik untuk menanam pokok adalah akhir bulan Mei atau awal bulan Jun. Pohon tumbuhan pada musim gugur tidak disyorkan, jika frosts awal melanda, maka anak benih tidak dapat bertahan dan mati.
 2. Kami bercakap tentang hakikat bahawa thuja mengambil akar di mana-mana tanah. Tetapi untuk pokok itu tumbuh sihat dan lembut, tanah mesti disediakan dengan sistem saliran. Pilihan yang ideal untuk saliran di bawah thuja adalah saliran dari lapisan 15 cm batu kerikil atau bata hancur.
 3. Gali lubang, sepadan dengan saiz sistem akar anak benih anda. Kedalaman satu meter akan mencukupi.
 4. Jangan lupa untuk menyediakan campuran istimewa. Untuk melakukan ini, berhati-hati dengan campuran “bahan” berikut: tanah yang kotor, tanah daun, pasir dan gambut (atau deposit gambut).
 5. Untuk mempercepat pertumbuhan Tuva barat Smaragd adalah mungkin dengan bantuan baja kotoran atau kompos. Jangan lupa tentang baja mineral.
 6. Basuh dengan lubuk dengan air dengan betul, dipenuhi dengan bumi. Kelembapan sangat diperlukan untuk pokok muda.
 7. Di dalam zon siap disediakan tanaman pokok siap atau diciptakan batang bersama sekeliling bumi, dan yang mereka tumbuh.
 8. Beri perhatian kepada hakikat bahawa kolar akar anak benih harus tegas terletak di aras tanah.

Jika anda ingin menanam lindung nilai, dan bukannya satu tumbuhan, maka perlu diingat bahawa jarak dari satu pokok ke yang lain harus sekurang-kurangnya 50 cm, tetapi tidak lebih dari 1 m.

Seperti yang anda lihat, mendarat Tui Smaragd sangat mudah. Sekarang anda tahu bagaimana untuk menanam dengan betul. Anda boleh mengembangkan lindung nilai secara keseluruhan.

Ciri-ciri penjagaan tumbuhan malar hijau

penjagaan benihKami bercakap tentang hakikat bahawa tuya memerlukan penjagaan yang minima. Walaupun anda meninggalkan pokok ini untuk tumbuh tanpa pertolongan anda, ia akan terus tumbuh dan menjadi hijau, tetapi secara kebetulan ia tidak kelihatan seperti yang boleh, dan jangka hayat, lebih berkemungkinan akan dikurangkan menjadi 50-70 tahun.

Loji berbunga yang sihat akan menggembirakan anda selama bertahun-tahun dengan berhati-hati:

 1. Penyiraman sistematik. Tuya West Smaragd sangat menyukai kelembapan dan tidak bertolak ansur dengan penyulingan tanah. Pada musim panas, air mesti disiram sekurang-kurangnya sekali seminggu, dan dalam semua musim lain ia akan mencukupi 1-2 kali sebulan. Pohon ini akan berterima kasih kepada anda jika anda secara berkala taburkannya dengan air, dengan itu menghapuskan habuk debu dan pelbagai serangga kecil.
 2. Jagalah tanah dan bumi di sekeliling kilang. Keluarkan rumput, hancurkan sarang serangga. Pertama, ia akan menyokong estetika penanaman anda, dan kedua, jadi anda menyerap bumi dengan oksigen, dan dengan itu menyumbang kepada pembangunan yang lebih pesat tanaman;
 3. Jangan lupa untuk melonggarkan tanah secara berkala. Ini sangat penting untuk menyediakan sistem akar dengan oksigen. Beri perhatian: bahawa ia perlu melonggarkan sedikit dan sangat berhati-hati, kerana anda ingat bahawa anda menanam nipis tidak mendalam.
 4. Adalah penting untuk menyembur tanah sekali setahun dengan penambahan gambut dan kulit kayu.
 5. Makan tumbuhan dengan baja 2 kali setahun.
 6. Memotong pokok secara berkala. Trim sanitari yang tepat akan membantu anda menghilangkan pucuk kering. Gunakan hanya pruning tajam untuk pemangkasan lembut.
 7. Tutup pokok anda, berdiri di bawah panas matahari dengan tudung nipis.

Perosak dan penyakit Tui

jangkitan kulat thujaTuya, seperti tumbuhan hiasan, sering terdedah kepada serangan serangga dan penyakit tertentu. Inilah yang paling biasa di antara mereka:

 1. Jangkitan kulat. Ia mudah dibezakan oleh pucuk coklat dan jarum kuning. Potong pucuk yang terjejas sebaik sahaja melihat dan membakar. Dan kemudian, taburkan semua itu dengan asas.
 2. Touiva aphid. Jangkitan ini boleh merosakkan seluruh pokok. Musnahkan aphids dan sembuh pokok dengan carbofos.
 3. Lozhnoshchytovka. Penyakit ini juga mudah dikenali dengan kehadiran pada jarum yang sama seperti kon. Untuk menghapus jangkitan, gunakan persediaan rogor dan karbofos.
 4. Penyakit pokok disebabkan oleh pengeringan tanah atau kerana penyiraman berlebihan. Kedua-duanya akan menyumbang kepada pembusukan cepat tanah, selepas itu pokok itu tidak dapat dielakkan.

Mungkin, ini adalah semua penyakit Tui Smaragd.

Foto Tui Western Smaragd dalam reka bentuk landskap

Jika anda masih ragu-ragu bahawa pokok ini adalah apa yang anda perlukan, maka kami menawarkan pilihan gambar dari Thuya Smaragd dalam reka bentuk landskap.
Thuya Smaragd dalam landskap
barat Golden Smaragd
landak dari Tui Smaragd
udara bersih dengan Tuya Smaragd
Thuya Smaragd dalam kerusi tunggal
keindahan taman Tui yang luar biasa
pemangkasan arca Thuya Smaragd

Video mengenai ciri-ciri Tui Smaragd