плачу врву у дивљиниПлитка врба је велико дрво које се често може наћи близу ријека и водних тијела у умереној клими. Судећи по чињеници да се биљка одлично осећа у природи и толерише топлоту и мраз, неће бити тешко да се брине о њој код куће. Виллов изгледа одлично у парковима, рекреативним областима или чак иу дворишту куће.

Дрво може да порасте на 25 метара и живи 100 година.

Које су врбе?

врба у парку близу језераПлитка врба у дизајну пејзажа је необична одлука. Међу врстама врба, можете пронаћи и пуноправно дрвеће са моћним трупом и украсним грмовима. Сорте су различите, јер су прилагођене да живе у различитим климатским условима:

 1. Бела врба је дрво чија висина може достићи 25 метара. Живот сорте је око 100 година. Бела врба се зове јер је са доње стране њени листови обојени светлом бојом. Постројење добро осјећа на обалама ријека и акумулација, такођер се може посадити у близини вештачког језера.
 2. Плитва бела врба такође има необичну боју, али се разликује у облику круне. Његове гране су дугачке, флексибилне, спуштене на тло. Кора дрвета има богату жуту нијансу.
 3. Вавилонска врба такође има плажу круну. У висини може достићи 15 м и више, животни век је око 100 година. Листови су лагани, али без сребрне боје. Дрво расте брзо и достиже свој врхунац. Најудобнији услови за његов живот су добро осветљене бране резервоара.
 4. Врчаста врба је грмљавина која не расте преко 2 метра. Листови се разликују од оних који расте на уобичајеној врбовој врби – заобљеним и прекривеним леком. Ова биљка може да формира круну необичног облика, јер су штрудле јаке и одрастају. Буш лако толерише зимске мразе, преферирајући да расте на влажном тлу.
 5. Коза врба – врста дрвета, која се често засадује у парковима и подручјима рекреације. Пљусци су усмјерени према доље, а на њима расте мали листови округлог облика. Цветање се одвија на пролеће, током тог периода дрво шири слатку медену.

Постоје и друге сорте таквог дрвета као плакање врба. Могу изгледати потпуно другачије, али сви припадају породици врбе. Ово нису само велика стабла са гранама које падају на земљу, већ и мале грмље са необичним обликом лишћа. Уз одговарајућу негу и заливање, врба брзо расте, а резањем је могуће формирати круну жељеног облика на њему.

Правила за садњу и негу

невероватна бела врбаНије тешко пазити на декоративну вијугу. Једино што треба обратити пажњу је састав земљишта и његов садржај влаге. У природним условима, дрво расте на пешчаној иловној или иловној основи и стално прима неопходну количину воде из резервоара. Ако поставите врбу далеко од природних извора влаге (рибњака или ријеке), мораће се залијевати константно. У сувим, врелим љетним данима биће корисно посипати листове.

Биљци не треба додатно ђубрење. Савршено се прилагођава температурним променама и толерише и топлоту и мраз. Међутим, можете периодично оплођивати земљиште органским ђубривима – хумусом или компостом.

Најудобније је да пламенова врба расте на трајно влажном тлу. Растеће брже ако је подземна вода висока.

Репродукција врбе

плачући козја врбаУ природним условима, дрво се помножава семењем, користе се код куће, сечнице или саднице. Сјеме које се сакупљају у пролеће или јесен, погодне су за средње дијелове младих грана, који нису старији од 2 године. Затим морају бити спремни за садњу:

 • оптимална дужина потеза је од 20 до 30 цм;
 • засадјен у тлу у стакленику или било којој другој топлој соби;
 • док саднице нису јаке и спремне за трансплантацију, често их треба залијевати, оплођивати и опуштати око земље;
 • младе дрвеће у првој години нису постављене на улици, већ морају провести прву зиму у топлоти.

Сајање врбоване врбе на отвореном простору се производи у пролеће, када се снег потпуно топи. До овог времена, младо дрво ће морати у потпуности да формира коријенски систем. Такође можете га оставити јесени, када је сок већ нестао. У том случају, земљиште ће морати бити покривено лишћом или сламом, а самим дрветом са лапником.

гране и листове плакане врбеУ земљи је потребно копати плитку јаму (дубине до 60 цм). Током садње, дрво треба оплођивати, тако да се брзо искоренило. Доња трећина јаме испуњена је мешавином земљишта, тресета и хумуса, а преостала запремина је испуњена земљом. Земљиште је ракедано до саднице на начин да формира земљу око којег ће доћи до излаза за наводњавање. После садње, под биљком се сипају 2 канте воде. Патуљака која плача врба није ништа мање отпорна на мијењање временских услова него пуно дрво.

Ако је садница висока и нестабилна, то ће захтевати додатну подршку. Поред њега стави кљуц, а младо дрво је лоосно фиксирано са конопцем.

Узгој на стабљику

Врба на стаблуПлитка врба на стаблу биће орнамент сваке баште. Печене дрвеће се зову дрвеће, у којем декоративна круна, сопствена или пресађена, одлази из правог трупа без грана (заправо стабљика). У ове сврхе, погодна је сорта као што је врба. Може бити преплављен на стабљику, али постоји још један начин да се преради:

 • након слетања одабрати јак и снажан бекство и чврсто га поправити на подршку;
 • Пошто стуб расте, гепек је повучен вишим, тако да расте усправно и не гране;
 • бочне пацове у лето треба скратити за трећину, тако да храњивани улазе у главни труп и постаје јачи;
 • у јесен, преостали делови пашева се потпуно уклањају, остављајући конопље дугу 0,5 цм.

Када стуб дође до жељене висине, носач се уклања. Следећи корак је формирање јединствене дебеле круне која ће падати надоле. Да бисте то урадили, довољно је да га исечите тако да све гране расту. Њихови крајеви су опљачкани, а пуцњава почињу да дају нове гране.

врба поред језера у викендициНа слици је плакана врба, која је одрасла на стаблу, изгледа оригинална. Као особље, можете користити и друга дрвећа усправних сорти, као и украсну козу као украсну круну. За почетак, неопходно је посадити стабљику, тако да је током вакцинације успео да постане јачи и успорен. Поступак најбоље ради крајем прољећа или почетком лета. Када је спреман да буде вакцинисан, на његовом врху се прави пукотина, у коју ће се поставити врба врба. Обично се добро осећају, ако су вакцинисани на пролеће. Као резултат, дрво расте глатко и високо одоздо, а на врху је плакање круне.

Пре него што посадите ново дрвеће у вашој башти, прочитајте опис оплакане врбе и проверите да ли су климатски услови погодни за то. Немојте га посадити на местима где је подземна вода ниска, јер ће морати да произведе дневно заливање. Ако је могуће, изаберите места у близини природних или вјештачких водних тијела. Сакупљање младих дрвећа није тешко ни за првобитног вртларца, али се припрема сјеча може продужити. Најбоље рјешење је купити младе саднице спремне за садњу у доби од 1 или 2 године, која већ има коријенски систем. Уз дужну пажњу и погодне услове, дрво ће живети најмање 100 година.

Виллов плаћа у дизајну пејзажа – видео