lyxiga trädgårdar av blåregnWisteria, vård och odling av dem i den subtropiska zonen är problemfri, kräver särskild uppmärksamhet i andra klimatzoner. Det andra namnet är blåregn och är en av de vackraste blommande växterna. Efter att ha sett en gång kan du inte hjälpa till att bli kär i en elegant vin med ett vattenfall av blommande blomställningar och en trevlig söt doft. Att ha en sådan skatt i din trädgård är drömmen till varje trädgårdsmästare.

Låt mig presentera mig själv

tunnlar från blåregn av blåregnWisteria är en växt som externt representerar en stor prydnadsvin som tillhör en familj av baljväxter. I grund och botten är det trädliknande och lövverk, men ibland finns det halvbladiga klumpiga exemplar vid basen. Namnet på växten mottogs till ära av den amerikanska professorn av anatomi Caspar Vistara och på grekiska betyder “söt”. För prydnadsändamål växer växten runt om i världen. Men huvuddistributionsområdet är Östasien och Nordamerika, främst i subtropiska zoner. Finns också i skogarna i Kinas, Kuban, Krim, Nordkaukasien. I allmänhet finns det 9-10 sorter, men bara två växer i trädgården – pyshnotsvetnuyu och kinesiska.

Det är en snabbt växande flerårig (träd lever i 150 år), växer till en höjd av 18 m. Grenarna representeras av lockiga lianor. De är nakna (ibland finns det exemplar med pubescence) och drooped. Storleken på växten är imponerande – i vinterns räckvidd kan man nå 0,4 m. Wisteria skott är tunna, gröna, barkgrå.

Lövverk neparnoperistye wisteria, är färgad mörk eller ljus grön nyans regelbunden och sammansatt av fragment 7-13, var och en har en äggformad eller avlång-elliptiska formen snävt. I allmänhet når längden på bladet i längden 30 cm.

kluster av blåregnblomställningarBlöderblåsning sker två gånger om året. Första gången – i mars-maj, den andra – i mitten eller sen sommar. Vissa arter kan ha olika upplösningstid för knopparna. Externt är blomman ett hängande gäng bestående av ett antal tätt plantade knoppar. I genomsnitt är klustrets längd 10-80 eller 100-120 cm. Blommorna blommar från basen till toppen av klustret och avger en subtil doft. Det finns en vit corolla och en zygomorf periant.

olika färger av blåregnblommorFärgknoppar är olika. I grunden rosa, vit, olika nyanser av lila och lila.

I slutet av blommande frukt produceras – böjor som mäter 15 cm i storlek, innehåller frön av platta rundade former, målade i brun-svart färg.

Engagerad i odling och skötsel av blåregn (fotokopior av de mest lyxiga visat), måste vi komma ihåg att vissa växter är giftiga, så du bör vara ytterst försiktig och tvätta händerna noggrant efter kontakt.

Wisteria: vård och uppfödning i mitten

hakning av blåregnTill skillnad från det vanliga för wisteria-zonen är tillväxten i mittenbandet problematisk. Långa och mycket kalla vintrar räddar bara ung tillväxt och rhizom. Blomningen förväntar sig också att bli bättre – Vuxna växter blommar bara i åldern 6-8. Och där sommaren är kall och regnig – du måste försöka hårt för att se knopparna.

Den ideala miljön är en konstant temperatur utan plötsliga förändringar, både under dagen och på natten, och också mycket solstrålning.

För god utveckling i mittenbandet måste du skapa förutsättningar för att odla och ta hand om wisteria nära ideal.

Related  Lawn aerator – din pålitliga assistent

Urval av landning och mark

Wisteria – en växt väldigt termofil, därför föredrar den solfläckar och väggar av byggnader mot söder. Öppna områden rekommenderas inte, det är bättre att landa en vinstock längs ett högt staket eller under husets vägg.

Att uppnå full och riklig blomning är endast möjlig i stark belysning minst 6 timmar om dagen. Detta bör undvika vindar och utkast.

Till jorden är blåregn inte speciellt krävande. Som regel växer det bra på vilken mark som helst, men chernozem eller rika lökar är särskilt gynnade. Men ett kalkstensubstrat eller en träsk är helt oacceptabelt.

Planterings- och vårdfunktioner

Resultatet av korrekt plantering och vårdI jorden planteras lianen i början av juni, förbereder en 60 cm-60 cm brunn och applicerar preliminärt mineralförbrukning vid beräkning av 25-30 g per m2.

Till lianen är inte rutt och inte våt, hålets botten måste läggas ett bra dräneringslager. Detta skyddar dessutom roten.

Som att plantera blåsor, har omvårdnaden sina egna subtiliteter:

  1. Efter planteringen borde växten vara väl vattnad.
  2. Du borde vänta på en anpassning som varar ungefär en månad. Efter detta kommer vildmarken att gå i tillväxt och hon måste etablera ett stöd.
  3. Vid varmt väder eller under en torka bör bevattning vara periodisk och tillräcklig.
  4. Det är tillåtet att spruta vinstocken på sommaren.
  5. Vid sommartidens tillvägagångssätt reduceras vattningen vid slutet.
  6. Använd som en toppdressing dibruserad gödsel med vatten (20: 1) eller mineralgödselmedel (20 g löses upp i en hink med vatten).
  7. När lövverket bleknar, bör du beskära. Det utförs också under våren under aktiv tillväxt.
  8. Före den första frosten avlägsnas lianen från stöden, läggs på brädorna på marken och försiktigt täckt med moss och efter lutrasilom. Basalområdena bör “begravas” med jorden. Denna procedur är särskilt viktig för unga växter.

Leningrad och regionen Rostov

wisteria bonsaiMånga trädgårdsmästare för odling av blåregn i Leningrad-regionen och bryr sig om den väljs av kinesisk eller en mångfärgad sort. Tyvärr är detta helt oacceptabelt för detta område. Som regel dör växten. Om du kan odla en vinstock, då blomman blir väldigt dålig – bara ett par svaga blomställningar.

Det är bäst att föredra en hybridkvalitet, kännetecknad av hög frostmotstånd – “Blue Moon”. Det här är en stor-bredare sort som inte bara kommer att utvecklas bra, men kommer också att ge en vacker blomning. Plantering utförs av plantor, plantering i marken med början av juni. Till växten dog inte på vintern, innan frysningen vinklas bort försiktigt från stöden och försiktigt isoleras med lutrasil. På samma sätt kommer de när man planterar och tar hand om blåregn i Rostovregionen.

Ural och Moskva regionen

veranda dekoration med blåregnWisteria tolererar inte en temperaturminskning med mer än 20 grader. Därför växer och bryr sig om blåregn i förorterna är extremt komplicerat. Särskilda krav finns för att bevara vinet på vintern. Det är bäst att växa växten när man odlar kulturen på behållare.

Man bör komma ihåg att ett “hus” för en creeper krävs inte små – minst 40 liter. I kursen finns teckensnitt av plast, badkar, trädgårdsfat.

Växande blåregn i uralerna är liknande. Ja, du måste jobba hårt, men resultatet kommer att överraska dig.

Related  Vi dekorerar våra tomter med dekorativa lockiga bönor

Med höstens ankomst, innan den första snön faller, skickas vinstocken i tanken till vinter i ett varmt rum, där du kan ge minst sex timmars belysning. I det här fallet bör vattnet växa en gång i veckan. Top dressing är utesluten.

Med början av mars flyttas vinstocken till ett ljust rum och vattnas 2-3 gånger per vecka. Det är tillåtet att spruta tillväxtstimulatorer.

odlare Praxis visar att även om fröet växer blåregn frost i Moskva och Ural vinstockar kan ge massor av två-singel bloom (sommar och höst). Sanningen för början kommer att behöva vänta länge, när grodden blir en vuxen träd.

Siberia

wisteria i en krukaWisteria är otroligt vacker. Det är inte konstigt att alla vill se allt i henne. Men växande blåregn i Sibirien är nästan omöjligt. Även sådan sort som Blue Moon, tål frost sorokogradusnuyu, som lutar mot miljön. Förutom det milda och varma klimatet behöver wisteria en lång vegetativ period. Det är han som ansvarar för riklig och långvarig blomning. Klimatet i Sibirien kan inte ge de nödvändiga förutsättningarna. Även om du lyckas att växa vinstockar, dölja och skydda den samtidigt från kylan (som ger bra skydd för vintern), och försiktigt att se till att anläggningen är blir inte våt, blomningarna inte kommer. Om ett mirakel inträffar, kommer blommor vara svag och sporadisk.

Vitryssland och Ukraina

växande blåregn i UkrainaDessa länder är i ett klimat mycket varmare än i Rysslands mittzon. Så sommarboende kan vara lyckliga – de kommer att lyckas växa blåregn. vit blåregnOch de kan växa termofila sorter, till exempel “kinesiska”.

blåregn i de vitryska trädgårdarna

Växande blåregn i Vitryssland, ge preferensplantor. Vid en ålder planteras de på en solig plats när marken och miljön värmer sig väl. heminredningDen här gången kommer i april-maj. Blommande i vuxna lianor kommer att inträffa under sommarmånaderna, som börjar i slutet av juni. Med ankomsten av hösten ska växten vara välisolerad.

Reproduktion av blåregn

ömt ivrigaDet finns flera varianter av multiplikation av blåregn, som var och en är bra på sin egen väg.

genom skiktning

multiplicering med lagerFörutom tillförlitlighet och enkelhet är metoden bra eftersom den överför alla tecken på moderplantan till barnen. Ta en bit av skott av föregående år och med ankomsten av våren eller hösten gräva nära dem rad 20 cm djup, vilket gör det näringsrik jord, god vattenavvisande. På skott precis ovanför njurarna gör små snitt och placeras i flykten hål, glöm inte att fästa honom inte kom ut och täckt med jord.

Skottets övre del kan inte strömmas med jorden, genom att växten kommer att andas. Det kommer helt enkelt att vara bunden till en pinne i upprätt läge.

Skottet som flyr i bladnodarna skiljs från “mamman” först efter 1-1,5 år. Om dess rot har starkt utvecklats – transplanteras den omedelbart till en permanent i marken, svagt – i krukor och skickas för att växa vidare.

Related  Thuya reproduceert gemakkelijk en eenvoudig door stekken

Odrevesnevshimi sticklingar

reproduktion av lignified sticklingarDe skärs på hösten från mitten av mogna skott. Varje kvist ska ha två knoppar och en längd på 5-8 cm. Efter plantering och hålls till våren vid 3 ° C. Med början av april-maj transplanteras sticklingar i behållare med våt sand på markytan. Plantering utförs vertikalt till ett djup av 4 cm, observera avståndet mellan stekarna på 10 cm. På våren transplanteras de i krukor och skickas för odling. Ett år senare kan vinstockarna landas på en permanent i marken.

Vinterropptransplantation

rotförökningMetoden är väldigt komplex, men förmedlar alla sorters egenskaper. På hösten gräver de upp plantor med icke-kornad blåregn, separera roten (tjockleken på rötterna ska vara minst 6 cm), transplantera dem i behållare med sand och skicka dem till en sval plats utan ljus. I december och januari tar de in värme. Efter två veckor ympas inokuleringar av sortväxter 6 cm långa med 2 knoppar och en akut skuren 2-3 cm under den lägsta. En liknande skärning utförs på rotstocken för en mer intim kontakt. Inokulationsplatsen är väl fixerad med en plåster.

Vidare planteras sticklingar i en behållare med ett näringsämne, inte fördjupning av platsen för ympning och täckning med glas. Villkor för fortsatt underhåll: minst 15 ° C och en fuktighet på 80%. Om allt är gjort korrekt, ska efter två veckor skott från axillära knoppar visas. Väl rotade vinstockar kan transplanteras i marken.

Wisteria från frön

blåregnfrönFrö kan såas i mars i öppen mark eller i december i små växthus. I det andra fallet används en blandning av blad och gräsjord med sand (4: 1: 1) som ett substrat. Frön läggs helt enkelt på marken och strömmas lätt med sand, täckt med glas och skickas till en varm (minsta 20 ° C) och mörk plats. Se till att jorden är ständigt våt.stratifiering och sådd av blåregnfrön

På en månad kommer fröerna att hällas ut, efter ytterligare 1,5 veckor bärs de i ljuset och skuggar först från solen. När det finns 2 udda pinned-broschyrer, spendera en plockning, försöker att inte skada rötterna. I framtiden kan sådana bakterier användas för vaccinationer. Ta hänsyn till, erhållna hemma, sänder blåregn från frön inte sortsegenskaper. Därför kan blomman inte förekomma eller vara mycket knappa och sedan efter 8 år.

Tydligen växer blåregn och bryr sig om det i mittenklimatzonen stora svårigheter. Men det är aldrig för sent att experimentera. Vid efterlevnad av alla nyanser kan du växa upp den nuvarande skönheten. Naturligtvis, inte detsamma som i Kina, men dess blomning kommer att glädja dig.