Balsam på tomten Trädgårdsbalsam är en av de mest favoritplantorna av blommodlare, trots allt är det inte bara extremt enkelt i vård och reproduktion, men också attraktivt i utseende. Användningsområdet för växten är tillräckligt stort: ​​med hjälp av anlagda balkonger, dekorera blombäddarna och använd den till och med för att klippa, eftersom det bevarar ljusstyrkan och skönheten i blommen tillräckligt länge. Om du bestämmer dig för att odla en balsam i trädgården, kan du vara säker på att det inte kommer bli några problem på detta sätt, oavsett om du har erfarenhet i den här riktningen.

Villkor för odling av balsam

Blommig balmträdgårdBalsamin är en termofil kultur, som reagerar extremt negativt på stark vind och plötsliga förändringar i omgivande temperatur. Därför bör du, när du väljer en plats för plantering, föredra öppna områden med mycket sol och naturlig skuggning. Liten penumbra är också tillåtet.

Ju oftare kommer du att lossa marken, desto mer riklig och ljusare blir blomningen av balsam. Växten gillar inte bara vattning, men också regelbunden sprutning av löv, vilket helt enkelt är avgörande för det när omgivnings temperaturen är tillräckligt hög och det finns en sådan faktor som torr vind. I allmänhet är trädgårdsbalsam för plantering och vård inte alltför lustig, vilket syns tydligt på bilden. När man observerar de elementära förhållandena tackar plantan blomsterhandlaren med ett ljust och attraktivt utseende.

Växande balsam från frönVar försiktig med att mata balsam. Växten har en funktion: om det finns en stor mängd vissa ämnen i jorden kan bladen bli gula eller till och med falla, vilket givetvis kommer att minska attraktiviteten. Också en överflöd av gödningsmedel kan hämma blommande och förhindra den normala utvecklingen av busken själv. För att undvika detta, noga studera instruktionerna för komplexa gödningsmedel och använd en dos som är hälften av den rekommenderade dosen.

Related  We kweken salvia uit zaden voor tuinbedden

Hur odlar man balsam från frön?

BalsamfrönVäxten är årlig, och därför är det nödvändigt att oroa sig förhand om att försörja sig med planteringsmaterial. Dessutom finns det ett ganska stort antal blommadesorter, som alla förtjänar blomstodlarens uppmärksamhet. Frågan om odling av balsam från frön är fortfarande relevant, eftersom utbyte av frön från nya sorter eller förvärv av dem är mycket lättare än att hitta en stjälk av en lämplig växt.

Planten fröer är stora, men de har en viktig fördel jämfört med frön från andra färggrödor: deras spiring varar upp till åtta år. Samlade frön (eller köpta) i februari kan redan såas för plantor – i det här fallet, och växterna blir större, och blommande börjar snart.

Fröplantor av balsamOm den tidiga blommningen av trädgårdsbalsam inte är för viktig för dig, kan odling från frön ske utan plantor direkt i marken. Gör detta först efter stabil värme. Under gynnsamma förhållanden förekommer de första skotten i 7-10 dagar. 

För att öka spiring av frön av balsam, behandla jorden före plantering fungicid!

Omgivningstemperaturen för god tillväxt bör vara minst 19-20 grader. Om väderförhållandena försämras efter planteringen, täcka området med en film eller varje brunn separat – med en trimmad plastflaska.

Reproduktion av balsam genom sticklingar

Plantering av balsamOm du vill plantera en växt under aktiv tillväxt och blomning, inte vilja vänta på insamling av frön och nästa år att plantera dem, följ några enkla steg:

  • välj den vackraste och starkaste växten;
  • klipp av sin topp
  • plantera den tagna stammen under en film, med användning av sand eller vermikulit för detta ändamål
  • en vecka senare, transplantera stjälken med rötterna som bildas i jorden eller i en torvkruka.

Om du vill få det maximala antalet sticklingar, välj en anläggning och placera den i några dagar (naturligtvis tillsammans med jordfragmentet) i ett mörkt rum.

Från brist på ljus sträcker sig skott och du får möjlighet att späda ut en större mängd balsam. För att göra detta måste du klippa alla sträckta skott, skalla dem från bottenbladet och placera dem i en transparent behållare med rent kokt vatten. Om några dagar kommer du att märka utseende av rotlök, vilket är bevis på beredskapen att transplantera sådana sticklingar i marken.

Related  Het symbool van liefde en vriendelijkheid is een witte berk

Balsamin WallerSom du kan se är det lätt att ta hand om balsam hemma. På vintern planterar du bara plantorna, även om du kan klara av det. På våren, se till att plantorna planteras korrekt och njut av den magnifika blomman hela sommaren, och inte glömma att vattna plantorna i god tid, spruta sina löv, utföra nödvändig gödning och lossa jorden.

Video om växande Waller balsam från frön