Пењање на дрво са бршљаном вртомЗа становнике главом средњег опсега, мање захтеван евергрин бршљана, познатијим као популарни баскет постројења за дом. Али у јужним пределима земље – ово је бршљански врт бршљан.

Велики грмље ове културе се могу наћи на Криму и на Кавказу. Одрастајући, бршљани се пењу на неприступачне приче, зидове кућа, милују густим косим тепихима, њене пуцке виси са дрвећа. Биљке које се односе на вишегодишње зимзелене лозе нису неумољиве, не захтевају услове гајења и неге. Одрађују се брзо и радо воле декоративне листове различитих облика и боја.

Није изненађујуће што су биљке дуго виделе биљке. У Европи, зимзелени вртни бршљан, који задржава апел током целе године, користи се за украшавање живих ограда, биљка зеленила урбаних и руралних зграда, паркова и арбора.

Опис бршљана и култивисаних врста

Пљоснати листови различитих врстаУ природи постоје петнаест врста бршљана. Сви они – је вишегодишња жбуње да се попне са дугим стабљике, држећи земљишта, камење, други вегетације и зидове са бројним помоћним коренима, што је довело до зрелог делу стабљике.

Леавес, у зависности од врсте брусача врта, могу бити подијељени, са три или пет прстију, а цјелина. Леаф плоче већине баштенског бршљана су густе, усњене са глатком површином и радијално дивергентне вене. Поред биљке са монофонијским, зеленим листовима, чак иу природи, могу се видети различити примерци.

Орхидеје цветАко дуге пуцке и украсно лишће вртног бршљана до 30 метара дужине, они одмах ухвате поглед, онда цветање представника овог рода понекад пролази незапажено. Сакупљени у капити или умбелате социјализма, зеленкасти цвјетови су прилично мали и не представљају декоративну вриједност.

Сипане бобице бршљане вртаМного интересантније су мали округли плодови тамне, готово црне боје, формиране након опрашивања.

Related  Ideeën voor het ontwerp van de tuinboog

У култури на територији Русије само неколико, највише хладно отпорне врсте:

  1. Обични бршљаци су најчешћа биљка која се користи и као хомеплант. Овај став се разликује успоравање, релативно средње величине три или пет прстију листова таблице и обиље врста.
  2. Колчи или кавканци такође расте у воћњацима. Јака брза растућу лијану са пуцима до 30 метара дуга и лишћа, понекад достижући пречника 20 цм, природно се налази у подножју Кавказа, као иу многим азијским регијама. Облик зелених или различитих листова варира са растом.
  3. Иви Цримеан је још једна руска врста, споља подсећа на малтежку сорту која се гаји у Европи. Биљке које воле топлину, постају у повољним условима, постају моћне. Њихови стубови на бази лигнифи, понекад расте заједно са дрвећем, на којима се овај брдски врт брзо пења.

Садња и бризгање вртног бршљана

Постројење за заштиту од земљиштаИви је по правилу сматран културом толерантне боје, која се лако прилагођава животу као биљка на тлу. Живи под надстрешницом великих стабала у јужним регионима, он веома добро хиберни. Али што је сјевернији, већи је ризик замрзавања не само због ниских температура, већ и због високе влажности, недовољног склоништа.

Да би заштитили биљку и олакшали бригу о башти врта, садња се врши на подигнутим, заштићеним од вјетра. Првих неколико година, култура не расте веома брзо, па се млади бршљаци засадују на пролеће, тако да се саднице зреле и зими прелазе на топлу сезону. За репродукцију бршљана, одаберите здраве пчеле не старије од 2-3 године. У овом случају, они ће се коренити добро, неће бити озбиљно повређени када се преселе на нову локацију.

Related  Aanbevelingen voor het kweken van een wilgenweide

Пљескавица са прекрасном украсном листицомПогодан за врт бршљана није превише каприциозан и добро се прилагођава. Да би се ово десило брже, припремљена је за подмлађивање супстрат апсорбујући влагу, који је препустио ваздух са високим органским садржајем. Главни део корена бршљана налази се на дубини од 20 цм, тако да се копна јама припрема мало дубље. На дну нужно обезбеђују дренажни слој.

Након садње вртног бршљана, брига се састоји од наводњавања, ђубрења и некомплицираног орања. Повећати пропусност тла за ваздух и влагу ће помоћи врло прецизно отпуштање, а како би се уштедела влажност и заштитила биљке од првих мраза у зимском периоду може се мулчати.

Отпустите земљу како би се избегло стварање густе коре после кише, покушавајући да не оштети младице и помоћне корене, формиране ближе местима и да се брзо продиру у подлогу као прираста.

Мулчање ливеним хумусом, тресетом или другим порозним органским састојцима спречава сушење тла, иу влажним годинама и од распадања. Мулцх се постепено постепено, у танком слоју за неколико трикова како не би утицало на лишће које се налази у близини тла. До јесени, слој се повећава како би се извршило загревање у потпуности и заточење биљака са појавом хладног времена.

Што је севернији, већа је вероватноћа замрзавања биљака за вертикалну башту. Ово се у потпуности примјењује на ивичну живу ограду, лукове и кућне зидове. Примерци земљишта, посебно додатно прекривени снијегом, боље су у хибернацији.

Декорација зидова зграде бршљаномНакон топљења снијега у пролеће, не би требало да журиш са жртвама смрчавања мраза или других узрока пуцања. Избаците их боље почетком лета, када се заврши активно кретање сокова. Ламеле на великим стабљима третиране су са баштом.

Related  We verbouwen een yuccatuin in het land, planten en verzorgen waarvoor het eenvoudig is

Залијевање вртног бршљана током сезоне треба да буде редовно, али умерено, праћење влаге тла под биљкама.

Репродукција зимзеленог бршљана

Већина врста погодних за узгајање у башти чини подређене или ваздушне корене. Овим се омогућује коренити сјече које су пролеће пролеће и током летњих месеци прилично лако.

Корени ваздуха могу лако и брзо помножити биљкуЗа репродукцију бршљана погодне су полу-зреле пиле са видљивим рубрикама или већ постојећим подређеним коренима. Ако прекинете веома млад, зелени раст, процес корењаг пролази много дуже. И под нежељеним условима, на пример, у хладу стабљика, може се потпуно гнути.

Млада биљка и корење сиреваЗа узгој зимзелено иви боље искоришћење апексног резница, али ако то није могуће, или треба да се много младих биљака, бег је исећи на комаде од по 10 цм, са најмање једним здравим чвора.

Сјече можете урезати у уличном стакленику тако што ћете избацити неколико комада у свијетло лагано земљиште или у обичну воду. Када се на стабљици појављују довољно стабљика, биљке се преносе у будућност. Узимајући у обзир пораст грмља покривача земљишта и посебности бриге о вртном бршљану, садња се треба изводити на удаљености непуних пола метра једни од других.

Украшујемо зидове куће бршљом – видео