vita akacieblomningarDen vita akacien växer bra i södra regionerna och i den tempererade zonen. Hennes plantering och vård är inte svårt: ta bara hänsyn till funktionerna i anspråkslös trä.

Träd är ett oumbärligt element i områdets landskapsarkitektur, och den vita akacien är utmärkt för denna uppgift. Den har ett dekorativt utseende, dess blommor utstrålar en trevlig men diskreta doft, och särskild omsorg av växter är inte nödvändig. Dessutom tolererar det ogynnsamma väderförhållanden och växer snabbt, inklusive i mellansektionen.

Bekantskap med vit akacia

vit akacia i parkzonenUr en botanisk synvinkel är artnamnet fel: a “gräshoppor” avses Robinia pseudoacacia. Hon är närmaste släkting i akacien “sant” och går in med henne i familjen Bobov, men växtgenera är olika.

. Detta är ett spridnings träd med en genombrutna krona, når en höjd på upp till 18 m Den växer mycket snabbt: de 3 åren i livet förlängs upp till 5 m Bladen är ljust gröna .. Blommorna som dekorerar trädet från slutet av maj till juli är som små vita malar. De samlas i hängande kluster. Blomställningar luktar behagligt och lockar bin, så trädet är en honungskaka.

I södra regioner är robinia en vintergrön växt, men i mellansektionen kasserar den lövverk, som hösten förvärvar en gyllene färg.

Vuxen vit akacieträdRobinia är en värdefull dekorativ kultur. Den används i grupp- och enskilda planteringar för att dekorera tomter nära hus och institutioner, gator, vägar och parker. Du kan uppskatta hennes skönhet i ett foto av en vit akacia i en landskapsdesign.

Varje år gräshoppor bidrar till höjd av ca 80-100 cm (särskilt intensiv tillväxt hos unga träd) och kronvidd – 30 cm.

landning

vita akacieplantorDet finns två sätt att reproducera – genom frön (spridning i ett växthus) och genom en radikal tillväxt. Det andra alternativet används oftare, eftersom det är snabbare och enklare.

Börja förbereda för plantering med ett val av plats. För detta är det användbart att känna till Robins preferenser:

  • trädet älskar solstrålning, så det rekommenderas att plantera det i öppna områden;
  • en falsk acacia tolererar luftföroreningar, och den är lämplig för landskapsplanering i städer och regioner med dålig ekologi.
  • Växten är frostbeständig: den kan planteras i tempererat klimat, eftersom vuxna exemplar tål temperaturer på -35 ° C;
  • reagerar smärtsamt på kall vind och utkast;
  • krävande att jord, men föredrar en lätt jord (med ingen eller en minimal mängd av lera) och tolererar inte stående vatten.

Plantering och omsorg för vit akacia, vars bild inte förmedlar trädets skönhet, är inte särskilt svårt. Bör ta hänsyn till klimatet: om regionen präglas av nordanvinden, den vita akacia rekommenderas att plantera dem på en skyddad plats. Till exempel, bakom en vägg av ett hus eller träd med en tät krona.

ta hand om vit akaciaVuxna träd ger vanligtvis en basal shoot. Det räcker att gräva processen och plantera den på en ny plats. För att göra detta, gör en liten grop, fixa växten i den och kasta jorden. Mycket snart kommer plantan att vana och börjar växa snabbt.

Vit akacia gillar inte sötmark. Därför bör det basala området avluftas, avlägsna ogräs med långa rötter och mulching. Av samma skäl rekommenderas inte trädet att plantera i närheten av fruktträd som har ett utvecklat rotsystem.

Hårdare för att multiplicera robinia med falska akaciefrön. Bönor mogna i slutet av november, varefter de samlas och förvaras i papper i kylskåp. Den bästa tiden att plantera är våren.

Frön måste genomgå föregående sådd: Skallning med kokande vatten följt av nedsänkning i kallt vatten i 12 timmar. Då planteras de i lös mark eller ett växthus. Den optimala temperaturen för utveckling av ung vit akacia är från 22 ° C till 25 ° C. Vid slutet av året når plantorna 1 m. Nästa vår kan de transplanteras till en permanent plats.

Avståndet mellan plantade frön ska vara minst 20 cm.

Skötselanvisningar

skydd för vinterenSärskild vård krävs för unga plantor. Marken kring dem bör regelbundet göras och lossas. Att plantera växte snabbare rekommenderas att organisk gödning och spraya fitostimulyatorom (t ex “Appin”). I områden med kall vinter är unga exemplar skyddade så att de inte dör från frost.

Vuxen vit acacia är obehaglig att bry sig om. De behöver inte isoleras för vintern. Vanligtvis är trädet nöjd med naturlig nederbörd, så det behövs ytterligare vattning endast i en mycket torr sommar.

Plus vit acacia – ett avundsvärt motstånd mot skadedjur och sjukdomar.

Alla robynii svarar väl på introduktionen av organiska. Utmärkt sugad gödsel. På bördiga jordar kommer att vara bara två matning: i början av våren och början av blomning, men inte utarmat befruktning rekommenderas varje månad.

Vitt akacie passar väl för att bilda kronan och överföra beskärning av stickning. Den optimala tiden för proceduren är tidig vår. Ta bort torra skott och skott runt rötterna.

Att plantera en vit akacie och lämna i förorterna (liksom i andra regioner med liknande klimat) kräver inte mycket tid och ansträngning. Det viktigaste är att välja en ljus plats för trädet utan stagnation av vatten. Unga exemplar kräver lite mer uppmärksamhet: vattning och skydd för vintern, och vuxna gräshoppor perfekt växa utan särskild omsorg, glädja ögat med snövita kluster av blommor.

Video om vit akacia