Spindel vassigI gamla tider trodde vi att spindeln i utkanten av byn skulle driva bort de onda krafterna och säkert kommer att locka frid och välstånd till huset. Bekräfta sanningen av mormors legender är omöjlig, men en blick på spindeln är väldigt nog att komma närmare och överväga en ovanligt ljus buske för mittbandet.

Det område där denna typ av spindel finns överallt är extremt omfattande. I Ryssland växer kulturen i lätta barrträd och lövskogar, i ekskogar, för nybörjare övergrowing felling och längs kanten. Distributionsområdet sträcker sig från Narva till Krasnodar, från Pskov och till Perm. I Europa finns en vassspindel i bilden, från södra Sverige till länderna på Balkanhalvön.

Det är inte förvånande att växten märktes av älskare av prydnadsgrödor och under andra hälften av 18-talet framträdde det bland planteringar i parkensemble i Moskva, St Petersburg och andra delar av landet.

Idag, lövfällande buske, visar avundsvärt härdighet och enkelhet, har blivit en välbekant och utanför dess naturliga utbredningsområde, till exempel i Altai och Ural i Primorye och centralasiatiska staterna.

Beskrivning av vass spindel

Stammen av den svarta scapulaenI jämförelse med asiatiska släktingar står inte spindel vart ut som en tillväxt. Oftast överskrider inte den maximala höjden på en buske eller ett litet träd två meter, även i en mycket mogen modell.

Spindlarna växer långsamt växter. En vass sort är inget undantag.

Den mest intensiva tillväxten sker under de första 15 åren från fröets spiring. Under dessa år når busken en höjd på 1,5 meter. Under de följande åren är tillväxten extremt liten och efter 30 års ålder strävar alla spindelns insatser för att ersätta de gamla skotten och upprätthålla kronan. Som regel är den maximala åldern för denna kultur 50 år.

Unga skott präglas av en grönbrun nyans, men så småningom blir barken mörkare, blir nästan svart, spricker och förvärvar något slags orealistiskt utseende.

Euonymus verrucosus – är namnet på arten Euonymus vårtliknande fullo återspeglar och växter som tillhör den stora familjen av celastraceae och dess yttre egenskaper, där det är lätt att veta att den ryska skogen och skogs stäppen zon och andra regioner i Eurasien. Stora och små skott av växten är täckta med speciella corky growths, liknar vårtor eller, som detta ord låter på latin, verruca. Det är de som ger igenkännligheten, avbildad i bilden, av den svarta spindelns spindel.

Blommande av en vass spindelFrån mitten av maj till juni täcker buskens grenar med många blommor. Men i motsats till andra prydnadsväxter är de ganska obehagliga på spindeln. Corolla av en brunaktig nyans i diameter överstiger inte en centimeter, består av:

  • av fyra rundade kronblad;
  • från koppen som förbinder blomman med peduncle;
  • från en pistil och fyra små ståndare.

Individuella blommor kombineras i små lösa blomställningar 4-9 stycken vardera. Blomning åtföljs av en obehaglig lukt, som ibland kallas “mus”. Denna intressanta egenskap hos den vassa spindeln beror på det faktum att växtens pollinatorer är några slags flugor. Insekter lockas av en specifik arom och slem, som produceras av blommor och blir en delikatess för skogens invånare.

Färg av blad av spindel vassa blad på höstenSpindelarnas skott är täckta med långsträckt-ovat, som ligger mittemot varandra serrerade löv. Längden på bladet kan variera från en och en halv till sex centimeter. På sommaren är spetsen på spetsen i slutet av lövmarken mörkgrön på utsidan, platt. Bladets baksida är lättare än den övre, medan den ibland är täckt med en knappt märkbar hög. Med början på hösten förändras kronans färg radikalt. Som på bilden blir blöta skörbjurs löv rosa, lila eller burgunderröda.

Ripe frukt kompletterar den fantastiska bilden som skapas av spindelgräs. Från och med augusti förvärvar 4-boderlådor en ljusrosa eller röd-karminfärg. Då öppnar de och ljusa, glänsande svarta frön uppträder, täckta med en tät apelsåsåsäsong.

Frukt av en vass spindelFrukten är liten, deras diameter når 8-12 mm, fröerna är ännu mindre och överstiger inte 6-7 mm. Hängande på de tunna petiolesna presenterade lådorna det övre spindelbäret på bilden, flera fler namn, bland dem “vargörhängen”.

Eftersom kulturen blommar i ca tre veckor, går mognaden av fröerna också ojämnt. Utseendet av ljuva frukter lockar många fåglar, villigt pecking dem tillsammans med en saftig helgon och bär frön i många kilometer. Och frön kvar på busken faller ner efter 7-10 dagar efter öppningen av lådorna.

Det är intressant att passera genom matsmältningsvägarna ökar frösprutning, men i naturen odlas denna kultur oftast vegetativt med hjälp av rot- eller stamburar.

Tillämpning av vassspindel i landskapsdesign: bilder och tips

Spindel vassig i skogenWarty spindel träd rotsystem har en yta läge, där hitta roten djupet beror till stor del på jorden, klimatförhållandena och landskap, där är en växt. För att säkerställa en säker fastsättning till marken, förvärvar euonymus ett omfattande system av stora och små rhizomer, samtidigt förstärka jordskiktet i stället för kulturtillväxt. Denna funktion av spindeln i landskapsdesign, som i bilden, används aktivt när det är nödvändigt att plantera trädgårdsarbete och befästning.

  • branta konstgjorda backar;
  • Ravinerna, där det finns risk för vinderosion
  • rena stränder av konstgjorda och naturliga reservoarer.

Författare på hösten på webbplatsenVäxter som är vana vid att vara under skogen av skogen, lider lätt av brist på ljus, är inte rädda för heta dagar, då luften med ångor förlorar rester av fukt. Men för vassa spindlar växer på platsen är det viktigt att säkerställa tillgången på näringsämnen, väldränkt jord och regelbunden vattning.

Spindel vart kan bildasNär man använder en spindel i landskapsdesign, som i bilden, bör man ta hänsyn till en ytterligare funktion i kulturen. Kroppens densitet, dess kompaktitet och mängden löv på skotten är direkt proportionella mot belysningen. De exemplar som odlas på öppna ställen är mer dekorativa och levande än de som har dolts under många år under kronor av bredbladiga träd.

I det första fallet är spindeln lättare att forma, skotten tjocknar, mellanrummen förkortas, antalet sidoskott, blommor och äggstockar ökar.

Rosen i spindelbladets skugga har få löv och tunna grenarSkotten som odlas i plantans skugga bildar inte en stark skorpa under lång tid, återstående tunna och grönaktiga. Grenarna är långsträckta, löven på spindelgräset, som på bilden, är få. Kronan är sällsynt och oattraktiv.

Korrigera situationen med hjälp av beskärning kommer inte att fungera på grund av växtens väldigt långsamma tillväxt.

Det är mer korrekt att initialt plantera spindelgräs där kulturen kommer att stanna i solen i minst en halv dag. Denna regel beaktas också vid användning av vassa spindlar i gruppplantningar med större växter.

Användningen av en skurvågspindel: användning och fara för en växt

Spindelwarty används för att göra medicinska preparatSpindeln har länge lockat människans uppmärksamhet inte bara av skönheten i löv och frukt utan även av dess användbara egenskaper. I väst kallas denna lövande buske bara “spindel”. Anledningen till detta smeknamn är ganska prosaisk. Från medeltiden utarbetade bönder spindlar för spinnning av ull från lätt, slitstarkt trä av spindel.

Och i början av förra seklet i tjocklek euonymus cortex återfanns gutta – gummiliknande substans som före öppnandet av de syntetiska plaster gjorda isoleringsmaterial på utrustningen för den kemiska industrin, förbruknings verktyg för skoindustrin och medicin. Idag har behovet av detta ämne försvunnit, men forskarna bestämde sig för att noga överväga den kemiska sammansättningen av inte bara barken utan även andra delar av växten.

Spindelbärande har följaktligen funnit tillämpning i homeopati och i officiell medicin som hjärt-, laxerande och emetisk. Men det är värt att komma ihåg att när man dekorerar en trädgård kan den här kulturen vara potentiellt farlig för människor och husdjur.

Ligger i ljusa frukter, rötter, grenar och blad av spindeln, på bilden, har glykosider en härdande effekt endast i extremt små doser och endast i kompositionen av medicinska preparat.

Ätit ljusa frukter och andra delar av anläggningen leder till förgiftning, tillsammans med yrsel, svaghet, diarré och kväljningar, och i allvarliga fall – feber, kramper, nedsatt hjärtfunktion. Vid den minsta misstanke om att komma in i fostrets eller födelsens kropp är det viktigt att söka läkarens kvalificerade hjälp så snart som möjligt.

Video om spoilers